Hogyan válasszak lézernyomtatót?

Ha úgy nyomtatót vásárolnál, számos kérdést kell magadnak megválaszolnod, hogy az ideális készüléket vidd haza. A kínálat ugyanis rendkívül széles, és laikusként nagyon könnyű elveszni benne, főleg, ha nem tudod pontosan, hogy mit szeretnél, mire is van szükséged. Az alábbiakban igyekszünk segítségedre lenni azzal, hogy összeszedtünk néhány kérdést, amit meg kell válaszolnod magadnak az ideális nyomtató megtalálásához.

Színes vagy fekete-fehér?

Elsőre evidensnek tűnik, hogy inkább olyan nyomtatót vegyél, ami színesben tud nyomtatni, hiszen ami a színesre képes, az a fekete-fehérre is, fordítva ez ugyanakkor nem igaz. Előfordulhat azonban, hogy tényleg nincs szükséged színes nyomtatásra, egyáltalán nem szoktál képeket nyomtatni, csak dokumentumokat, különböző iratokat. Ebben az esetben nem kell a színes funkció, és olcsóbban megúszod a nyomtatóvásárlást, ha csak fekete-fehér nyomtatókat nézel.

Forrás: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Mennyit nyomtatok?

Bár a lézernyomtatókat alapvetően azoknak szokták ajánlani, akik sokat nyomtatnak, jól jöhet azoknak is, akiknél ritkábban kerül elő a nyomtató, a toner ugyanis nem szárad be. Egy minőségi HP LaserJet Pro M28a tonerrel hosszú hónapokon keresztül nyomtathatunk jó minőségben, akárcsak alkalmanként, anélkül, hogy amiatt kéne aggódnunk, hogy beszárad és dobhatjuk ki az egészet.

Milyen egyéb funkciókra van szükségem?

A legtöbb nyomtató ma már nemcsak nyomtatni tud, hanem számos egyéb funkcióval bír. A nyomtató sokszor egyben fénymásoló is, illetve a szkenner is egy alapvető funkciója ezeknek a készülékeknek. A multifunkciós nyomtatók egy kicsit talán többe kerülnek, de ha ki tudod használni az extrákat, akkor megéri többet áldozni rájuk. Gondold végig, szükséged van-e ezekre a pluszokra.

Mennyit szánok a fenntartásra?

A nyomtatóknak nemcsak bekerülési, hanem fenntartási költségeik is vannak. Bár a lézernyomtató kifejezetten gazdaságosnak számítanak ebből a szempontból, ezek is fogyasztanak áramot, valamint olykor ezekbe is kell tonert vásárolni. Szerencsére a legtöbb típushoz elérhető kompatibilis toner, egy megbízható Q2612A toner például tökéletes a HP nyomtatóhoz, az ára azonban kedvezőbb az eredetinél. Ezeket a verziókat is érdemes figyelembe venni, amikor a fenntartási költségekkel kalkulálsz.

Ha a fenti kérdéseket jól átgondolod, biztos, hogy olyan nyomtatott vásárolsz meg magadnak, ami valóban kielégíti minden igényedet!