Hat kihagyhatatlan tanösvény a Dunakanyarban

Túrabakancsot fel, irány a természet! Fedezzétek fel a Dunakanyar számtalan természeti szépségét. Hat kihagyhatatlan tanösvényt mutatunk, melyet családosan is végig járhattok.

1. Gördülő Tanösvény

A Gördülő Tanösvény egy kisvasutas erdőismereti program (6-18 éves korig) Kismaros és Királyrét között.
• Kismaros – kisvasútállomás, Morgó-patak völgye, Hártókút
• Szokolya – Paphegy, Morgó-patak völgye
• Királyrét – kisvasútállomás, Bajdázó, Szállások, Szén-patak völgye

Időpontok: április 1. és október 31. között bármely napon 9.30-17.00 között

gördülő tanösvény

A program (a kísérőket nem számítva) minimum 15, maximum 35 fővel üzemel. Az ettől eltérő létszám esetében egyedi megbeszélés alapján számítják a költségeket.
• A program során külön, erre a célra kialakított és berendezett kisvasúti kocsi áll a résztvevők rendelkezésére.
• A részvétel minden 10. iskolás után a kísérő számára ingyenes.
• A program során szükséges eszközöket (távcsövek, hálók, eszközök) a programadó biztosítja.
• Az egész napos (mintegy 8 órás) terepi program során felkészült vezetők adják át ismereteiket magas színvonalú, az iskolai keretek között folyó oktatásba beilleszthető módon.
• A program ára a fentieken túl magában foglalja a kisvasúton való utazás és egy királyréti ebéd költségét.

A csoport a kisvonat végére csatolt külön vagonban utazva megismerkedhet a Börzsöny kialakulásával, az élővilág jellemző és kiemelkedő értéket képviselő tagjaival, az erdő szerepével és még számos érdekességgel.

2. Kis-Strázsa-hegyi tanösvény

A Pilis legnyugatibb nyúlványa, az Esztergomtól délre magasló, világítótoronyra emlékeztető kilátóval koronázott Kis-Strázsa-hegy, melynek védett növény- és állatvilágával tanösvény ismertet meg.

A túra hossza: 1,7 km
A túra időtartama: 45 perc
Szintkülönbség: 70 m fel, ugyanannyi le
Nehézség: könnyű
Esztergom-Kertváros, Kökörcsin-ház, a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutató épülete. A ház előtt szabadon használható nagy parkoló. Megközelíthető a 117-es, Dorogot északról megkerülő főútról, a Látóhegyi útra fordulunk a Suzuki-gyár felé, majd mindjárt jobbra kanyarodunk rá a parkolóhoz vezető murvás útra.

strázsahegy

A túra jellege:
Könnyű séta, néhány rövidebb emelkedővel. A tanösvény jelzései és táblái meglehetősen ritkásak, de a hegytetőre több ösvény is vezet, eltévedni nem nagyon lehet, a terület egész jól belátható. A Strázsa-hegyek környéke több mint száz évig, egészen 1990-ig zárt katonai terület volt, a mostani Suzuki-gyártól délre volt egy nagy szovjet laktanya, a zártságnak köszönhetően maradtak fent jobban a hegyek mikroklímájára jellemző növény- és állatvilág egyedei. A katonai múltra utal az egyik kanyarban lévő beton géppuskafészek is. A hegy tetejére érve mágnesként vonzza tekintetünket a karcsú világítótoronyra hajazó kilátó, azonban ha nem egyeztettünk előre, zárt ajtók fogadnak. A hegy pereméről nyíló kilátásért is megéri feljönni ide, északra Esztergom városa a Bazilikával, mögötte a Helembai- hegység vonulata, előtte a széles, lapos Vaskapu-hegy látszik. Keletre a Pilis és a Visegrádi-hegység, míg nyugatra a Gerecse zárja a horizontot. Visszafelé a hegy északi, erdősebb oldalán ereszkedünk le, kis lépcsősor vezet fel a kőbányára nyíló kilátóponthoz. Innen két irányban is vezet ösvény lefelé.

3. Királyréti tanösvény

Indulás: Szokolya-Királyrét a tanösvény a Hiúz Ház mellől indul.
A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.
Állomások:

 1. Régi királyréti és szokolyai gyümölcsfák
 2. Így is lehet fát vágni
 3. Vadgyümölcsök
 4. Fenyves élővilága
 5. Bajdázói-tó
 6. Mocsári teknős
 7. Királyréti tó
 8. Pincék
 9. Település élővilága

Tanösvény-füzet kapható: a Látogatóközpontban (Hiúz ház) megvásárolható egy gyermekeknek szóló rajzos és egy bővebb szövegezésű füzet. REJTVÉNY: A füzetben minden állomásnál egy kérdés található. Megfejtésüket az állomások oszlopain található titkosírás rejti, amit a füzet hátulján lévő kódfejtő ráccsal lehet megfejteni. Kisgyermekkel érkezőknek bátran ajánljuk ezt a hangulatos erdei élményt.
Tanösvény jele: T
Útvonal hossza: 2,9 km
Nehézség: könnyű
Bejáráshoz szükséges idő: kb. 1,5 óra

4. Fóti-Somlyó tanösvény

Indulás: Fóton a Fáy-présház mellől
A Fóti-Somlyó valóságos hegy látszatát kelti a Gödöllői-dombvidék peremén. A 3500 m hosszú kör vonalvezetésű tanösvény és a lepkés állomásjelzést kell követni. A területtel való ismerkedést vezető füzet segíti, amelyből többek között megtudhatjuk, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, megismerhetjük a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját, de arról is olvashatunk, hogyan kerültek ide tengeri kagylók, és hogy mik azok a “galagonyanyűvő” akciónapok.
A túra során sajnos szomorú kép is fogadja a látogatót: a terepjáró autósok, terepmotorosok és hegyi kerékpárosok nem kímélik a területet, járműveikkel szinte legyalulják az érzékeny hegyoldalt, több ritka faj kipusztulását okozva ezzel. Természetvédelmi őreink minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megfékezzék az értelmetlen pusztítást. A füzet végén található rejtvényt érdemes kitölteni és bedobni a Fáy-présháznál lévő gyűjtőládába. A helyes megfejtőkre értékes nyeremények várnak.

Tanösvény-füzet kapható: Fóton a Fáy-présházban
Útvonal: 3.5 km
Nehézség: könnyű
Bejáráshoz szükséges idő: kb. 2,5 óra

5. Az Apródok útja tanösvény

A tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.
A Drégelyvárat először 1285-ből említik. A Hunt-Pázmán nemzetség Bozóki ága építtette – valószínűleg az akkorra már tönkrement Hont vára helyett, melyet csak mocsár és faszerkezetű falak védtek. Annak ellenére, hogy a XV. század első felében a várat megerősítették, a török 1552-es hódító hadjáratának megkezdésekor igen leromlott állapotban volt, főleg az 1549. évben a lőporraktárt ért villámcsapás miatt.
Ekkor már Szondi György volt a vár kapitánya. 1552. július 6 – 9. között a vár Ali pasa 12 000 fős – nyolcvanszoros túlerőjű – seregének nem tudott ellenállni, s a várvédők életének feláldozása ellenére elesett. A várat az ostrom gyakorlatilag romhalmazzá változtatta olyannyira, hogy az többé nem is épült vissza. A rom helyreállítását 1991 óta a Drégelyvár Alapítványt végzi, aminek eredményeként mára megfelelően megerősítve, hitelesen látszanak a vár külső kontúrjai és valamikori belső elrendezése.

A tanösvény 8 állomása:

 1. állomás: Drégelypalánk – Falu az “északi hegyek ölelésében”
 2. állomás: Szent Vendel kápolna
 3. állomás: Szőlőhegy és pincesor
 4. állomás: Patakmenti égeres
 5. állomás: Sáferkút
 6. állomás: Őshonos és tájidegen fafajok
 7. állomás: Holt fa az erdőben
 8. állomás: Drégelyvár
drégely vára

Nehézség: könnyű
Bejáráshoz szükséges idő: kb. 1 óra de mindenképpen ajánljuk a vár alapos körbejárást.

6. Gyadai tanösvény: Hangya Dani, kisvasút, óriások pihenője….

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.
A körtúraként végig járható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe. A Gyadai tanösvényt végig természet búvárkodva az útvonal megszámlálhatatlan makro és mikro szépségeit-értékeit, egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időtartamot. A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig) 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyep gazdálkodással.

A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettünk, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket. Az út fáradalmainak kipihenésére vagy csak csendes menetközbeni szemlélődésre, pihenésre a tanösvény mentén több pihenőhely áll rendelkezésre

Útvonal: 5 km
Nehézsége: közepes
Bejáráshoz szükséges idő: kb 2,5-3 óra

Ha tetszett a cikk oszd meg!