Szilvásvárad, te csodás!

Kiránduljatok a Szalajka-völgyben, merüljetek el a természet szépségében és nyugalmában, vagy próbáljatok ki egy új mozgásformát, a lovaglástól a bobozásig. Ha pedig megéheztek, a tányérotokra mi más is kerülhetne, mint egy finom pisztráng!  

A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.

Szilvásvárad, illetve hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy csodaszép vidék: tiszta levegővel, patakokkal, vízesésekkel, számtalan programmal és gasztroélményekkel vár titeket is.

 Szikla-forrás – a Szalajka-völgy egyik legfontosabb geológiai kincse a Fátyol-vízeséstől nem messze helyezkedik el.

Érdemes felkerekedni a családdal, és ellátogatni ide, megnézni az Ősember-barlangot, a vadasparkot, a lovakat, a múzeumokat, kipróbálni az erdei kisvasutat, vagy egyszerűen csak sétálgatni a környéken és élvezni a természet szépségét és nyugalmát.

Zakatolás a Szalajka-völgybe

Aktív időtöltés Szilvásváradon és környékén

Ha odavagytok a szabadidős sportokért, akkor ez a vidék számotokra valóságos paradicsom! Lehet síelni, lovagolni, fogatot hajtani, kerékpártúrát szervezni, de kipróbálhatjátok hazánk egyetlen egycsöves bobpályáját, illetve első kalandparkjának kihívásait is.

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsménistálló, a kocsimúzeum, a lovastörténeti kiállítás, a legelő ménes megtekintése mind-mind felejthetetlen élményt nyújt.

A lipicai ló a királyok és királynők szolgálatában a pompát és a fényűzést volt hivatott emelni. A fajtára jellemző barokkos külső, az attraktív mozgás, a makulátlan “fehér” megjelenés egyedülálló élményt nyújt.

Az extrém sportok kedvelői sem fognak unatkozni Szilvásváradon és környékén. De ha ti inkább maradnátok a túránál, kirándulásnál, akkor nézzétek meg például a Bükkbe vezető tanösvény végén magasodó Millenniumi Kilátót. De jó, ha tudjátok, hogy itt található Magyarország egyetlen református körtemploma – ezt is érdemes megnézni!

milleniumi kilátó - szilvásvárad

Fotó: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

Gasztroélmények és programok, minden mennyiségben

A település gasztronómia csodákkal is szolgál. Ettetek már például pisztrángot? Ha még nem, akkor itt az alkalom, hogy megkóstoljátok! Sütve, füstölve is kiváló, de több étterem kínál szarvasgomba felhasználásával készült specialitásokat is. Bevállaljátok?

szilvásvárad - pisztráng

Akkor már csak választanotok kell a helyi hangulatos éttermek közül (nem lesz egyszerű, mert mindegyik szimpatikus). De a szálláskínálat is bőséges: négycsillagos wellness-szállodák, panziók és magánszálláshelyek várnak benneteket, valamint egész évben programok sokasága is.

Forrás: www.szilvasvarad.hu