Ezért kihagyhatatlan úti cél Nógrád „ezer éves” vára

Ahol a kövek ezer, vagy még annál is több év történetéről suttognak, az ébredező tavaszi táj és a környezet Skóciát idézi. A helyi piacon mennyei ízekből tankolhatsz fel, a környéken pedig túrázhat is a család – a nógrádi vár tényleg kihagyhatatlan úti cél!  

Szöveg: Balogh Mia

A nógrádi vár nem tipikusan az a hely, amit ellepnek a turisták, de épp ez az egyik fő vonzereje. A többit pedig felsorolni is nehéz: gyönyörű környezet, ahol legalább ezer év történelmét élheted újra át, hangulatos kézműves- és termelői piac a vár lábánál, klassz túrázási és kirándulási lehetőségek és más programok – de nézzük csak sorjában!

A nógrádi vár mesébe illő jelenség

A vár csonka öregtornyát már messziről megpillanthatjátok, mintha üzenne valamit, mintha hívogatna. Amikor megérkeztek és kiszálltok a kocsiból, nektek is az lehet az első gondolatotok, hogy talán egy mesébe csöppentetek. Vagy valahová Skóciába érkeztetek – a csodaszép vidék is ezt sugallja.

Fotó: Paulinyi Zoltán Photography

Szálljatok ki, nézzetek körül, aztán, ha a reggeli órákban, illetve délelőtt érkeztek, vegyétek az irányt a vár lábánál lévő piac felé. Van itt minden, amit egy kézműves- és termelői piacon szem-száj megkívánhat, a finom házi lekvároktól, süteményektől a friss zöldségeken át a szörpökig, mézekig, házi savanyúságig.

Ha kisebb gyerkőcökkel érkeztek, valószínűleg nem fogtok tudni sokáig nyugodtan nézelődni és vásárolgatni, de némi finomság beszerzése javíthatja az esélyeket. Nem szeretnéd ebéd előtt édességgel tömni a srácokat? Akkor jöjjön a séta – nézzétek meg a várat, ők hadd szaladgáljanak kedvükre, ti pedig fussátok át (legalább gondolatban) újra a vár történetét.

A nógrádi vár története

Állítólag már a honfoglaló magyarok várat találtak itt, de erre nincs bizonyíték. Amire van, az az, hogy évszázadokkal később, 1554-ben a várat a törökök kereken 50 évre lefoglalták, 1594-ben került ismét magyar kézre. A vár következő szomorú dátuma 1685 nyara. Azon a tragikus napon egy villám csapott az öregtoronyba, és az ott tárolt nagy mennyiségű puskapor felrobbant. A lőporraktárral együtt szinte a teljes vár megsemmisült. A robbanást követően a vár védtelenné vált, ennek köszönhetően teljesen elnéptelenedett. A megmaradt romokat a környéken élők kifosztották, így a vár véglegesen az enyészeté vált.

Fotó: Hatvani Anikó

Az első régészeti munkák 1949-ben kezdődtek meg, de ez csak egy felületes ásatási munka volt, a régészek ekkor találtak egy farkasfog díszítésű Báthory címert. A vár átfogó felújítását 1997-ben kezdték meg. Ekkor épült meg az olaszbástya, a védőtetőt kapott a rondella, és felállították a magyar zászlót.

Kedvet kaptatok, hogy mondjuk már az első kirándulós tavaszi hétvégén a nógrádi várba látogassatok?
Akkor érdemes a Facebookon követni a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány hivatalos oldalát. Itt nemcsak szép képeket láthattok a várról, hanem érdekességekről, aktualitásokról, programajánlókról is értesülhettek.

A nógrádi vár egész évben szabadon látogatható, szóval ide tényleg bármikor érdemes kiruccanni!

Finom falatok várnak

Ha megéheztek vagy megszomjaztatok, de nem akarjátok máris elmajszolni a piacon vásárolt finomságokat, akkor ugorjatok be Béla bácsi Vár vendéglőjébe, ahol egy jó palócgulyás, finom frissensült vagy hamburger gyorsan segíthet pótolni a kirándulás során elhasznált energiákat. De nagyon finom a tea és a forró csoki is!

További kirándulás ajánlataink a környéken:
ITT

Ha tetszett a cikk oszd meg!