Űrkutató, exkatona, programozó és egy luxusautó-márka dizájnere: sikeres hölgyek, akik a jövőnket írják, és tudásukkal, munkájukkal segítik a bolygó fejlődését. Európa legnagyobb jövőfesztiválján ismét korunk legmeghatározóbb női szólalnak majd meg, mint például Milánkovich Dorottya űrkutató, Pálfi Dóra programozó szupersztár vagy Lital Shemesh, izraeli exkatona.

Madaras Liz és társa találmányának köszönhetően az egész világ fellélegezhet – szinte szó szerint, hiszen már majdnem belefulladt a sok műanyaghulladékba. Szerencsére jött két magyar lány, akik még egyetemista éveik alatt elkezdtek kidolgozni egy olyan megoldást, ami alkalmas a műanyag lebontására: előállítottak egy olyan baktériumkoktélt, amely 7 hét alatt képes megenni a háztartásokban keletkező műanyagszemetet. A Poliloop terméke iránt óriási az érdeklődés, befektetőik között már ott találjuk az amerikai Techstarst is.

Madaras Liz
Pálfi Dóra

Pálfi Dóra, imagiLabs társalapítója és CEO-ja nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy a fiatal lányok számára is vonzó és elérhető szakmaként mutassa be a programozást, bátorítva őket arra, hogy ők is merjék karrierként választani ezt a főként férfiak által dominált területet. Társaival létrehozta az imagiCharmot, egy olyan alkalmazást, melynek segítségével játékosan, közösséget építve lehet programozni tanulni. 2019 tavaszán az Apple is felfigyelt a startupra, sőt, női vállalkozói programjába is meghívta őket!

Milánkovich Dorottya

A magyar szupernők között van Milánkovich Dorottya is, aki számára a határ tényleg csak a csillagos ég. A fizikus űrkutató műholdakat tervez és juttat az űrbe, rakétaprojekteken dolgozik, de az ENSZ Világűrbizottsági ülésén is rendszeresen részt vesz. Fiatal kora ellenére már a Magyar Asztronautika Társaság elnökségének is a tagja. Az idei Brain Barra a munkaeszközeit is elhozza majd, hogy még közelebb hozza a világűrt az érdeklődőkhöz.

Tereza Nikolova

Tereza Nikolova a világ egyik vezető autómárkája, a Lamborghini designere, aki munkájában a csúcsminőséget a fenntarthatósággal ötvözi. Konkrét tervezői feladatai mellett olyan korszakalkotó megoldásokon dolgozik, melyek segítségével az autóipar a jövő egyik fenntartható ágazata lehet majd, akkor is, ha ehhez az üléseket banánhéjból kell készíteni…

Lital Shemesh

A katonaság az egyik leginkább embertpróbálóbbnak mondható foglalkozás a világon, ezt első kézből is megtapasztalta Lital Shemesh is. Az izraeli újságíró katonai múltja után is a frontvonalon maradt, azóta a félretájékoztatás és az újjáéledő antiszemitizmus ellen küzd a világ egyik legtöbb konfliktusával terhelt táján.

2021. szeptember 9-10-én a Millenárison tér vissza a Brain Bar jövőfesztivál, ahol az előadók között üdvözölhetjük majd ezeket a szupernőket is, akik azért jönnek, hogy újító gondolataikkal inspiráljanak, és választ adjanak a jövő legégetőbb kérdéseire. A fesztiválra még néhány napig érhetőek el jegyek és bérletek a Brain Bar oldalán, a diákok és tanárok pedig itt regisztrálhatnak a limitált számú ingyenjegyekért.

További információk és részletek a fesztivál Facebook-eseményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló