Jártál már itt? Suvadás liget, Arlói tó

A Suvadás liget és az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod Abaúj Zemplén megye egyik legszebb tája.

Fő nevezetessége a tó, mely a 338 méter magas Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében keletkezett – a hegy alatti bányajáratok miatt.

Egy 300 méternél is hosszabb 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén csúszott meg az a homoktömeg, amely elzárta a Szohony-patak völgyét. Annak vize így feltöltötte a kialakult mélyedést, létrehozva a páratlan szépségű Arlói-tavat.

A Suvadás liget – ahol a tó található – egy geológiai kifejezésből ered, a suvadás ugyanis egyszerűen földcsuszamlást jelent, amikor a vastag homokréteg rendszerint vékonyabb agyag- és márgarétegekkel keveredik.

Ez adja a hely különlegességét is, ugyanis egész Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói- és az erdélyi Gyilkos-tó.

A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel, csendes, háborítatlan helyen.  A mint egy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a a tó felett magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan, a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északról az Aggteleki-, délről a Bükki Nemzeti Park közelében, egy lépésnyire a Gyepes-völgy vadregényes hajlataitól. A táj gazdag növény- és madárritkaságokban.

Aki szeret kirándulni és közben a környező tájat csodálni, azok sem csalódnak az Arló-i tóban, illetve aki még sosem járt az Aggteleki cseppkőbarlangban, az akár útba is ejtheti, hiszen a közelben található.

Fotók: Szinok Gábor