A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot 1973-ban hozta létre az Országos Vízügyi Hivatal azzal a céllal, hogy az évszázados vízi múlttal kapcsolatban fellelhető, muzeális értékű dokumentációs és tárgyi emlékanyag ne kallódjon el, hanem rendezett formában nyilvántartva, kiállításokon bemutatva az utókor tudásbázisát gyarapítsa, valamint vízügy részére információs adatbázis is legyen.

A 2001-ben az Év Múzeuma díjat elnyerő intézmény a magyar vízügy történetét, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat mutatja be évtizedek óta. Évente átlagosan 20 ezer látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A leváltott, régi állandó kiállítás, a „Víz-Idő” című tárlat 18 éven keresztül szolgálta a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt, számos elismerésben, díjban részesült.

Az új állandó kiállítás  VÍZEUM címmel 2019. októberében nyílt meg, reményeink szerint megismétli, talán túl is szárnyalja az előző kiállítás sikerét.

Mi az a VÍZEUM?  Játék a szavakkal, a betűkkel, szóformálás, olyan kifejezés, mely érzékelteti azt, amit az új kiállítás nyújt. A VÍZEUM bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajó maketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, az ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.

A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait. Az új kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

A régi tárlat egyik kedvenc eleme, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. A tárlatban megjelennek a vízhez kapcsolódó régi mesterségek is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, a halászok vagy az aranymosók.

A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen, vidám, játékos formában jeleníti meg a három állapot jellemzőit. Biztosan nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni a látvány, az így megszerzett információk biztosan rögzülnek a fejekben.

A kifejezetten vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adjuk át. Igazi különlegesség az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre. Maga a térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezve magát a látogató szerezhet plusz információkat.

Hangulatos pihenőhelyet – ún. Merengőt – alakítottunk ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Duna-Part programajánló