15 hazai kastély, amit legalább egyszer látnod kell!

 • keszthely_festetics_kastelykeszthely_festetics_kastely
 • forgách-kastélyforgách-kastély
 • esterházyesterházy
 • nagycenknagycenk
 • Esterházy-kastély_a_park_felőlEsterházy-kastély_a_park_felől
 • turatura
 • 11636_nadasdy-kastely711636_nadasdy-kastely7
 • tiszadobtiszadob
 • karolyi-kastely-fehervarcsurgo01-800x445karolyi-kastely-fehervarcsurgo01-800x445
 • bory-várbory-vár
 • nagyteteny_kastelymuzeum_dreamstime_7753189nagyteteny_kastelymuzeum_dreamstime_7753189
 • királyi-kastély-gödöllőkirályi-kastély-gödöllő
 • Nagymagocs_Karolyi_kastelyNagymagocs_Karolyi_kastely
 • szabadkigyos_weinckheim_kastely01szabadkigyos_weinckheim_kastely01
 • ede3ede3

Hely Category: Országjáró

Leírás
Leírás
Képek
Térkép
Értékelés
 • Az elmúlt évszázadok során ezek a gyönyörű kastélyok az uralkodók és főurak lakhelyéül szolgáltak. Az impozáns épületek bepillantást nyújtanak az arisztokrácia egykori fényűző életébe.

  Hazánkban csak a 17. században kezdtek el kastélyokat építeni. A legtöbb kastély a törökök kiűzetése után, a rokokó stílus korszakában, illetve a 19. század elején épült.

  Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként.

  Most ebből nézzünk 15 ismert és kevésbé ismert kastélyt:

  1. Festetics-kastély, Keszthely

  A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját.

  A kastélyhoz tartozó Helikon könyvtár kb. 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára.

  2. Bory-várkastély, Székesfehérvár

  Az örök szerelem jelképeként építette Bory Jenő a gyönyörű székesfehérvári Bory-várkastélyt 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

  A százoszlopos elegáns, francia stílusú udvarban a magyar történelem nagy alakjai tűnnek fel.

  3. Esterházy-kastély, Fertőd

  Magyarország legnagyobb méretű barokk stílusú építészeti alkotása, az Esterházy-kastély. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy Miklós elképzelései és tervei alapján.

  Egy ideig itt élt és alkotott a család udvari muzsikusaként a híres bécsi klasszikus: Joseph Haydn.

  4. Széchenyi-kastély, Nagycenk

  A nagycenki kastély a legnagyobb magyarként tisztelt Széchenyi István (1791-1860), a budapesti Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, a Lánchíd építőjének egykori lakhelye. A kastélyban 1973-ban nyitották meg a Széchenyi István Emlékmúzeumot.

  5. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

  A Gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk stílusú kastélya. A kastély megléte Grassalkovich Antalnak és Mária Terázia királynőnek köszönhető. A kastély építése 1740-ben kezdődött, 1867-ben a magyar állam megvásárolta, és királyi pihenő rezidenciává alakította.

  6. Rudnyánszky-kastély, Budapest

  Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett 1743 és 1751 között.

  7. Forgách-kastély, Szécsény

  A barokk kastélyt 1760 körül a Forgách család építette. A francia háború idején ideiglenesen katonai kórháznak használták. A XIX. században átépítették. Ma itt van a Kubinyi Ferenc Múzeum. A közelben található a festői Hollókő, az UNESCO Világörökség részét képező kis palóc falu.

  8. Esterházy-kastély, Csákvár

  Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján, majd később átalakították, így lett klasszicista stílusa. Összesen mintegy 365 helységből állt. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt.

  A kastély 1954-től tüdőszanatóriumként, majd általános kórházként működik.

  9. Schossberger-kastély, Tura

  A kastély a Pest megyében található Tura város nevezetessége, sokan mesebeli várhoz hasonlítják. A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. Az „Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély 1958 óta műemléki védettség alatt áll.

  10. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

  A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.

  11. Andrássy-kastély, Tiszadob

  A romantikus kastély 1880 és 1885 között épült. A gróf Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált.

  12. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

  A klasszicista stílusú kastélyt gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között E. Heinrich Koch irányításával, de később Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban átalakították. A kastély ma kulturális központ.

  A száz szobát, több díszes szalont, udvari kápolnát magában foglaló kastélyt 50 hektáros angolpark veszi körül.

  13. Károlyi-kastély, Nagymágocs

  A nagymágocsi Károlyi kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban.

  Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék. A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

  14. L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

  Az ország 7. legnagyobb kastélya a 18. században épült.

  Kialakítása meglehetősen szokatlan, hiszen a hagyományos “U” alak itt nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. L’Huillier egyike volt azoknak a császári tiszteknek, akikkel az ifjú II. Rákóczi Ferenc jó kapcsolatot tartott fenn.

  15. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

  Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875-79 között építtette meg a Wenckheim-kastélyt. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei szerint készült. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike a legszebb, jó állapotban fennmaradt régi magyar kastély.

  Különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak.

  Forrás: impressmagazin.hu

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Írja le értékelését

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *