Itáliai meséket mutat be legendás magyar zeneszerzők remekműveiben az Opera.

2021. január 29-én, pénteken az elismert operaénekes-házaspár, Lukács Gyöngyi és Alexandru Agache válogat ikonikus szerepeiből a MaszkaBál közvetítésében, ami 20:00 órától látható az Opera Facebook-oldalán és az Origón. A nagyrészt az épp 120 éve elhunyt Guiseppe Verdi műveiből összeállított est művészeti vezetője Kovács Katalin és Magyar Orsolya, zongorán közreműködik: Szennai Kálmán műsorvezető: Gyüdi Melitta.

Dohnányi Ernő: Simona néni című vígopera és
Hubay Jenő: A cremonai hegedűs

2020. január 30-án, szombaton 19:00 órától az Opera Otthonra két premiert is kínál egy este. Az Opera közönsége csaknem 90 év után láthatja újra színpadon Dohnányi Ernő: Simona néni című vígoperáját, amelyen az oltár előtt faképnél hagyott és megkeseredett címszereplő igyekszik megóvni a férfinemtől és szerelmi csalódásoktól nevelt lányát, míg a szerelem be nem kopogtat mindkettejük ajtaján. Az itáliai helyszín ellenére a darab a német operaszerzők, köztü Wagner és Richard Strauss hatását mutatja. A főbb szerepeket Megyesi Schwartz Lúcia (Simona néni), Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Ódor Botond (Ghino gróf), Cseh Antal (Florio gróf) és Pataki Bence (Nuto, házmester) alakítja az előadásban.

Hubay Jenő: A cremonai hegedűs című operája a hangszerkészítéséről híres városka pályázatának történetét meséli el, ahol a győztes Ferrari mester gyönyörű lánya, Giannina kezét is elnyeri, ami két szerelemes ifjú barátot is versenyre sarkall. A „magyar Paganini”, Hubay Jenő nemzetközi pályafutásának csúcsán komponálta művét, aminek híres szólóját jeles alkalmakkor maga adta elő. Az opera főszerepeit Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) alakítja. Mindkét új produkciót tehetség fiatal alkotógárda, Varga Bence rendező, Fekete Anna díszlettervező, Schütz Nikolett jelmeztervező viszi színpadra Galambos Attila új magyar szövegével. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) mindkét előadásban Dohnányi Olivér vezényli.

2021. január 31-én, vasárnap az Opera két népszerű magánénekese, Farkasréti Mária és Gábor Géza ad ingyenes áriaestet

a MaszkaBál sorozatban 20:00 órától az Opera Facebook-oldalán és az Origón. Műsorukban többek között Mozart, Beethoven, Verdi és Wagner operáiból adnak elő részleteket. Az est művészeti vezetői Lázár Katalin és Magyar Orsolya, zongorán ismét Szennai Kálmán működik közre, az est műsorvezetője Ókovács Szilveszter.

Február 1-jén, hétfőn 20:00 órakor az Opera énekkari és zenkari művészeinek kamaraprodukcióit bemutató ingyenes Tercett-Trió-sorozat is folytatódik az Opera Facebook-oldalán és az Orgión többek közt a J.C. Bach, Mozart, valamint a 19-20. századi zeneirodalom gyöngyszemeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló