A Dunakanyar szomszédságában Bajnán, újjáéledt az Ördöglovas kastélya

A kastély hosszú-hosszú évek óta porladt, míg 1980-ban a Műemlék felügyelet alá került, és végre megkezdődtek a feltárási munkák.

A ma is álló klasszicista stílusú kastélyt Hild József tervezte

Korai feljegyzések alapján Bajna szívében álló Sándor-Metternich-kastély helyén már a 15. század végén nemesi udvarház magasodott, amely a 17. század végén került a Sándor család birtokába. Esztergom vármegye alispánja, Sándor Menyhért építtetett vadászkastélyt a birtokra, amelyet hamarosan fia, Sándor Móric örökölt meg. Móric fejébe vette, hogy kibővíti és valamelyest átépíti az épületet, amire a kor egyik híres építészét kérte fel: a ma is álló klasszicista stílusú kastélyt Hild József tervezte.

bajna kastély

A II. világháború a kastély teljes lepusztulását hozta.

Először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás.

az ördöglovas kastélya

A későbbi évszázadok során a történelem megtépázta az elegáns, fehér épületet, így 2016-ra Bajna fő látványosságából omladozó kísértetház lett. 2016-ban kezdődtek meg a tervezői és kutatói munkák, amelyek alapján 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

2021 év végén pedig kinyithatott újra a látogatók előtt a bajnai kastély, immáron két emeletnyi izgalmas tárlaton keresztül feltárva az épület múltját.

Interaktív kiállítás, archív fényképek, festmények

A megszépült főépület földszintjén berendezett interaktív kiállításon, archív fényképek, festmények és tervek segítségével ismerhetjük meg az épület múltját: a kastély fénykora mellett feltárulnak előttünk a pusztulás, majd a helyreállítás évtizedei is.

bajnai kastély

Az emeletre érve Sándor Móric gróf (gúnynevén az Ördöglovas) lovas kalandjairól és lánya, Metternich-Sándor Paulina életéről és irigyelt ruhatáráról tudhatunk meg többet, utóbbit divatos megjelenései miatt szerte Európában figyelemmel kísérték a dámák.

Szintén az emeleten találjuk a milánói Scala díszlettervezőjének, Alessandro Sanquirico különleges falfestményeit, melyeket az 1970-es években beázás miatt teljes egészében leválasztották a mennyezetről, így a restaurált alkotás 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére.

kastély bajnán

A sors különös játéka folytán

a leghíresebb magyar fogathajtó lánya, Metternich-Sándor Paulina földjén, a Bajnához közeli somodorpusztai birtokon került elő a legdíszesebb római kori, pannóniai kocsidísz-együttes. A kiállításra elkészült magának a nagyszerű bronz veretekhez tartozó kocsinak a teljes körű virtuális rekonstrukciója is.

Miért érdemes ellátogatni Bajnára?

Csodásan felújított kastélyban gyönyörködhetünk. Ahol érdemes minden részletet elolvasni, átnézni. Sőt az egyik teremben megnézhetünk egy interaktív lovasversenyt is, nyeregbe pattanva. 🙂

A kastély parkjában elidőzhetünk, pihenhetünk – de gondoltak a gyerekekre is, akiket egy játszótér vár.

A látogatás hossza kényelmesen, kb. 2 óra.

További információ: bajnaikastely.hu

Fotók: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Ha tetszett a cikk oszd meg!