Fedezd fel a tavaszi Börzsöny ehető kincseit!

A természet ébredezik, a Börzsöny erdeiben pedig egyre több vadon termő, ehető növény és gomba bukkan fel. A Börzsöny kapuja gyűjtögetős túrák során nemcsak a friss levegőt és a tavasz első napsugarait élvezhetjük, hanem megismerhetjük azokat a természetes alapanyagokat is, amelyeket évszázadok óta használnak a gasztronómiában és a gyógyászatban. A zamatos turbolyától a medvehagymán át a különleges csészegombáig rengeteg érdekesség várja azokat, akik csatlakoznak ezekhez az élménytúrákhoz.

Tarts velünk egy izgalmas kirándulásra, ahol a természet lesz az éléskamra, és közben a tavaszi erdő látványa is feltölti a lelked! 🌸🌳🚶‍♂️

A 2025 esztendő februárjának első fele szokatlanul enyhe volt és igen aszályos, majd az aszály maradt és szokatlanul kemény fagyos éjszakák, fagypont közeli nappalok zárták. Ezen helyzetből következtethető, nem lesz könnyű az erdei/mezei gyűjtögetők helyzete, amíg az esők áldása nem éri a földet.  Ami biztos, hogy a húsos som virágozni fog – még akkor, amikor semmi lomb nincs az erdőben. Az élénksárga foltok messziről elárulják, hol keressük majd augusztusban kiváló termését.

HÚSOS SOM

Pedig a papírforma szerinti kínálat már meglepő bőséggel kecsegtet

Zamatos turbolya, medvehagyma, nagy csalán, tyúkhúr, illatos ibolya, kányazsombor, vadsnidling, mezei sóska, pongyola pitypang, lósóska friss, üde, vitaminokkal és az élethez szükséges nyomelemeket gazdagon tartalmazó „levélzöldségeket” gyűjthetünk kirándulásainkon. Meg a napfényt és a mindenből áradó, teremtő-gyógyító energiákat szívhatjuk magunkba.

Aki nap, mint nap járhatja a természet ösvényeit – de hetente egyszer pláne – láthatja a kikelet folyamatát.

A duzzadó rügyek sárgászöld tömege a távoli hegyeket barnából először galambkékre, majd kékre festi át a lombfakadás. A madarak eddigi kereső csettegése helyén a párkereső szerelmes trillák szólnak, a rovarok, bogarak, pillangók kezdik kitölteni a levegőt. A lápos, víznyomásos területek, a csendes pataköblök, pocsolyák vizében megjelennek a hüllők petéi, mint csillogó gyöngycsomók – bizony, még ha hajnalonta jéghártya is vonja be a kis vizeket. A Börzsönyben gyakorta okoz örömöt a kirándulóknak az ébredező és a hideg miatt igen lassan mozgó őslényünk, a foltos szalamandra (védett).

márciusi hüllőpeték

A hónap második felében már jó eséllyel fehér-rózsaszínes virágba borulnak az erdőszéli, közelítő utak menti mirabolán szilvák (fosóka), majd közvetlen utánuk a kökény.

A kökény virágja is komoly gyógyhatásokkal bíró, ehető, pl. salátákban… ahogy a pettyegetett orvosi tüdőfű is megjelenik – virágja szintén fogyasztható nyersen. Hasonlóképp a százszorszép ehető virágait is megtalálhatjuk a zsendülő réteken. Az odvas keltike ugyan mérgező, de tömeges virágzásakor kék, fehér, rózsaszín szőnyegének látványa a legkomorabb ember arcára is mosolyt rajzol.

És kezdődik a medvehagyma szezon is. De medvehagymában már szinte mindenki jártas, legalább is a szedés mikéntjét illetően – remélem.

A gyűjtögetős túrák legnépszerűbb termései természetesen a VADON TERMŐ EHETŐ GOMBÁK,

melyek közül a koratavaszi kirándulásokon a Börzsönyben a piros illetve osztrák csészegomba és a júdásfüle gomba kerül a kosarakba.

A „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” szombatonként zajlanak, csütörtöktől lehet jelentkezni a „Gyula bátya háza tája” (  https://www.facebook.com/gyula6511 ) facebook oldalon üzenetírással. Privát túrák is rendelhetők. A kirándulások gyerek, nyugdíjas és kutyabarát események és tömegközlekedéssel is elérhetők.
(K.Gy.)

Ha tetszett a cikk oszd meg!