A hétvégén újraindul a kulturális élet Szentendrén. Városszerte, így a Skanzenben is izgalmas programok várják az érdeklődőket. Az állandó programok mellett kiállításmegnyitóval, kerekasztal-beszélgetéssel, bringatúrával és kurátori tárlatvezetéssel készül a múzeum.

Kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés, bringatúrák, tárlatvezetés (június 3-6.)

Skanzen biciklis tura

Szombaton nyílik a Mutasd a maszkod! című kiállítás. Azünnepélyes megnyitóra és kerekasztal-beszélgetésre 13 órakor kerül sor a Skanzen Bejárati épületében. A Skanzen egy éves kutatási kampányának tapasztalatait osztja meg a látogatókkal ebben a kiállításban. A múzeum a Covid-19 járvány kezdete óta gyűjti azokat a szájmaszkokat és a kapcsolódó személyes történeteket, amelyek a pandémia kezdete óta életünk szerves részévé váltak. A kötelező maszkviselés a társadalom valamennyi rétegét elérte, mindenki használta, és mindenki számára a megváltozott élethelyzetet, a járványidőszakot szimbolizálja. A múzeum felhívása rákérdezett a készítés folyamatára is: vásárolták vagy otthon készítették el a szájat eltakaró maszkot? A kutatás során világossá vált, hogy a maszkkészítés egyrészt a tárgyalkotó népművészet kortárs változata, egyfajta élő népművészet lett; másrészt a segítségnyújtás, a szolidaritás egyik formája is. A tárlat az elmúlt 14 hónap gyűjtését mutatja be. A történetek személyesen és a világhálón is elérhetők.

SzentendREstart a Skanzenben

Az ünnepélyes megnyitó után Mutasd a maszkod! – Maszkviselés koronavírus járvány idején címmel a Skanzen Resti teraszán (rossz idő esetén a Skanzen Fogadóban) beszélget Szászi Beáta pszichológus, autogén tréner, Panák Annamária divattervező, a Kovács Kékfestőműhely hetedik generációs vezetője, Dr. Frei Norbert mentőorvosa Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Covid Intenzív Osztályának megbízott osztályvezető főorvosa. A beszélgetést Dr. Sári Zsolt, a kiállítás kurátora vezeti. 

A SzentendREstart keretében szervezett Skanzen bringatúrák pénteken, szombaton és vasárnap is 11 órakor kezdődnek. Pénteken A summás, a cseléd, a mester és a nemesember címmel a falusi társadalom lakáskultúráját, életvitelét hozza közelebb a Skanzen. Szombaton Az emberélet határait járják körbe, vasárnap Sokszínű nemzetiségek címmel Magyarország nemzetiségeinek életmódjával ismerkedhetnek a jó levegőre, testmozgásra és kultúrára vágyók.

SzentenREstart

Szombaton és vasárnap 14 órakor ingyenes kurátori tárlatvezetés mutatja be a száz évvel ezelőtti vidéki életet és Trianon hatását az Amikor minden más lett… Élet a Nagy Háború alatt és után című kiállításunkban, a Skanzen 900 m²-es Magtár épületében.

Részletek: skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/szentend-re-start

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló