A múzeumi szakma legrangosabb elismeréseinek átadása

2020. szeptember 28-án átadták a múzeumi szakma legrangosabb díjait a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, és ezzel az eseménnyel kezdetét vette az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendkívüli helyzet ellenére közel 100 muzeális intézmény, több mint 500 programmal jelezte csatlakozási szándékát a november 11-ig tartó országos rendezvénysorozathoz. 

„Távol is közel” jelmondattal a koronavírus miatt kialakult helyzetre kíván reflektálni az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. Ennek értelmében a programszervezők törekszenek arra, hogy a lehetőségek szerint szabadtéri rendezvényeket valósítsanak meg a szakmai rendezvényeket pedig online módon tegyék elérhetővé.

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes az évnyitót megelőző sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál újdonságait. Elmondta, az idei gondolatisághoz kapcsolódó új tematika a Valódi és virtuális találkozások a múzeumban, valamint ahhoz igazodott a 16+-os témakör, amelynek idei elnevezése Bátraké a szerencse! lett. A kiemelt tematikák mellett továbbra is megmaradtak az előző évek sikeres témakörei, úgymint a Múzeumi őszbúcsúztató, a Pincétől a padlásig, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! az Utazó múzeum és a Szakmai programok. A Tanárok éjszakája és az Óvodapedagógusok napja tematikákat összevonva, ezúttal a Tanárok és óvodapedagógusok napja ad lehetőséget a pedagógusoknak szánt szakmai programokra.

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján nemcsak a személyes, hanem az online térben való párbeszéd kialakítása is hangsúlyos. A jelenlegi helyzet is rávilágított arra, mennyire fontos, hogy azok is, akik nem tudnak fizikálisan megjelenni a programokon, érezzék az összetartozás erejét. Erre nyújtanak lehetőséget a koordináló Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által is preferált digitális térben megvalósuló programok, amelyek lehetnek például tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, de akár interaktív előadások, webináriumok is.

Bővebb információ a programokról:
www.oszifesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló