Vannak olyan alkoholos italt gyártók, akik mindig is arra törekedtek, hogy prémium minőségű italokat gyártsanak. Ilyen a Louis Vuitton Moet Hennessy csoport is, akiknek a nevéhez olyan italok fűződnek, mint a Moet & Chandon, a Glenmorangie, az Ardbeg, illetve a Hennessy.

Ez a paletta bővült egy különleges itallal, amely ital a Volcán de mi Tierra Tequila nevet viseli. Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

A tequiláról egy kicsit bővebben

A tequilát sokan ismerik és mindenki tudja, hogy Mexikó nemzeti italáról van szó. A tequila a kék agavé desztillált párlata. Mexikóban csak 5 területen gyártják ezt az italt. Ezek a helyek a tequila eredet megjelölését is megkapták. A világon mintegy 166 agavéfaj létezik. Ennek jelentős része, összesen 125, Mexikóban. Nem mindegy azonban, hogy milyen agavéból készül a tequila. Csakis a kék agavé használható fel az ital készítésére.

A tequila készítése

A kék agavé csakis érett állapotában alkalmas tequila készítésére. Nem kevés időt, összesen hat évet kell várni, hogy a kék agavé beérjen ahhoz, hogy végül folyékony formájában megtöltsék vele a tequilás üvegeket. Az agavé érett szívek súlya elérheti a 32 kilogrammot is. Az agavé egy tüskés növény, ezeket először levágják és a növény szívét használják fel az ital készítésére. Ezért is nevezik agavé szívnek.

Az agavé szíveket félbe vágják, majd negyedelik, ezt követően megpörkölik a kemencékben, amelyet Mexikóban hornosnak neveznek. A pörkölési folyamat 24-48 órán keresztül tart. Pörkölést követően, az agavé szíveket összenyomják és felaprítják, hogy a cukros levet kinyerjék belőle. A cukros lé neve, mézes lé, amelyet Mexikóban aguamielnek neveznek. Ezt követően a fermentálás következik.

A kinyert levet acéltartályokba öntik, és 24-96 órán át hagyják erjedni. Ennek a folyadéknak 6 százalékos az alkoholtartalma. Majd ezt a folyadékot legalább kétszer desztillálják egy speciális lepárló berendezéssel. Ez lesz a Tequila Blanco. Egy fehér érleletlen tequila, amely nem tartalmaz sem ízesítő, sem édesítő, sem pedig színező anyagot.

Volcán – de mi Tierra

A Volcan de Tequila, egy vulkán a mexikói Jalisco síkságon. A vulkán 200.000 évvel ezelőtt kitört, egy gazdag vulkanikus réteget hagyva maga után. Ez a talaj nagyon ideális a kék agavé termesztéséhez, hiszen különleges ízt ad az italnak. Méltán kapta erről a helyről a nevét a Volcán – de mi Tierra tequila. Az italban, egy gyógynövény, a menta, a frissen vágott fű, a citrusfélék és a fűszerek jellegzetes, karakteres ízvilága sejlik fel. A  Volcán de mi Tierra tequila szobahőmérsékleten, jégre töltve, lassan kortyolgatva a legélvezetesebb. A tequila fogyasztásánál a lime és a só sem maradhat el, de ízletes koktélokat is készíthetünk a felhasználásával. Például a sokak számára ismert Margarita koktélt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Összehasonlítás

Duna-Part programajánló