Itt a nyár és egyben a fesztiválok ideje!

Tudd meg, hogyan bulizhatsz, miközben pénzt is keresel.

Világszerte emberek milliói vesznek részt fesztiválokon, hogy láthassák kedvenc művészeiket és zenészeiket. Itthon a legnépszerűbb zenei fesztiválok többek között például a Sziget, a VOLT, az EFOTT vagy a Balaton Sound.

Ha már te is voltál egy-egy ilyen eseményen, talán elgondolkodtál azon, mi szükséges egy fesztivál megszervezéséhez. Valójában rengeteg ember van, akik a háttérben fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy egy felejthetetlen élményt teremtsenek, miközben ők maguk is élvezik a fesztivál hangulatát és látványát.

Ebből a cikkből megtudhatod, milyen előnyei vannak, ha elvállalsz egy nyári munkát egy fesztiválon, illetve azt is láthatod, milyen típusú álláslehetőségek állnak a rendelkezésedre.

Miért buli fesztiválon dolgozni?

–        Ingyenes részvétel

Ha fesztiválon dolgozol egy csapat tagjaként, lényegében jegyvásárlás nélkül vehetsz részt az egész eseményen. Lehet, hogy pont akkor leszel beosztva, amikor kedvenc előadód tombol a színpadon, sőt, ha belefér, még olyan időszakok is előfordulhatnak, mikor kicsit te is beállhatsz a tömegbe és élvezheted a koncerteket. Szerepedtől függően akár a kulisszák mögé is beleshetsz vagy VIP kiváltságokat is kaphatsz. Mindezek mellett pedig a legtöbb cég ingyenes és jól felszerelt kempingeket biztosít a személyzet számára, ahol kipihenheted a munka fáradalmait.

–        Élvezhető munkakörülmények

Mivel a legtöbb fesztivál szabadtéri, ezért ezeket tavasszal vagy nyáron szervezik meg, amikor az időjárás várhatóan meleg és esőmentes lesz. Ez azt jelenti, hogy végig kellemes napsütésben dolgozhatsz és jól érezheted magad. A munka szezonalitása pedig a pénzkeresés lehetősége mellett azt is biztosítja, hogy elegendő időd maradjon a tanulmányaidra.

–        Kapcsolatépítés

Rengeteg új barátra tehetsz szert, akiket ugyanazok a dolgok érdekelnek, mint téged. Azonban a fesztiválok ennél komolyabb – a jövőd építésével kapcsolatos – lehetőségeket is biztosítanak számodra. Lehetőséged van találkozni azokban az iparágakban vagy szakmákban tevékenykedő emberekkel, amelyekben te is dolgozni szeretnél. Ha például a marketing, a PR vagy a rendezvényszervezés érdekel, keresd fel a helyszínen lévő szervezőket. Mutasd meg nekik, milyen a munkamorálod, milyen készségeid vannak, és ha eljön az ideje, kérd el az elérhetőségeiket. A fesztivál után felkeresheted őket emailben, majd miután megköszönted a lehetőséget, elmondhatod nekik, hogy a rendelkezésükre állsz, ha esetleg gyakornokot keresnek.

nyári munka fesztiválokon

Álláslehetőségek

A továbbiakban bemutatjuk a leggyakoribb pozíciókat, melyeket fesztiválokon tölthetsz be.

–        Pultos

Mielőtt jelentkeznél erre a pozícióra, győződj meg róla, hogy megfelelsz a korhatárra vonatkozó követelményeknek. A fesztiválokon több fajta pult is üzemel, így valószínűleg lesz lehetőséged eldönteni, hogy a standard italokkal, vagy inkább koktélokkal és egyéb speciálisabb italokkal szeretnél-e dolgozni. Ha megkapsz egy pultos állást, biztosan fix műszakokban fogsz dolgozni, így pontosan tudni fogod, mikor hagyhatsz fel a munkával és élvezheted kicsit a fesztivált. Emellett pörgős lesz a munka, így biztosan nem fogsz unatkozni, sőt, minden bizonnyal valamennyi ingyen alkohol is lecsúszik majd kiszolgálás közben.

–        Árus

A fesztiválokon nem kevés étkezési lehetőség áll a koncertekre látogatók rendelkezésére, és bizony minden ilyen bódénál elkél a segítség, hiszen ezek a fesztivál teljes időtartama alatt óriási forgalomnak örvendenek. Mindenkinek ennie kell, a kempingek pedig sokszor túl messze vannak a színpadoktól ahhoz, hogy az emberek visszamenjenek ebédelni, ezért inkább kihasználják a fesztivál adta lehetőségeket. Ha maga az árus pozíció kedvedre való lenne, de nem szeretnél ételekkel foglalkozni, dolgozhatsz másfajta bódékban is, hiszen a fesztiválokon sok kisebb-nagyobb márka képviselteti magát, így akár kiskereskedelmi üzletek termékeit is felkínálhatod az érdeklődő vásárlók számára.

–        Kisegítő

Ez a pozíció valójában elég sok mindent magában foglalhat. Lehetsz helyszíni jegyellenőrző, kioszthatod a karszalagokat, dolgozhatsz az információs pultnál és tanácsokat adhatsz vagy útba igazíthatod az embereket, de megkérhetnek akár a szemét összeszedésére is. Akárhogy is, ez a pozíció biztosan nem gátol majd túlzottan abban, hogy kivedd a részed a bulizásból.

–        Influencer

Egy fesztiválnak jól jön a promotálás, így ha rendelkezel elegendő követőszámmal és befolyással, akár tartalomkészítőként is jelentkezhetsz egy fesztiválra. Ez a munka csupa pozitívummal jár. A social media területén dolgozóknak gyakran még jobb felszereltségű kempingeket biztosítanak, étellel és itallal. Továbbá, bár a feladatodat el kell látnod és van némi elvárás, ez az a munka, ami közben a legfelszabadultabban tudod majd élvezni a fesztivált.

Megéri belevágni? 

A válasz egyértelműen igen, hiszen ez a munka remek lehetőségekkel kecsegtet. Úgy szerezhetsz munkatapasztalatot és építhetsz kapcsolatokat, hogy közben jól érzed magad. Fontos készségeket sajátíthatsz el, közben pedig akár a jövőbeni karrieredet is előrébb mozdíthatod. Ragadd hát meg a lehetőséget és vállalj te is nyári munkát fesztiválokon!

Ha tetszett a cikk oszd meg!