Megyer-hegyi tengerszem – Magyarország legkisebb védett területe

Sárospatakon járva kihagyhatatlan kirándulóhely hazánk legkisebb védett területe, a Megyer-hegyi tengerszem. Nem véletlen, hogy az ország legszebb természeti csodájának is megválasztották!

Szöveg: Balogh Mia

Természeti csoda a Zemplénben

Nagyobb gyerkőcökkel, adrenalinban gazdag kalandokat kereső baráti társasággal, vagy épp a pároddal kettesben egy csodaszép kirándulóhelyet keresve is eljuthattok a Sárospatak közelében, a Zempléni-hegységben lévő Megyer-hegyi tengerszemhez, amit nem túlzás természeti csodának nevezni. Sőt, 2011-ben meg is választották hazánk legszebb természeti csodájának.

A Megyer-hegyi tengerszem története

Ha a fantáziánkat is segítségül hívhatjuk, hogy megválaszoljuk a kérdést, hogyan jött létre a Megyer-hegyen lévő tengerszem, akkor azt mondanánk, manók és koboldok háborúztak a területen, de Természetanya megelégelte a dolgot, és még mielőtt sor került volna a végső, véresnek ígérkező összecsapásra, egy tavat teremtett a két tábor közé.

Ez persze csak a mi mesénk, a valóság sokkal prózaibb. Régen itt bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit, aztán a hajdani bányaudvart szép lassan feltöltötte a csapadékvíz, és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén.

megyer-hegyi tengerszem

A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter, a vizet körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé.

A Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta ugyan, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Az egyedülálló látványosság 1977 óta természetvédelmi terület.

Hogyan juttok el a Megyer-hegyi tengerszemhez?

Sárospatak belvárosában keressétek a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzését, ez vezet el ide. És bár a tengerszem népszerű kirándulóhely, ahol jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják, azt jó tudni, hogy a terep néhol elég meredek. Emiatt inkább nagyobb gyerekekkel, illetve felnőtt társasággal érdemes nekivágni.

Szerintünk mindenképp nézzétek meg, ha Sárospatakon vagy a környékén jártok, mert a hajdani bánya pereméről még csodálatosabb látvány nyílik a vízzel kitöltött katlanra, és szuper képeket tudtok készíteni!

Forrás: sarospatak.varosom.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!