A szocializmus életképeit dolgozza fel a Soharóza új bemutatója

Keleti Blokk címen készül új előadás a kommunista-szocialista korszak sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékát feldolgozva – amelyhez most egy előzetes videó is megjelent. A Catwalk Concert Productions, vagyis Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra bemutatójában ismét egybeolvad divatbemutató és kórusszínház, elektronikával gondolva újra a korszakra jellemző zenei világot is. A produkció a visegrádi országok több alkotójával összefogásban valósul meg, a premiert 2022. szeptember 9-én tartják a Trafóban.

Úttörő életérzés, szakszervezeti üdülés a Balatonon, Kádár-kockák vagy akár a Trabant

Pár olyan jellegzetessége a szocializmus időszakának, amelyet a magyar népesség jó része még mindig apró részleteiben is képes felidézni. Színes-szagos emlékei ezek a múltnak, nosztalgiát ébresztve egy olyan korszakból, amelynek hétköznapjait vastagon átjárta a szocializmus közel sem ennyire derűs szelleme. A catwalk koncertek összeszokott alkotópárosa ennek a korszaknak ered a nyomába jelenleg készülő új előadásuk témájaként – amelyhez most egy előzetes videót is kiadtak.

A 2022-ben debütáló Keleti Blokk c. produkció az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze vizuálisan és hangzásban, a ma is erősen élő képeket extrém jelmezeken és az azokban éneklő modelleken keresztül megragadva. Panel lakótelepek, kommunista altatódalok, szovjet űrprogram, cenzúra vagy táncdalfesztivál – a négy évtized széles tapasztalati spektruma vonul fel a színpadon.

keleti blokk
Fotó Kovács Márton

A produkció egy különleges nemzetközi összefogás eredménye

A visegrádi négyek mindegyikéből érkeznek vendégalkotók a rendező Halas Dóra és Nagy Fruzsina meghívására, akikkel közösen születnek meg a képileg és zeneileg is összetett jelenetek. A négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete így a nemzeti jellegek, sajátosságok hangsúlyozása mellett kerül szintézisbe, a nosztalgiát kritikus és objektív szemléletté formálva, ösztönözve a közönséget a korszakról való jelen idejű gondolkodásra. Ennek erősítésére a zenei anyagok szövege az egyes országok nyelvét gyúrja egybe, beleszőve még a közös referenciaként szolgáló orosz nyelvet is. A hazai premiert a tervek szerint egy nemzetközi turné is követi a visegrádi négyek országaiban és azokon kívül is.

Soharoza - Keleti Blokk
Fotó Kovács Márton

Catwalk-koncert – avagy összművészeti előadás

A catwalk-koncert műfaját 2015-ben alkotta meg Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadóművészetnek egy még ismeretlen, összművészeti határterületét megálmodva, valahol a kórus-színház, az extrém divatbemutató és a koncert metszetében. A kifutó alakú színpadon éneklő modellek vonultatják fel az absztrakt, mesélő jelmezeket, miközben a zene és a látvány izgalmas dramaturgiával kapcsolódik egymásba. Első ilyen produkciójuk 2016-ban jelent meg Tabu kollekció címen, ezt követte Az ügy 2018-ban, majd 2021-ben a Dalok a Kamrából. A Keleti Blokk a Catwalk Concert Productions negyedik önálló előadása.

Zenei vezető: Halas Dóra

Jelmeztervező: Nagy Fruzsina

Sound designer: Bartha Márk

Szereplők: a Soharóza kórus tagjai

Projektmenedzser: Karnics Alina

Rendező: Halas Dóra, Nagy Fruzsina

Visegrádi partnerek: 

Dorota Kuzniarska és az ACTION GROUP art collective (Lengyelország)

Zuzana Hudekova és PRO SCENA – The Slovak Scenographic Society (Szlovákia)

Simona Rybakova és COSDAT – Czech Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians (Csehország)

A produkció a Visegrádi Alap, az NKA és a Trafó támogatásával jön létre, a Catwalk Concert Productions bemutatójaként. Az alkotók nagy örömmel fogadnak minden további támogatást a projekt létrehozatalában és turnéztatásában.