Szuper élményekkel vár a Szent Jakab sétány és környéke!

Nem véletlenül nevezik a Magyar Zarándokút egyik legszebb szakaszának a Szent Jakab sétányt: a cölöpökre épült, 2 kilométeres tanösvényen páratlan élmény lesz végigsétálni kicsiknek és nagyoknak is, a közelben pedig további látnivalók várnak.

Ha a zarándokút kifejezést hallod, szinte biztos, hogy neked is Santiago de Compostela, vagy egy másik külföldi helyszín jut eszedbe. Pedig hazánkban is van lehetőség vándorútra, megtisztulásra, testi-lelki próbatételre vállalkozni: az Esztergomtól Máriagyűdig húzódó, 431 km hosszú Magyar Zarándokút mindenkit vár 17 szakaszával. Ezek közül az egyik legszebbként tartják számon a dabasi Szent Jakab sétányt, amely két kilométeres hosszával nem jelent különösebb próbatételt még a kisgyerekes családoknak sem, viszont csodás élményt tartogat, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Már rögtön az érkezés után kiderül, miért ilyen különleges ez a sétány: cölöpökre épült, víz felett ível át, és gyönyörű természeti környezet felfedezését teszi lehetővé számotokra.

Felfedezőútra fel!

Dabasra érkezhettek autóval vagy autóbusszal is, és a Láp utcát keressétek. Ha megvan a Szent Jakab sétány bejárata, akkor meglesz Szent Jakab szobra is, vagy fordítva. A zarándokok védőszentje jelzi számotokra, hogy a legjobb helyen jártok, és néhány fotó elkészítése után kezdetét is veheti a kaland: irány a sétány!

Haladjatok lassan, csendben, hogy a buja növényzetben megbúvó állatokból minél többet egész közelről láthassatok. Inkább a növények érdekelnek benneteket? Akkor jól figyeljetek az információs táblákra, mert azokról sok érdekességet megtudhattok a környék fáiról.

A sziget és a kilátó

A sétány különlegessége az a kis sziget, amin egy kétszintes, fából épült kilátót találtok: érdemes felmenni, körülnézni, és élvezni a táj szépségét, a természet nyugalmát.  

szent jakab tanösvény - dabas

További programok a Szent Jakab sétányon és a környéken

Ha gyerekekkel érkeztek, szinte biztosan nem a csendes elvonulás lesz a cél, de szerencsére így is élvezhetitek az itt töltött időt. Piknikezhettek, sportolhattok (akár kutyával is), a közeli Dabasi Horgásztónál pedig pecázni is lehet.

Ha rövidebb kirándulásra lenne csak idő vagy lehetőség, akkor az Apaj Réce Tanösvényt ajánljuk, ahol megismerkedhettek a szikes puszták lakóival. A legvagányabb kis őrpalánták pedig az ösvény két végén található megfigyelőtornyokból pásztázhatják a környéket.

Az ócsai Selyem-réti tanösvény is szuper lehetőség, ha nem a feltétlen mennétek hosszú túrára. Ez egy másfél kilométeres távot jelent, amit különleges környezetben, vízből kibukkanó égerfák és kidőlt tölgyek közt tehettek meg, gyalog vagy akár bicajjal is.

Ha rá tudtok szánni egy egész napot vagy akár egy hétvégét, érdemes lehet akár az összes látnivalót megnézni, kipróbálni. A gyerekek imádni fogják, és szinte biztosan vissza akarnak majd menni még egy kis kalandra, felfedezésre.

Forrás: blog.szallas.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!