Luxus pihenés Kelet-Tirolban, a Dolomitok lábánál

Lienz – A Téli-Nyári üdülőparadicsom

A 750 éves, mediterrán hangulatú kisváros Kelet-Tirol székhelye. A mai Tirol Ausztria területén két részből tevődik össze: Észak- és Kelet-Tirolból. A valamikori Tirol harmadik részét, a mai Dél-Tirolt az első világháború után Olaszországhoz csatolták. Kelet-Tirol északi határán Ausztria legnagyobb Nemzeti Parkja, a „Hohe Tauern” Nemzeti Park fekszik, délen pedig a lenyűgöző, 3000 m magas Dolomitok emelkednek a magasba.

Lienz 678 m magasan helyezkedik el, a tovarobogó Isel gleccserfolyó két partján. A kisvárost a napfény városának is nevezik, mivel évente több mint 2000 napsütéses órával büszkélkedhet. A pezsgő életű óvárost hangulatos kávézók, éttermek és elegáns üzletek teszik színessé, Olaszország közelsége pedig egyértelműen meghatározza a lienzi életvitelt: itt a „Dolce Vita“ szellemében élik meg az emberek az életet nap mint nap.

A Grandhotel Lienz 2009-ben nyitotta meg kapuit

A szálloda közvetlen az Isel folyó partján és Lienz történelmi városközpontjától mindössze néhány percre található. A Grandhotel Lienz tulajdonosai, a Simonitsch és a Westreicher családok filozófiájuknak megfelelően a szálloda nemcsak luxus környezetével kényezteti vendégeit, hanem a vendég személyre szabott kiszolgálásával. Nagyméretű és a legmagasabb igényeket is kielégítő szobák és lakosztályok, a kitűnő kulináris élvezetek, a spa & wellness részleg mind-mind része a kényeztető luxusnak. A 72 luxus vendégszobát és a négy exkluzív lakosztályt szintenként más-más színű kárpit jellemzi, attól függően, hogy éppen hol tartózkodunk: a bordó, kék és a zöld színvilág dominál, arany színnel és sötét színű fával kombinálva. Az elegáns bár és az impozáns szalon kandallóval közvetlenül az Isel folyó partjára néz. A szálloda 5 luxusétterme összesen 640 m²-t foglal magába. A többszintes szállodaterasz csodálatos kilátással szolgálja a vendégek kellemes kikapcsolódását. Az aktív pihenést kedvelők golfozhatnak, síelhetnek, vagy felfedezhetik Lienz és környéke csodálatos természeti világát.

Fotó: Grandhotel Lienz

Kulináris élvezetek

Flaschberger úr, a hotel főszakácsa, a régi hagyományos receptek alapján készült ízeket, illetve új és könnyű ételeket varázsol a vendég asztalára. Kulináris koncepciója az idényjellegű és a regionális termékek ötvözetéből áll. Az ún. „dolomitkönnyű” konyha célja a régió termékeinek teljes mértékű érvényre juttatása.

Grandhotel Lienz étterem
Fotó: Grandhotel Lienz

Az „5 Sterne Gourmetpension” – azaz az 5 csillagos ínyenc-ellátás reggelenként svédasztalos reggelit, esténként négyfogásos menüt foglal magába.

A szálloda borospincéjében 170 különböző borfajtából kóstolhatnak a vendégek. A borok 70%-a Ausztria bortermelő vidékeiről származik.

Grandhotel Lienz
Fotó: Grandhotel Lienz

GRANDSPA: SPA & WELLNESS részleg

A szálloda több, mint 1400 m² nagyságú spa& wellness részlegében belső- és külső medence, 7 kezelőhelyiség, valamint párok részére kialakított ún. „privát spa” található. Továbbá bio- és finn szauna, többféle gőzfürdő, egy szerájfürdő, pihenőhelyek és az Isel folyó partján fekvő romantikus kert áll a vendégek rendelkezésére. A kezelések gazdag kínálata a lazító kezeléseken át egészen az orvosi masszázsokig (pl. nyirokdrenázs, sportmasszázs) terjed.

Grandhotel Lienz wellness
Fotó: Grandhotel Lienz

MEDICAL CARE

A spa és wellness részleg területén egy ún. „SymbioMed Medical Care” részleget (245 m²) alakítottak ki, ahol Dr. Peter Lechleitner egyetemi professzor privát rendelőjében értékes tanácsokkal látja el a hozzá fordulókat térítés ellenében.

Lienz légifelvétel
Fotó: TVB Osttirol/csm

LIENZ – A TÉLI-NYÁRI ÜDÜLŐPARADICSOM

A Lienzer Bergbahnen – Lienzi Hegyivasútak az idelátogatókat 2278 m magasba repítik. Nyáron a hegyekben túrázásra, hegyi kerékpározásra (összesen 11,6 km, 2-6 km-ig terjedő szakaszokkal), az Isel gleccserfolyón rafting vízi túrára van lehetőség.

Télen Lienz a síelők paradicsoma, két közeli, kitűnő síterület is várja a sport szerelmeseit. A Hochstein (2057 m) és a Zettersfeld (2249 m) hegyek sípályái a szállodától kb. 5 percnyi autóúttal érhetőek el.

Lienz sípálya
Fotó: TVB Osttirol

A szálloda társüzemeltetésében lévő „Dolomitengolf Osttirol” elnevezésű, 27 lyukú golfpálya a szállodától pedig mindössze 10 percnyi autóúttal érhető el.

Szabadidős programok

„OSTTIRODLER”

2010-ben nyílt meg Tirol első ródlipályája, az „Osttirodler”. A 2,7 km hosszú szakaszon, mesés hegyi környezetben, fantasztikus kilátással Lienz városára száguldhatnak a bátor kalandra vágyók.

toril ródlipálya
Fotó: Martin Lugger

KLETTERPARK LIENZ

Tirol tartomány legnagyobb kötélpályás kalandparkja a család minden tagjának lehetőséget tartogat a szabadidő aktív eltöltésére. 2781 m² alapterületen és a 12 pályán összesen 130 különböző nehézségi fokú akadállyal felszerelt kötélpályán, 22 Flying Fox vonal található, mesés környezetben, az erdő fái közötti átsuhanva vagy a függőhidakon egyensúlyozva.

VITALPINUM

Lienztől kb. 10 km-re, az Assling nevű kis településen érdekes attrakció vár a látogatókra. Az Unterweger fivérek által megálmodott és kivitelezett, 6.500 m² alapterületű „Vitalpinum” – vitál élményparkban minden a természet adta értékekről szól és ezeknek az érzékszerveinkre gyakorolt hatásairól.

A „jó közérzet kertjében”, különböző aktív, frissítő vagy relaxáló állomásokon vidám „gyakorlatokat” végezhetünk el: ilyen pl. a mezítlábas lépkedés szárított növényeken, miközben a látogatók lábbelijét egy kisméretű cipőlift szállítja a célállomás felé, a Kneipp-taposó, az olajos-fűszeres zuhany vagy az olaj-horoszkóp. A „gyógynövények mezején” 150 féle gyógynövényt csodálhat meg az ember.

Vitalpinum
Fotó: Vitalpinum

A „Látvány-szeszfőzde” bepillantást nyújt, hogyan is készül az Alpok növényeiből tiszta illóolaj, illetve elkalauzol a tiroli lucfenyő-, és egyéb értékes olajok előállításának titkaiba.

Végül a „Vitalpin shop”-ban minden illatos „dolog” megvásárolható, legyen az testápoló, illóolaj, légtér-illatosító vagy egyéb kedves aromás ajándéktárgy.
www.vitalpinum.at

Lienz Vitalpinum
Fotó: Vitalpinum

SCHLOSS BRUCK

Lienz városa gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A látnivalókhoz tartozik Schloss Bruck, Lienz ősi vára, mely egyben a város jelképe is. A hatalmas várlétesítményt 1252-ben építették. 1943-ban a város tulajdonába került, és azóta a városi múzeumnak ad otthont. A vár öregtornyából csodálatos kilátás nyílik a városra.

Aguntum

A rómaiak voltak az elsők, akik a lienzi völgyet letelepedési területnek választották és megalapították Aguntumot, Tirol egyetlen római kori városát, mely Claudius császár uralkodása idején élte meg fénykorát. Ma ezekről az időkről tanúskodnak Aguntum romjai és a múzeum kiállítása, bepillantást adva a római kultúra érdekfeszítő világába.

GRANDHOTEL LIENZ
MEDICAL-WELLNESS-SPA & GOURMETHOTEL *****
Kelet-Tirol egyetlen luxusszállodája

www.grandhotel-lienz.com

A HETI TV engedélyével