A hazai hard rock élet egyik legismertebb, és legtöbbet feldolgozott zenekara kétség kívül a P. Mobil. A hamarosan új maxival és egy különleges újra kiadással jelentkező zenekar vezetőjét, Schuster Lórántot faggattam az augusztus 11-i Barba Negra Track-es koncertjükről és egyéb aktualitásokról.

– Augusztus 11-én a Barba Negra Track-ben játszotok. Hogy esett a választás erre a helyszínre?
– Kipróbáljuk milyen a hely, mert még nem voltunk ott, de sok jót hallottunk róla.

– A koncert napján jelenik meg a klasszikus, Láng Művelődési házban rögzített “Az első nagylemez” című koncertetek anyaga vinyl-en. Mennyire sikerült “ráncba szedni” a felvételt minőségileg? Cd-újra kiadás is tervben van esetleg?
– A felvétel eredetileg is rendben volt, ezt még fokoztuk. Lesz CD is, már tervezzük a kiadóval!

– Egy új maxival is jelentkeztek, ami a Veletek címet kapta. Mit kell tudnunk erről a kiadványról? Miért éppen az Ismerős Arcok dalát dolgoztátok fel?
– Szeretjük, amit az Arcok képviselnek, ezért csináltunk P.Mobil változatot a Nélküledből. Nagyon jól sikerült, az oldalainkon már több mint egy millióan hallgatták meg.

– Tavaly megjelent a Csoda történt című nagylemezetek, melynek dalai a koncerteken is óriási sikert aratnak. Akkoriban szó volt róla, hogy a második rész akár már az idén megjelenhet. Hogy álltok ezzel az anyaggal?
– Dolgozunk a következő új anyagon is, a P.Mobil (korábban Gesarol) 50 éves jubileumára fog megjelenni, több más kiadvánnyal együtt. A CD és a 2019-es turné címe Aranylakodalom lesz.

– Néhány éve megjelent egy önéletrajzi köteted, Kaptafa címmel, ami már a megjelenés előtt felkorbácsolta a kedélyeket. Tudtad előre, hogy ez lesz? Hamarosan jön a folytatása, attól is hasonló hangvételt várhatunk?
– Most már végleges, hogy a Kaptafa után a Csiríz idén októberben fog megjelenni. A könyv így indul, íme, egy exkluzív részlet:
„Erdős Péter[1]. Egy időben szitokszó volt a neve, és nem véletlenül. Az volt a szavajárása: “saját szavam, akkor vonom vissza, amikor akarom!” Ezzel az emberrel kellett megállapodni, ha valaki lemezt szeretett volna kiadni. Arató András diszkós mesélte, hogy a mamájának az volt a véleménye róla: “a fajtánk szégyene”. De még most, 35 év után is derülnek ki dolgok kettőnk viszonyáról.
Az Égi zenekar fesztiválon[2] fellépő kitűnő debreceni szólógitáros, Felkai Miklós[3] ajándékozott meg a következő történettel: a Neoton tagjai meghívták azzal, hogy ha feljön Pestre, akkor látogassa meg őket egy próbán. Be is ült a Vörösmarty téri terembe, pont az Erdős mögé. A Neoton[4] játszott, az Erdős szakértett. Aztán egyszercsak hátrafordult valamiért, és meglátta a Felkait. Torkaszakadtából elkezdett ordítani vele, hogy azonnal takarodjon ki a helységből. Éva[5] a színpadról kétségbeesetten próbálta neki mondani: … de Péter, Ő…. Nem érdekel, takarodjon innen! …de Péter Ő nem a Schuster Lóránt, hanem a Felkai Miklós! Nagy nehezen megértette, és bocsánatot kért. Szegény Felkainak szerencsétlenségére ugyanolyan szelíd lóarca, hosszú haja, bajusza volt, mint nekem.”

([1] dr. Erdős Péter (1925-1990) – a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat márkamenedzsere a Kádár-rendszer alatt; Pop Cézárnak is hívták, diktatórikus egyénisége miatt

[2] Égi zenekar koncert – 2012. szeptember 30-án, Budapesten, a Petőfi Csarnokban rendezett koncert Radics Béla, Barta Tamás és Bencsik Sándor emlékére, rengeteg sztárvendéggel, a P. Mobil szervezésében

[3] Felkai Miklós – hazánk egyik legkiválóbb gitárosa, az Apostol, majd a debreceni Color együttesben szerzett hírnevet

[4] Neoton – magyar popzenekar, a disco-korszakban dr. Erdős Péter érzelmi okokból támogatott „sztárcsapata”

[5] Csepregi Éva, a Neoton Família énekesnője)

– A P. Mobil meglehetősen aktív és szemmel láthatóan nem a régi nevéből és slágereiből kíván megélni. A koncerteken az új dalokat is énekli mindenki. Szerinted mi a sikeretek titka? Mi az, ami a Mobilt megkülönbözteti a hasonló bandáktól?
– A válasz benne lesz a könyvben, így többet most nem mondanék! (nevet)

– Most már jópár éve stabil a zenekar felállása, a Sportalshow-n mégis egy gitárossal több volt a színpadon. Hogy került a képbe Somogyi Remig? Ő is teljes jogú tagja a csapatnak?
– Régóta ismerjük, már 13 évesen is fellépett velünk a színpadon. Még nem tagja a zenekarnak. Az augusztus 11-i koncertre gyúr velünk, amit végig fog játszani.

– Nemrégiben a Hungaroton megjelentette újra a Tunyogi-korszak sorlemezeit. Volt bármi beleszólásod abba, hogy ezek a kiadványok milyen formában láthassanak újra napvilágot?
– Azokat nyomták újra, amikhez én adtam ingyen bónusz felvételeket. A Hungaroton csak a pénzt szedi ki, be nem rak semmit. Rossz gazdák.

– A Nagy P. Sorozat keretein belül több kuriózum felvételt jelent már meg. Vannak még különlegességek a “fiókodban”?
– Van, természetesen, de nem akarom elárulni mi jön még az évforduló alkalmából! (nevet)

– Üzensz valamit az Olvasóinknak?
– Csoda történt!

Az interjút készítette: Szénégető Richárd – Ric$

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló