6 mágikus, csodatévő hely Magyarországon

Ahogyan világszerte, hazánkban is ismertek azok a hagyományok, melyek már a kereszténység előtti korokban is ismert és nagy tiszteletben tartott, gyógyító, mágikus helyekről számolnak be. Őseink is hittek abban, hogy a földfelszínt olyan láthatatlan energiavonalak hálózzák be, melyek metszéspontjain pozitív erők összpontosulnak, nem véletlen, hogy egykor számos szertartás helyszínéül szolgáltak, és egy-egy templomnak is ezek a csomópontok adtak otthont.

A következő hat hazai, gyógyító kirándulóhely a mai napig a legnépszerűbb zarándokhelynek számít.

  • Őserő és végtelen nyugalom: Hegyestű-hegy

A Balaton északi partján, Zánka közelében húzódó Hegyestű-hegyet hazánk egyik legkülönlegesebb, energiákat áramoltató területének tartják. Így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként nemcsak mint kirándulóhely nyújt felhőtlen kikapcsolódást és testi-lelki feltöltődést. De erős kisugárzása és különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít.

A Káli-medencében található, különös megjelenéséről is híres hegyet és környékét fokozottan védett területként őrzik, ami tovább fokozza a hely végtelen nyugalmát és érintetlen tisztaságát. A hegyre könnyű sétával vagy akár kerékpárral is feljuthatsz, miközben a környék hegyvonulataira és a mélyben húzódó völgyekre nyíló egyedülálló kilátás, illetve a Balaton látványa vár.

A beszámolók szerint a hegytető különleges hatást gyakorol a testre, amit az idelátogatók rendszerint úgy jellemeznek, mintha a növényekből és a mohával sűrűn borított kövekből áradó természetes energia hatására nyugalom áradna szét egész testükben.

A hegy hangjai, színei és illatai pillanatok alatt magukkal ragadják az elcsendesedő vándort, aki mintha maga is részévé válna az anyatermészetnek. Egy Hegyestűn tett kimerítő kirándulás után – akár az itt húzódó energiavonalak, akár az érintetlen természet közelsége miatt – egész biztos, hogy erőteljesebbnek és egészségesebbnek érzed majd magad.

  • A Föld szívcsakrája: Rám-hegy, Ferenczy-szikla


A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján, Pilisszentkereszttől északra található a Rám-hegy és az előtte magányosan álló hatalmas kőtömb, a Ferenczy-szikla, melyről úgy tartják, a Földet behálózó energiavonalak találkozásának csomópontja.

Már elődeink is tisztában voltak a hely jelentőségével – I. Béla király korában is fontos szakrális szerepet játszott a térség életében -, az ezoterikus világszemlélet szerint pedig ennél a sziklánál található bolygónk gyógyítóerővel bíró szívcsakrája, ami miatt a föld ezen a helyen nagyon erős energiát bocsát ki magából.

Ennek hatásáról az idelátogatók egyfajta sajátos érzetként számolnak be, mely olyan, mintha életerővel töltődnének fel, és egyfajta belső nyugalom áradna szét testükben, sőt, egyesek szerint a sziklát átölelve a Föld szívverését is meg lehet hallani.

Az okkult hagyomány szerint az ilyen nagy energiájú helyek hollétéről a vidéket borító dús, egészséges növényzet, a népes állatvilág és a kristálytiszta tavak is árulkodnak, a szabályos kör mentén kinőtt fák pedig, melyek tisztásai egykor misztikus szertartások helyszínéül is szolgáltak, a helyet átjáró pozitív energiák szemmel látható nyomai.

Hogyan juthatunk el oda?

A források formálta völgyek ölelésében található Ferenczy-sziklához a vízesések morajától visszhangzó, meredek sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül, vadregényes ösvények mentén juthatsz fel, miközben átadhatod magad a zavartalan természet harmóniájának, megfigyelheted a több száz éves erdő apró zörejeit, a tájat átjáró atmoszféra hatására pedig – mintegy eggyé válva az erdővel – önmagadban is békére lelhetsz.

  • Különleges, mágneses erőtér: Attila-domb


A Tápiószentmárton mellett, a Kincsem Lovaspark lapos síkságából csak néhány méter magasan kiemelkedő Attila-domb nemcsak az itt feltárt híres vaskori ötvösművészeti régészeti lelet, az aranyszarvas miatt vált jelentőssé. A hiedelmek szerint a dombot keresztülszelő különleges mágneses erőterek és sugárzások révén a hely csodatévő hatással rendelkezik, ami miatt gyógyulni vágyók ezreinek zarándokhelyévé vált. A hun uralkodóról elnevezett domb sokak szerint aktív energiaáramlások színtere, mely segít az idelátogatóknak a testi és lelki egyensúly harmonizálásában.

A vidékben rejlő és a dombtetőre érve azonnal megtapasztalható természetes, magával ragadó őserő mellett az itt uralkodó nyugalom. A domb mellett elterülő, végtelen alföldi táj szépsége, a különféle madarak éneke és a tiszta, üde levegő is jótékony hatással van az itt kirándulók közérzetére. Sok utazó érzékel az Attila-domb hatására tapasztalható enyhe bizsergést, finoman csipkedő, áramütésszerű érzést, a végtagokat elárasztó melegséget. Vannak, akik szédülésről és az egész testet feltöltő és uraló erő kézzelfoghatóvá válásáról számolnak be.

Függetlenül attól, hogy hiszel-e az ezotériában vagy az energiavonalak létezésében, az Attila-dombra látogatva már azáltal is feltöltődhetsz életerővel, hogy a vidék nyugalmának átadva magad, figyelmedet belső lényedre és tested apró jelzéseire irányítva kis időre kialakítod az önmagad és a természet között létrejövő láthatatlan, gyógyító kapcsolatot.

  • Boldogasszony-halom, Püspökladány

Az alföldi város köztemetőjétől nem messze található egy kunhalom, melyen egy 13. századi kápolna romjai láthatók. Évekkel ezelőtt szakrális történelmi emlékhellyé nyilvánították, a gyógyulni járók úgy gondolják, hogy a kis épület földsugárzási övezetre épült, és a halom nevéből arra következtetnek, hogy Szűz Mária valamely ünnepe tiszteletére szentelték fel. A régészek körülötte Árpád-kori temető és falu nyomait találták, mindezt a tatárok pusztították el annak idején.

Fotó: templomrom.hu

  • Gyógyító kőfejek, Esztergom


A vízivárosi Erzsébet Parkban találhatjuk a három hányattatott sorsú kőfejet, a város egyik zarándokhelyét. Eredetileg az esztergomi bazilikát díszítő, 9 hatalmas szoboralak (Szent István, Szent László, négy evangélista és három angyal) része voltak. De a 19. században készült műalkotás (Marco Casagrande olasz szobrász műve) olyan rossz minőségű kőanyagból készült, hogy az időjárás viszontagságait egy idő után nem állta.

Így az omlásveszély miatt leemelték a főszékesegyház épületéről, a kincstárba kerültek. Kivéve a három fejet, amit a Prímási Palota kerítésébe építettek be. Nem ismeretes, hogy mikortól terjedt el a nézet, miszerint gyógyító hatással rendelkeznek. De volt idő, amikor sorok kígyóztak előttük, és most is mécsesek, virágok díszítik őket. Sőt valaki még a kúra pontosan, szigorúan betartandó szabályait is megalkotta.

Fotó: infoesztergom.hu

  • Ördögszikla, Pilisszentiván


Pozitív kisugárzást kibocsátó, fájdalom-és gyulladáscsillapító, harmonizáló és gyógyító helynek tartják a Pilisben található Ördögsziklát is, ami az elterjedt vélekedés szerint három méteres körzetben a leghatásosabb. Erejét a mélyben húzódó Szent György-vonalak (más néven: sárkányvonalak, Ley-vonalak) kereszteződésével magyarázzák.

Fotó: www.mertutaznijo.cafeblog.hu

  • Boldogasszony köve, Bükkszentkereszt


Az ország második legmagasabban fekvő települése Miskolctól néhány kilométerre fekszik. A néphit szerint Mária Jézus halála után nagy-nagy fájdalmában elindult világgá. Amikor erre a vidékre ért, elfáradt, és leült egy kőre megpihenni, ami megőrizte testének nyomát. Aki ezen a kövön üldögél, kigyógyul betegségéből az itt élők tapasztalata szerint. Vannak, akiknek ezen a helyen elzsibbad kezük-lábuk, mások pedig megnyugvást találnak.

Az ezoterikusok mérése szerint a Bükkben van egy energia háromszög, melynek csúcsain a legerősebb az energiasugárzás. Az egyik ilyen csúcs a Boldogasszony köve.