Mikor épül meg Vác új hídja, mely összekötné a Duna jobb és bal partját?

Turizmus szempontjából is óriási fejlődés lenne a várva várt híd megépülése. Nagyon sokan szeretnénk, várunk rá  hosszú évek óta, mind akik itt élünk a Dunakanyarban, és reméljük most végre az álomból, valóság lesz.

A tervek szerint az új híd Vác és Sződliget között fog megépülni,az új híd összekötné az M2-es autóutat a szentendrei szigeten keresztül egészen a 11-es főúttal.
A jelentős hídberuházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. égisze alatt zajlik, és most kihirdették a nyertes tervezőket: az UNITEF’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt., illetve a Roden Mérnöki Iroda Kft. készítheti el a hídhoz kapcsolódó döntéselőkészítő tanulmányt, tanulmánytervet és környezeti hatástanulmányt.

Legalább 600 méter hosszú híd épülhet!

600 méter szerkezeti hosszúságú és a hajózási paramétereknek megfelelő, minimálisan 120-180 méteres hídnyílásokkal épített hídszerkezet előkészítése szükséges.

Emellett vizsgálandó a Tahi kisági kapcsolat a 11-es főútig.

A kapcsolódó úthálózat 16 kilométeres lesz.

Mindkét Duna-ágon legalább 2-2 átvezetési ponton végzendő geotechnikai fúrásokkal is meg kell alapozni az átkelési hely megválasztását. Hidanként legalább három különböző hídszerkezet vizsgálata alapján kell javaslatot tennie a tervezőknek, majd ezeket a kapcsolódó úthálózati nyomvonallal együtt bemutatni.

A váci Duna-híd látványterve
A váci Duna-híd látványterve
Fotó: iho.hu

A szakasz tervezett hossza körülbelül 16 kilométernyi új, egybefüggő út – a szükséges körforgalom és/vagy útcsatlakozás kialakításának vizsgálatával, alternatívák feltárásával a Szentendrei-Dunaág keresztezésére is.

“Az optimális forgalmi hálózati szerep, az érzékeny környezeti körülmények és a kerékpárúti hálózatba kötés szem előtt tartása” egyaránt fontos szempont a tervezés során.

Forrás: magyarepitok.hu