Az idén 70. születésnapját ünneplő Ferenczy Múzeumi Centrum június közepétől újra megnyitja kapuit. Új kiállításokkal – Kincskeresés, kaland, tudomány közösségi régészeti kiállítás, Csákány István, Balogh László, Bródy Vera és barátai, Haász István, a Barcsay-díjasok kiállítása – és június 26-án a Múzeumok Éjszakája összművészeti programjaival várja a látogatókat az FMC. A Rákosi-korszak „plázája”, az egykori Úttörő Áruház miliőjét idézi meg Kovács Margit Szentendrén újraépült kerámiakútja.

Fotó: Deim Balázs

A Ferenczy Múzeumi Centrum június 16-án rendezte ünnepi sajtótájékoztatóját a MűvészetMalom udvarán. Az idei programokról és fejlesztési tervekről Prosek Zoltán múzeumigazgató és Kigyós Fruzsina osztályvezető beszélt, a 70. születésnap alkalmából a ViGaD együttes pezsdítő zenéje teremtett ünnepi hangulatot.

Fotó: Deim Balázs

Újranyitó és új kiállítások:

Az új kiállítások szakaszosan nyitnak meg, június 26-án pedig a Múzeumok Éjszakája programjaival várja a művészetbarátokat az FMC.

A „Rákosi-pláza” kútja

Újra látható Kovács Margit nevezetes kútja az Úttörő és Ifjúsági Állami Áruház előcsarnokából.  A háború előtti Holzer Divatház, majd Metró és Duna Áruház helyén 1950-ben nyitott a Forgó Gábor építész által átépített, három emeletet átfogó nagy ablakaival, neon feliratával hívogató Úttörő Áruház. Előcsarnokában fogadta a gyerekeket Kovács Margit úttörőkkel és vörös csillaggal ékesített kerámia kútja, amely hamarosan kedvelt látványossággá vált. A bejárattal szemben Sztálin generalisszimusz mellszobra, mellette Rákosi Mátyás úttörőkkel körbevett alakja feszített egy nagy színes festményen, a földszinti nagyterem fekete üvegcsempe falát pedig a VIT-tánccsoport ékesítette. A többszörös költözésen, állagromláson átesett medence, az Úttörő-kút a restaurálás után a szentendrei Kovács Margit Emlékmúzeum Kovács Margit, a Duna királynője című állandó tárlatában tekinthető meg június 17-től.

Az érzések geometriája

Az idén 91 éves Balogh László festőművész kiállítása nyílik június 17-én a Vajda Múzeum IKON kiállítóterében. Az érzések geometriája című kiállításon emblematikus, korszakjelölő képeinek jelentős része a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből, az utóbbi évekből való festményei a művész műterméből kerülnek kiállításra. Balogh László látásmódját elsősorban atyai barátja, Barcsay Jenő, és a városban működő Deli Antal, Vajda Lajos, Kmetty János művészete alapozza meg, de utazásai kitágítják az alkotói horizontját. Balogh ma is aktív, szenvedélyes költői alkat, azonban munkái fegyelmezett, szigorúan felépített konstrukciók, amelyeknek belső szabályai az évek múltával lazulnak és a legutolsó műveken oldottabbá válnak.

Részletek: facebook.com/events/1195230030925801?ref=newsfeed

Barcsay-díjasok kiállítása

A 35 év alatti, pályakezdő művészeknek évente odaítélt Barcsay-díjat 2019-ben Szilágyi Péter és Végvári Gergely, a 2020-as évben pedig Cservenka Edit, Fekete Szilvia és Kármán Dániel nyerte el. A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és a Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében létrejövő tárlaton a 2019-es és 2020-as év díjazottjainak munkáiból nyílik kéthetes kiállítás június 17-én, a Vajda Múzeumban.

Részletek: facebook.com/events/1189526818188806?ref=newsfeed

Kincskeresés, kaland, tudomány

A múzeumi szférában és a köztudatban az elmúlt években bukkant fel a közösségi régészet fogalma. Az együttműködés a régészet iránt érdeklődő civilekkel új impulzusokat és szereplőket hozott a régészetbe, ami merőben új kutatási szempontokhoz és eredményekhez vezetett. A közösen végzett terepi kutatómunka, a fémkeresőzés elterjedése, a kutatás látókörébe kerülő emlékanyag valóságos információrobbanást jelentett a tudományos kutatás számára: kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékek kerültek be az örökségvédelmi intézményekbe, amelyek sok tekintetben újraírják az elmúlt korok anyagi kultúrájáról vallott elképzeléseinket. Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében címmel nyílik kiállítás a Ferenczy Múzeumban a gazdag anyagból június 19-én.

Részletek: facebook.com/events/1994752760688380/?ref=newsfeed

A kalapács álma

A kortárs magyar képzőművészet élvonalába tartozó és a nemzetközi művészeti szcénában is jegyzett, Düsseldorfban élő Csákány István (1978) gyakori résztvevője hazai és nemzetközi tárlatoknak, művei megtalálhatóak rangos magyar és külföldi gyűjteményekben. A 2010-ben a műkritikusok által a legjobbnak ítélt műalkotásért járó AICA-díjat a Borostyánszoba című installációjáért kapta, amely a luxemburgi modern művészeti múzeum, a Mudam gyűjteményébe került. A Breuer Marcell-emlékszoba terve (2010) a Breuer Pécsett / oda-vissza köztéri művészeti pályázat nyertese lett. 2012-ben, a nemzetközi képzőművészeti élet legrangosabb fórumán, a kasseli dOCUMENTÁn mutatta be Ghost Keeping című monumentális installációját, amelyet a maastrichti Bonnefantenmuseum vásárolt meg. A holnap dolgozója (2009) című betonszobra a budapesti Ludwig Múzeum kollekcióját gazdagítja. A kalapács álma című kiállítás a Múzeumok Éjszakája keretében nyílik meg, június 26-án.

Múzeumok Éjszakája a 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrumban

Június 26-án 16:00 – 23:00 között összművészeti programokkal vár Szentendre mindenkit. A programok között: születésnapi show Live act Dj Bootsie/Bernáthy/VJ Kemuri közreműködésével, Megannyi Mészöly – beszélgetés Kukorelly Endre íróval, Kincskeresés éjszaka – régészeti előadás Rácz Tibor régésszel, Múzeumi Mesék – önismereti foglalkozás felnőtteknek Nagy Lucával a Kovács Margit Kerámiamúzeumban, tárlatvezetések, séták, élő társasjáték, családok versenye, kreatív foglalkozások és online szabadulószoba.

Részletek: facebook.com/events/154358523396137

Bródy Vera és barátai, Nagyítás

Július 1-én nyílik a Kmetty Múzeumban a Bródy Vera és barátai – Adományok két párizsi magángyűjteményből című kiállítás. 2016-ban kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során – több részletben – a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre, Ország Lili és Lucien Hervé számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik. Bródy Vera 1951–1968 között – Párizsba való kitelepüléséig – dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe. A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak. Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgy-együttes. Ebben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség. 

Július 14-én az IKON Kiállítótérben Haász István: Nagyítás című kiállításával folytatódik az FMC helyi és a városhoz kötődő művészeket bemutató sorozata.

A rendezvények védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogathatók.

További információk:
Facebook: facebook.com/ferenczymuzeumicentrum
Insta: ferenczymuzeumicentrum
Weboldal: www.muzeumicentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló