Biztonságos autót vezetni egy esetleges baleset után?

A használt autók nagyon népszerűek hazánkban. Nincs ebben semmi különös. Egy új szalonautó vásárlása általában túlzottan megterhelné az otthoni költségvetést, de senki sem szeretne lemondani a gépjármű nyújtotta szabadságról. Sokszor azonban csak a karosszéria első, szakszerű mosása, polírozása után szembesülünk az elkendőzött furcsa karcokkal vagy egyéb festési nyomokkal. Aztán persze mélyebbre nézünk, és bizony derülnek ki turpisságok: a kárpit eltávolítása után tömött horpadások vagy hegesztési nyomok látszanak. Egy dolog, hogy átejtve érzed magad, de vajon biztonságos így az új kocsid?

Ilyenkor általában már késő reagálni, és szóba sem jöhet a nemrég vásárolt jármű visszaküldése. Ugyanilyen nehéz a bíróság előtt bizonyítani az álláspontunkat, és az ilyen folyamatok egyébként is évekig elhúzódhatnak. Mit lehetett volna tenni? Borzasztóan egyszerű. A vásárlás előtt ellenőrizni kellett volna egy néhány perces ügymenettel, hogy az autó korábban szenvedett-e balesetet, és ezzel elkerülhető mindenféle slamasztika és kockázat. Nem kell hozzá más, csak a VIN szám.

Mi az a VIN szám?

A VIN név az angol Vehicle Identification Number-ből származik, és nem más, mint a jármű karosszériaszáma, amelyet általában az alaptáblára nyomtatnak az autó karosszériáján. Ez egy vonalkódra emlékeztető alfanumerikus kód, amelyből okostelefonunk vagy számítógépünk egy speciális rendszerből kiolvashatja az autóról az alapvető információkat, sőt a verda konkrét élettörténete is elénk tárulhat! Így biztos lehetsz benne, hogy az autót nem lopták. De ez még nem minden. A VIN szám ismeretében azt is megtudhatod, hogy az autó szenvedett-e korábban balesetet, és mi volt a kár, így nem vállalsz felesleges rizikót. Sőt, a VIN szám az autó felszereltségére vonatkozó tájékoztatást is tartalmaz – így ellenőrizheted, hogy a megtekintett autóban minden megvan-e, amire szükséged van. Szóval nagyon hasznos. A rendszer pedig, ami segítségedre lesz a járműtörténet ellenőrzésében a carVertical portálja, aminek itt is hagyjuk a linkjét, mentsd el a kedvencek közé, bármikor szükséged lehet rá.

A jármű ellenőrzése VIN szám alapján

Az oldalon mindent megtalálsz, ami a jármű történetében hivatalosan is nyilvántartásba került: műszaki diagnosztika a futásteljesítménnyel, tulajdonosváltások, az autó gyártási helye és dátuma, származási országa (bemutatóterem), sőt az is csekkolható, amikor az adott autó például ütközött. Ezzel elkerülhetők azok a helyzetek, amikor a jármű tulajdonosa vagy kereskedője azt állítja, hogy az autó „soha nem karambolozott”, holott sajnos komoly baleseti előzményekkel bír, amiket simán lehet, hogy nem is orvosoltak totálisan. Amikor ilyen típusú csalást észlelünk, le kell állítani a további tárgyalásokat, és még ha az autó újszerűnek is tűnt, fel kell adni az ezzel kapcsolatos álmokat. Extrém esetben akár értesíteni lehet a rendőrséget a tisztességtelen módon történő haszonszerzési kísérletéről, hiszen nyilvánvaló, hogy a sértetlen autóknak jóval magasabb a piaci ára. A jármű VIN szám alapján történő ellenőrzése hasznos a csalók felderítésében is, akik visszaforgatják a jármű futásteljesítményét mutató kilométer-számlálót. Rendkívüli kóklerség esetén akár azt is kiszúrhatjuk, hogy a későbbi futásteljesítmény alacsonyabb, mint az egy évvel korábban elvégzett műszaki vizsgálaté. Ebben az esetben is érdemes mélyen a föld alá temetni az érdeklődést, és újra kezdeni a keresést.

Ha tetszett a cikk oszd meg!