Top 10 látnivaló Vácon

1. Barokk főtér

Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere és az őt körülölelő díszes barokk épületek legyen a váci sétád kiindulópontja. Olyan ez, mint egy szabadtéri élő múzeum, amit a cukrászdák, éttermek teraszain ücsörögve is megcsodálhatsz. A Curia előtti zenepavilon óránként felcsendülő dallama, valamint a csobogó és a szökőkút nemcsak a váciak de a Te kedvenced is lesz.

Vác Főtér
Fotó: Gerengay Gusztáv

2. Duna-parti korzó

Az ország leghosszabb korzóján korzózhatsz! Az egyik oldalán a fenséges Duna, a másik oldalán a középkori vár fala és a város nyüzsgése. Magyarországon az egyik leghosszabb, kiépített korzó, melyen végig kerékpárút vezet. A kicsiket két játszótér is várja, a nagyobbakat szoborpark, a középkori vár fala, füves parkok és különleges növények hívogatják. Ha komppal átmegyünk a túloldalra, csodálatos panoráma nyílik az egész városra. Minden évszakban más arcát mutatja, újra és újra visszahív.

Vác duna-parti sétány

3. Diadalív

Nem, nem Párizsban járunk, Magyarország egyetlen diadalívét Vácon találod. 1764-ben Mária Terézia, és kísérete érkezésének tiszteletére építették a Váciak. A díszítésén természetesen az uralkodó család jelképei láthatók. A váciak általában „Kőkapunak” nevezik, és mindössze 5 hónap alatt építették fel. A legenda szerint, mikor ezt Mária Terézia megtudta, inkább kikerülte, nem mert átmenni alatta, de ez csak egy napig tartott. A Diadalív még ma is áll, amit Neked is látni kell! (2600 Vác, Köztársaság út)

Itt található az egyik Kolodko mini szobor is, mely Mária Teréziát ábrázolja. Itt írtunk róla bővebben. Ja, és ne felejtsd el megkóstolni Vác kávékülönlegességét a Mária Terézia melange-ot!

Diadalív Vác

4. Memento Mori

A váci múmiák. Több szempontból is világhírű kultúrtörténeti kincs, mégis sokan nem hallottak róla. A váci múmiák nem a fáraók korából származik, csupán 150 évvel kell visszarepülni az időbe. A főtéren álló Fehérek templomában egy felújítás során bukkantak arra a lefalazott kriptára, amely egykor temetkezési hely volt. Az itt feltárt leletanyagból nyílt kiállítás a múzeumban. Ha nyitott vagy rá, a Memento Mori kiállításon egyedülálló élményben lesz részed. (2600 Vác, Március 15. tér 19.)

Váci múmiák

5. Székesegyház

Vác püspökváros, a Váci egyházmegye központja. Az egyház jelentőségét mutatja, hogy a kis város Magyarország negyedik legnagyobb székesegyházával büszkélkedhet, déli tornyában az ország hatodik legnagyobb harangját csodálhatjuk. A klasszicizáló külső után meghökkentő a méltóságteljes, díszes barokk belső. ( 2600 Vác, Shuszter Konstantin tér 11. )

A Székesegyház 2021. május 17-től várhatóan a 2022. év végéig zárva tart felújítás miatt.

váci székesegyház
Fotó: Ocskay Márton

6. Hétkápolna

A nyugalom szigete a városban. Ha Budapest felől érkezel, balkéz felől a Váci liget ősfás parkja fogad, melyből kecsesen kiemelkedik a Hétkápolna templomtornya. A kegytemplom, és a hozzá vezető stációk, a zarándokok által jól ismert állomás, a kültéri oltár pedig az esküvői fotósok kedvence is. A ligeti tó is számtalan romantikus fotóról ismerős lehet, vizét pedig az a két forrás táplálja, melynek évszázadok óta csodás gyógyító erőt tulajdonítanak. Különleges atmoszférája Németh Lászlót is megihlette, az Alsóvárosi búcsú regényében. Te is át akarod élni ezt a csodát?

Hétkápolna Vác

7. Sajdik karikatúra gyűjtemény

Sajdik Ferenc neve és karikatúra figurái sokunknak ismerős. A mókás figurák, és komoly tartalmak vicces megjelenítése amiről egyből felismerhető. Talán emlékszel még Gombóc Artúrra, a Nagy ho-ho-ho horgászra, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Váci kötődése kapcsán a kiállításon látható Mária Terézia Váci látogatása, az első vonat Vácra érkezése, vagy Petőfi Sándortól a Tintásüveg című vers születése. A könnyen befogadható mókás kiállítás gyerekekkel is jó programnak ígérkezik.

A gazdag Sajdik Gyűjtemény a Pannonia Házban kapott méltó helyet, az állandó kiállítást 2021. július 22-től látogathatják az érdeklődők.

Sajdik állandó kiállítás

8. Váci Vár

Az évszázadok megtépázták, a város bekebelezte. Tudtad, hogy a Képes Krónika szerint I. Géza királyt ide temették? Erre emlékeztet a vár terasz falán álló Géza király szobor. A vár összefüggő falait a Duna felőli oldalon láthatjuk, a városi védőművekből pedig csak a Hegyes-torony maradt fenn, méghozzá egy lakóház részeként. Az egykori váci vár már csak emlékezetünkben él, de környezetét még ma is átszövik a legendák, titkok és csodák. (2600 Vác, Géza király tér)

Váci vár
Fotó: Gerengay Gusztáv

9. Egyháztörténeti Múzeum/Nagypréposti Palota

Ha Vác panorámáját csodáljuk, feltűnik a sok templomtorony. A tornyok városának is nevezett városban zarándokok sokasága keresi fel a kegyhelyeket és más szakrális helyeket. Az egyházmegye központjaként itt található az a múzeum, mely az egyházmegye területén található templomok és egyházfők kincseit mutatja be. A múzeum a Főtéren álló Nagypréposti barokk palotában kapott helyet. Állandó kiállítása végig vezet az Egyházmegye évezredes történetén, jellegzetes épületek és műemlékek informatív és valóságos bemutatásával. (2600 Vác, Március 15. tér 4.)

Felújítás miatt átmenetileg nem látogatható, várható nyitás 2021. december

Vác Egyházmegyei Múzeum

10. Siketnéma Intézet

Az ország első siketek és némák intézetét Cházár András itt alapította. 1802 óta mind a mai napig a ház ezt a célt szolgálja. Te is bepillantást nyerhetsz ebbe a világba, a siket oktatással kapcsolatos emlékekből álló múzeum is működik ebben a történelmi épületben. Illetve ez az épület adott otthont korábban Mária Terézia magyar királyné és családja számára, amikor Vácra látogatott. A múzeum, előre egyeztetett időpontban, bárki számára látogatható. (2600 Vác, Március 15. tér 6.)

Siketnéma Intézet Vác

Ha tetszett a cikk oszd meg!