A különleges eseményt szeptember 10-13. között a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban rendezik meg, ahová nem csak tanyán élőket várnak a szervezők.

A rendezvény célja, hogy:

– összehozza, bemutassa, és népszerűsítse a Magyarországon élő, gazdálkodó, termelő családokat, akik értékes ismeretekkel rendelkeznek életmódjuk, az őket ért kihívások, a környezeti hatások okán
– a magyar hagyományos-tanyasi gazdálkodás múltját, jelenét és jövőjét, a helyi termékek értékesítésének lehetőségeit a rendezvényen konferencia keretein belül mutatják be.
Ehhez kapcsolódnak a tanya-fórumok, melyen interaktív kerekasztal beszélgetés keretében aktív tanyasi gazdálkodók osztják meg tapasztalataikat, gondjaikat a növénytermesztés, állattenyésztés, értékesítés témakörében. Középpontban a fenntartható mezőgazdaság, önellátás és a permakultúra témaköre áll.

PROGRAMOK:

Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők a négy napos eseményre, ahol a finom ételek és italok mellett az alábbi színes programok közül válogathatnak:
– tanyasi, öko gazdálkodásból származó ételek kóstoltatása,
– őshonos magyar állatfajták,
– szekér- és fogathajtó versenyek, hucul-ösvény ügyességi lovas versenyek,
– bábelőadás kicsiknek és nagyoknak,
– játszóház, állatsimogató, baranta bemutató,
– muzeális és új mezőgazdasági gépek, szerszámok kiállítása,
– kerekasztal-beszélgetések,
– élő népzene, koncertek és egy ritkán látható őszi látványosság: a szürkemarha gulya és racka nyáj behajtása a legelőkről. A kézműves vásáron helyi termelők mutatkoznak be termékeikkel.

A fórumon bemutatkozik a „Termelői Kosár” nemzeti termelői portál, mely a termelők és a vásárlók egymásra találását könnyíti meg, valamint a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet, amely vásárok szervezésével segíti a helyi termelőket, valamint a helyi vásárszervezők részéről Magyar Orsolya számol be a helyi termékek értékesítésének nehézségeiről, sikereiről. A találkozó célja továbbá az önellátás népszerűsítése, amely a balkon-kerttől, a kiskerten át a tanyasi gazdálkodásig a lehetőségekhez igazodva szeretné a látogatókat motiválni. E témakörben Dr. Gyulai Iván, professzor tart előadást a mélymulcsos kertművelésről és földjeink védelméről.

– Célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést a tanyasi élet és a gazdálkodás iránt, valamint hogy lehetőséget biztosítsunk a tanyán élők számára a kapcsolat-teremtésre és értékteremtő munkájuk bemutatására. A járvány helyzetre tekintettel programjaink kizárólag szabadtéri programok. Az eseményről készült dokumentumfilmmel szeretnénk a tanyasi gazdálkodókat és gazdálkodást online fórumokon népszerűsíteni – mondták el a főszervezők, Dr. Magyar Gábor és Dr. Bencze István.

A rendezvény szervezői a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló