Hétvégén kezdetét vette az idei Szentendrei Tavaszi fesztivál, mely az elmúlt évekhez hasonlóan különleges színházi produkciókkal, és a zenei műfajok széles palettájával várja a közönséget.

Családi programnak egy nagy kedvencet, Hamupipőke varázslatos meséjét ajánlják a szervezők. Ebben az évben is hangsúlyos szerepet kap a tánc a programban: kortárs tánc, néptánc est, táncház és nemzetközi táncbemutató is várja a közönséget a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon!

Jegyek már kaphatók az előadásokra: szentendre.jegy.hu.

Az idei, 34. Szentendrei Tavaszi Fesztivál (2020. március 1. – április 7.) arcai a Vujicsics Tihamér Zeneiskola szaxofonkvartettjének tagjai. A fiatal, tehetséges zenészek április 4-én, a Tavaszi fuvallat című fúvóskoncerten mutatkoznak be.

Fotó: Deim Balázs

SZÍNHÁZ, tánc, koncertek

A fesztivál nyitónapján, március 1-én, pénteken a Liliomfi című előadással kezdődtek meg a színházi események a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. Az idén 40 éves celldömölki Soltis Lajos Színház fiatal társulata Szigligeti örökzöldjét adták elő – „újratöltve”.

Fotó: Deim Balázs

A zenei programoknak ad keretet a kiváló jazzformáció, a Borbély Műhely két koncertje: március 3-án és április 7-én zenél Borbély Mihály, Tálas Áron, Horváth Balázs és G. Szabó Hunor a Dunaparti Művelődési Ház Barlangjában.

Új helyszínnel gazdagodott idén a fesztivál: a Hé, Dodó! Kultcaféban Kortárs Médeiák – sors és szenvedély címmel kezdődik március 7-én 16:00 órától beszélgetés olyan tabutémákról, mint elfojtott érzelmek, csalás és megcsalatás, magány, bosszú, önpusztító szenvedély. A beszélgetés apropója a KV Társulat és a TRAFÓ Médeia-előadása, amely a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon látható március 21-én. Az est vendégei: Karafiáth Orsolya – költő, műfordító, Száger Zsuzsanna – színész, rendező és Kiss Judit Ágnes – költő, író.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében mutatja be március 21-én, szombaton 19:00 órától a KV TársulatEuripidész: Médeia című drámáját Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával. A KV Társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására, az ókori szöveg alapján olyan kortárs előadást hozott létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma.  Az előadás a 29. THEALTER Fesztivál Különdíját nyerte el 2019-ben.

Dicső Dániel rendezésében láthatjuk a Szentendrei Tavaszi Fesztiválon, március 13-án pénteken 19:00 órától Mark St. Germain: Táncórák című darabját. Az előadás finomkodás nélkül tárja fel két ember tétova egymásra találását. Senga élete a tánc, de egy baleset miatt nem táncolhat, Ever autista, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal…  A Rózsavölgyi Szalon produkciójának szereplői Ullmann Mónika és Józan László.

A Dunaparti Művelődési Ház hangulatos Barlangja több népzenei eseménynek ad otthont a fesztiválon. Március 10-én, kedden 19:30-tól Citera jazzklub, március 14-én, szombaton 18:00 órától Görög táncház az Acropolis Compania zenekarral, március 28-án, szombaton 19:00 órától Népzenei műhely és moldvai táncház lesz Tímár Sára Junior Príma díjas szentendrei énekesnővel. Az est vendége: Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus.

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola népzene tanszakának Tavaszköszöntő koncertjén, március 17-én, kedden 18:00 órától Sasvári Borbála és Tímár Sára népi énekes növendékei, Dömény Krisztián citerásai, valamint Koller Dániel és Eredics Gábor tamburás diákjai lépnek fel a Városháza dísztermében.

A Kispál és a borz, a Kiscsillag frontembere, Lovasi András és az egyik legnagyobb hazai rock-klasszikus, az Európa Kiadó is a fesztivál vendégei között! Az Európa Kiadó koncertje március 13-án, pénteken 20:00 órától lesz a Barlangban és ugyanitt, Egy az egybe, csak maga… címmel ad önálló estet Lovasi András március 19-én, csütörtökön 20:00 órától.

A zenei repertoárban a klasszikus zene is főszerepet játszik. J. S. Bach születésnapja alkalmából adnak koncertet március 20-án, pénteken 18:00 órától a Vujicsics Tihamér Zeneiskola művésztanárai a Zeneiskolában. A Református Zenés Esték sorozatban Kovács Róbert világhírű orgonaművész hangversenye várja a közönséget a Szentendrei Református Gimnázium Kápolnájában március 22-én, vasárnap 18:00 órától. A hagyományos Virágvasárnapi hangversenyre ebben az évben is a Szentendrei Református Gimnázium Kápolnájában kerül sor a Musica Beata Kórus és az Új Szentendrei Kamarazenekar közreműködésével. A kórus karnagya Bokorné Forró Ágnes, a zenekar művészeti vezetője Négyessy Katalin gordonkaművész.

A Nagymarosi Ütősök koncertjén világslágerek csendülnek fel ütőhangszerek tolmácsolásában, március 24-én kedden 19:00 órától a Dunaparti Művelődési Ház Barlangjában.

Április 4-én szombaton 18:00 órától a fúvósoké a színpad! A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében Tavaszi fuvallat címmel nagyszabású fúvóskoncertet adnak elő a Vujicsics Tihamér Zeneiskola művésztanárai. A hangversenyen fellép a zeneiskola fúvószenekara, a Tihi Wind Band Czifra Gergely vezényletével, Kádár Krisztina nagysikerű fuvolazenekara Dömény Krisztián közreműködésével, Nagy Viktor szaxofonegyüttese, a Saxy4U (Fáy Lukács, Mészáros Péter, Marót Márton és Okrutay András – a fesztivál idei arcai) és Szilágyi István kürtkvintettje.

Remek családi programnak ígérkezik Hamupipőke meséje március 29-én, szombaton 15:00 órakor a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. A látványos, varázslatos történetet a Noir Színház művészei adják elő. Charles Perrault meséje alapján a szövegkönyvet írta és színpadra alkalmazta Iványi Árpád.

A Kortárs&Balett Tánccsoport március 27-én, pénteken 19:00 órától a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében mutatja be Érzelmi hullámvasút című kortárs tánc előadását, amelyben önmagukról vallanak. „Életünk – lélekből mozdulva, őszintén.” Alkotók: Stefanovics Anna, Kósa Zsófia és Varga Renáta.

JEGYEK, INFORMÁCIÓK

Jegyek vásárolhatók online a szentendre.jegy.hu és a szentendreiteatrum.jegy.hu oldalakon, személyesen pedig a szentendrei Tourinform jegyirodában, ahol OTP SZÉP-kártyát és a Szentendrei Kulturális Központ Belépőjegy utalványát is elfogadják. Budapesten és vidéken az Interticket jegyirodáiban, valamint a helyszíneken, a programok előtt is.

Bővebb információk: szentendreitavaszifesztival.hu

Programfüzet: szentendreitavaszifesztival.hu/programfuzet-2020/

Facebook esemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló