A Börzsöny kapuja – gyűjtögetős túrák

A 2024. évi február az átlagosnál melegebbre sikerült és a téli csapadék is bőséges volt, így már március elején is sok-sok zsenge, finom és egészséges „primőr” zöldet zsákmányolhatunk a Börzsöny erdeiben és rétjein, valamint az Ipoly és a Duna ártereiben.

MÁRCIUS KINCSEI ERDŐN, MEZŐN

Bár az ehető vadnövények konyhai felhasználása még csak igen kevés embernek természetes, biztosan majd mindenki találkozott már tavasszal jobb éttermek kínálatában a medvehagymával, turbolyával, csalánnal készített ételekkel. De az erdő ennél jóval bővebb kínálattal bír, érdemes az interneten ebben a témában keresgélni – több magasan képzett blogger
és facebook oldal segíti a kezdő gyűjtögetőket a megismerésben, a felhasználásban … és van jónéhány olyan tapasztalt túravezető, akitől a terepen lehet ismeretet szerezni.

A Dunakanyar egyik ilyen ismert és kedvelt túravezetője

a „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” szervezője: Kirschner Gyula. A túrák szombatonként zajlanak, jelentkezni csütörtöktől lehet az oldalon kiírtak szerint – de lehet egyéni, vagy csoportos „privát” kirándulásokat rendelni egyeztetni az év bármely napjára.

A „Börzsöny kapuja gyűjtögetős túrák” márciusi népszerű zsákmányai a teljesség igénye nélkül:

– salátaboglárka, turbolya, medvehagyma, nagy csalán, tyúkhúr, illatos ibolya, kányazsombor, vadsnidling, mezei sóska, pongyola pitypang, lósóska
…A gyűjtögetős túrák legnépszerűbb termései természetesen a VADON TERMŐ EHETŐ GOMBÁK, melyek közül a koratavaszi kirándulásokon a Börzsönyben a piros illetve osztrák csészegomba és a júdásfüle gomba kerül a kosarakba.

A „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” gyerek, nyugdíjas és kutyabarát események és tömegközlekedéssel is elérhetők.

Sikeres, hasznos, vidám túrákat Mindenkinek!

Ha tetszett a cikk oszd meg!