Sokunk életét keserítheti meg a lakást átjáró dohos szag, a falakon megtelepedő penész. Nem csak a komfortérzetünket, az egészségünket is negatívan befolyásolja ez a kellemetlen jelenség.

Ezért jelennek meg a penészfoltok

Nem ritka, hogy egy-egy régi épületben, miután nyílászáró csere történt, megjelenik az addig sosem látott penész. Az új építésű ingatlanok esetében is gyakori, hogy a beépített ablakok miatt elégtelen a helyiségek szellőzése. 

A régi típusú ablak- és ajtószigetelések akkora rést hagytak, hogy az épület szellőzése mindig megfelelő legyen. Biztosítva ezáltal azt, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és a belső hőmérséklet között. Ugyanis ha ez bekövetkezik, a penész megjelenésének egyik feltétele máris adott.

A párás beltéri levegő a penész melegágya

A másik tényező a nedvesség. Egy párás levegőjű helyiség, ami ráadásul fűtve van, tökéletes terep a penészgombák számára. Nem is hinnénk, hogy csupán légzéssel és izzadással mennyi vizet bocsátunk ki a levegőbe. 

Ehhez hozzáadódik a főzéskor keletkező gőz, a felmosás után felszáradó padló és bizony a beltérbe teregetett ruhák. Ezeket a tevékenységeket minden esetben kipárolgás követi. 

Gyakori jelenség, hogy a helyiségeknek akadnak olyan területei, amelyek hidegebbek. Ilyenek a fűtetlen falak, azok a felületek, jellemzően sarkok, amelyeknél az épület szerkezeti elemei egymáshoz csatlakoznak. A vizesblokkok csöveinek a közelében, a csempék közötti fugákon, sőt, alap nélküli házaknál a padló közelében is alacsonyabb a hőmérséklet. 

Ennek pedig egyenes következménye, hogy a levegő eléri a harmatpontját. Ezen a hőmérsékleten a levegő telítődik nedvességgel. Nem tud több vizet elraktározni, így az a hideg felületen kicsapódik. Ez a folyamat pedig egy tartósan nedves, nyirkos felületet hoz létre, amin a penészgombák előszeretettel telepszenek meg.

A penészgomba káros az egészségünkre

Amellett, hogy a penészfoltos fal visszataszító látvány, egészségügyi kockázatot is magában hordoz. A penészgomba spórái ugyanis nagyon apró, szabad szemmel nem látható részecskék, melyek a levegőben terjengenek. Ha belélegezzük őket, légúti panaszokat okozhatnak. 

Aki krónikus légúti betegséggel penészes lakásban él, annak a tünetei súlyosabbá válhatnak. Asztmaszerű panaszok jelentkezhetnek, sőt, idegrendszeri hatása miatt akár alvás- vagy hangulatzavarokat is észlelhetünk. 

Egyszerű és gyors megoldás a szobai párátlanító

Amennyiben egyszerű, gyors és gazdaságos módszert keresünk a penész ellen, kiváló megoldás a szobai párátlanító. Ez a szerkezet könnyen mozdítható, méri a helyiség páratartalmát, és kivonja a levegőből a nedvességet. 

Amennyiben érzékelői magas beltéri páratartalmat jeleznek, a berendezés bekapcsol, majd automatikusan le is áll. A falak és az ablakok így szárazak maradnak, így nem telepszik meg a penész, az otthonunk levegője pedig újra egészséges lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló