1000 éves a NÓGRÁDI VÁR

A XI. században épült, immár 1000 éves Nógrádi vár, a Börzsönyt formázó vulkáni kúpra épült. A legrégebbi források szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ezt bizonyítani nem tudjuk.

Nógrádi vár 2

A kép forrása: Krecsmarik Csaba

A Nógrádi vár története

A vár évszázadokon keresztül királyi kézben volt, majd a váci egyházmegyéhez került. A váci püspök a XV. században megkezdte a vár átalakítását, abban az időben épült meg az öregtorony, mely a mai napig a nógrádi várnak jelképe.

Nógrádi vár 2

A kép forrása: Krecsmarik Csaba

A régészek a vár feltárásakor találtak egy farkasfog díszítésű Báthory címert. A várat a törökök 1544-ben kerek 50 évre elfoglalták, 1594-ben került ismét magyar kézre. A vár következő szomorú dátuma, 1685 nyara. Azon a tragikus napon egy villám csapott az öregtoronyba, és az ott tárolt nagy mennyiségű puskapor felrobbant. A lőporraktárral együtt szinte a teljes vár megsemmisült. A robbanást követően, a vár védtelenné vált, ennek köszönhetően teljesen elnéptelenedett. A megmaradt romokat a környéken élők kifosztották, így a vár véglegesen az enyészeté vált.

Az első régészeti munkák 1949-ben kezdődtek meg, de ez csak egy felületes ásatási munka volt, ekkor találták meg Báthory címert is. A vár átfogó felújítását 1997-ben kezdték meg, ekkor épült meg az olaszbástya, a védőtetőt kapott a rondella, és felállították a magyar zászlót.

Nógrádi vár

A kép forrása: White Raven aerial photography

A vár romjai, az 1000 éves történelem néma tanúja. A romjaiban is impozáns vár messziről is látható, csonka öregtornya hívogatja a Nógrádra érkező turistákat. A vár egész évben szabadon látogatható.

Ha megéheztünk akkor látogassunk el a Nógrádon található Béla bácsi Vár Vendéglőjébe.

További kirándulás ajánlataink a környéken:
ITT