A színház az elmúlt évekhez képest kisebb létszámú, de lelkes csapattal készül az őszi évadra, az intézmény ügyvezetőjét művészeti vezető és műszaki vezető is segíti, a kollégák pedig a marketing, a közönségszervezés, pénzügyi feladatok ellátásával és az épület fenntartásához kötődő feladatokkal veszik ki a részüket. A Váci Dunakanyar Színház befogadó intézmény, így a klasszikus színházi feladatkörökben dolgozókat (díszletes, kellékes, technikusok) a vendégprodukciók hozzák magukkal.

Néhány izgalmas kérdést tettünk fel az intézmény vezetőjének, Varga Katalinnak és művészeti vezetőjének, Molnár Bencének.

Az őszi hónapokban milyen előadásokra lehet számítani?

– Szeptemberben kezdünk, ősszel több társulat jön hozzánk, többek között Temesvárról, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Győrből, Kaposvárról, és az Orlai Produkciós Iroda több előadását is vendégül látjuk. Sokszínű programkínálattal várjuk a hozzánk látogató vendégeket.

Az előadásokról bővebben: ITT

– Az eddig megszokottakhoz hasonlóan gyermek előadásokkal is terveznek az őszi évadban?

– Igen, ősztől minden hónapban több gyermekeknek szóló előadást is műsorra tűzünk. Októberben két gyerekelőadással is készülünk, melyből ízelítő: október 11-én Kaposvárról érkezik hozzánk a Bábszíntér előadása, a Vitéz László és az elátkozott malom című vásári bábjáték Pályi János előadásában. Október 25-én pedig Misi Mókus kalandjaitláthatjuk a győri Vaskakas Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a tatabányai Jászai Mari Színház koprodukciójában.

– Milyen újdonsággal készülnek?

– A klasszikus gyermekelőadások mellett fontosnak tartjuk a fiatal felnőttek megszólítását és megnyerését is.  Jelenleg Vácott több színjátszókör is működik, így feléjük mindenképpen külön szeretnénk nyitni workshopok, szakmai találkozók szervezésével is. Ezen kívül a fiatal felnőtteknek, és a középiskolásoknak szóló színházi programunkat igyekszünk úgy felépíteni, hogy segítsük a diákok színházi élményhez való jutását.  Fontos szempont, hogy mi vigyük a diákokhoz a tantermi előadásainkat, a színházi eseményt.

– Mi lesz a korábban megváltott jegyekkel-bérletekkel? Pótolják az elmaradt előadásokat?

A tavaszi időszakban elmaradt előadásokat már nem tűzzük újra műsorra, helyettük az őszi évadban elérhető új produkciókat kínáljuk. A világjárvány miatt törlésre került előadásokra szóló jegyeket és bérletrészeket nézőink augusztus közepéig tudták átváltani vagy szabad felhasználású jegyre cserélni. A jegy.hu felületein működő jegy-átváltási és cserélési lehetőséget közel három hónapig tettük elérhetővé a nézők számára, de ezek a lehetőségek augusztus 15-el lezárultak. Aki esetleg nem élt ezzel a lehetőséggel, ők a színház központi elérhetőségén tudják érvényesíteni az igényüket.

 – A jegyek árai hogyan alakulnak?

Törekedtünk arra, hogy a jegyáraink mindenki számára megfizethetőek legyenek, így a felnőtt előadásokra 3400 Ft és 3600 Ft, míg a gyermekprogramokra 1400 Ft és 1600 Ft jegyárakkal készülünk. Őszre – mivel sajnos a pandémia miatti bizonytalanság még mindig jelen van – nem tervezünk bérletet, a szabad felhasználású bérleteket 2021-es évre hirdetjük, októbertől fogjuk majd árusítani.

– Mi alapján esett a választás az egyes előadásokra?

– Fontosnak tartjuk, hogy mindenki, aki szeretne eljönni hozzánk és egy-egy előadást megnézni, találjon olyan előadást, ami számára érdekes lehet, éppen ezért igyekeztünk minél szélesebb skáláról válogatni. Különböző műfajú és stílusú produkciókkal szeretnénk felépíteni a programunkat. Ami az egyetlen közös kritérium, bármilyen műfajú előadásról is legyen szó, a magas színvonal, és az, hogy az adott előadásnak legyen létjogosultsága a mai nézők számára. Fontos, hogy olyan témákat, gondolatokat, kérdéseket ébresszen, melyek ma is érvényesek, hiszen meglátásunk szerint a színháznak többek között az is a feladata,hogy életünkre, mindennapjainkra reflektáljon, egyetemes emberi értékeket képviseljen, és új perspektívákat kínálva nyitottabbá tegye gondolkodásmódunkat.

Ha egy-egy előadás célja a szórakoztatás, a kikapcsolás, a nevetés becsempészése hétköznapjainkba, akkor azt valós tartalommal, színvonalas eszközökkel és színészi játékkal tegye. Az előadásokat ezen szempontok mentén választjuk ki. Részben az elmúlt években megnézett előadásokból válogatunk, másrészt pedig folyamatosan nyomon követjük az újonnan készülő előadásokat is, hogy a Váci Dunakanyar Színház nézőihez is eljuthassanak a legújabb előadások.
Ami különlegesebbé teheti a mi kínálatunkat, hogy szeretnénk az egész Kárpát-medencéből összegyűjteni és meghívni a legjobb előadásokat, és így szeretnénk megteremteni a lehetőségét, hogy egy izgalmas kulturális találkozási ponttá váljunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló