8+1 szuper kilátó a Dunakanyarban

Madártávlatból is megnéznétek, milyen csodálatos hely a Dunakanyar? Akkor irány a legszebb kilátók, a Csóványostól a Boldog Özsébig. De akár egy kevésbé ismert kis erdei kunyhó teraszáról is rácsodálkozhattok erre a meseszép vidékre!

Szöveg: Balogh Mia

A Dunakanyar minden évszakban gyönyörű! Ha erről a magasból is megbizonyosodnátok a családdal, akkor már csak a legszuperebb kilátók listájára van szükségetek. Ezt hoztuk most el nektek, így már csak annyi a dolgotok, hogy eldöntitek, melyik legyen az első a listáról, amit felfedeztek!

1. Csóványosi-kilátó

Ha korábban jártál a Csóványoson, akkor talán neked is a régi geodéziai mérőtorony ugrik be, ahová bizony küzdelmes volt a feljutás, ha az ember élvezni akarta a gyönyörű kilátást. Ma már viszont szerencsére jobb a helyzet: biztonságos lépcsőkön a saját tempótokban tudtok felsétálni a toronyba.

TIPP:
Ezt a kirándulást inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk, mert maga a Csóványos is elég kemény terep: 938 méteres magasságba kell felmászni, olykor rázós körülmények közt, és utána még 133 lépcső vár rátok, amin feljuthattok a kilátóba. De ha bevállaljátok, mesés panoráma lesz a jutalmatok!

2. Julianus-kilátó

Nagymaros vagy Zebegény a hétvégi kirándulás úti célja? Akkor ne hagyjátok ki a mindkét településről 4-4 kilométerre lévő Hegyes-tetőt. A körülbelül egyórás gyaloglással, néhol a kaptatók miatt esedékes lassulással, kis pihenőkkel elérhető Julianus-kilátóból a környék legszebb panorámája tárul a szemetek elé a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegységre meg a Börzsönyre. A kilátónál padokat és asztalokat is találtok, ami ideális helyszínné teszi a tízórai- vagy ebédszünethez is.

3. Prédikálószék

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a 639 méter magas Prédikálószék. Az itteni, 12 méter magas kilátót néhány éve újították fel, és bizony, csodálatos panorámával jutalmazza azokat a családokat, akik úgy döntenek, meghódítják. Fentről látni lehet Visegrádot, Nagymarost, a Vác fölé magasodó Naszályt, a Börzsönyt, sőt, ha tiszta az idő, akár a Tátra csúcsait is!

4. Rezső-kilátó

A Dobogókőn lévő Rezső-kilátót a csodás panorámán túl még két dolog miatt ajánljuk: az egyik, hogy télen-nyáron folyamatosan nyitva van, a másik pedig, hogy könnyen megközelíthető. A közelben van egy parkoló, ahonnan akár pici gyerkőccel is felsétálhattok, de az utat babakocsival is meg tudjátok tenni.

5. Zsitvay-kilátó

Ha a visegrádi bobpályán mókázik a család, szerintünk a program kihagyhatatlan része egy pár perces gyaloglás a Zsitvay-kilátóhoz. Innen aztán tényleg pazar körpanoráma tárul a szemetek elé a meseszép Dunakanyarra! Álljatok meg a teraszon, csodálkozzatok rá a visegrádi várra, Szokolyára, a Helemba-félszigetre és a Szentendrei-szigetre.

6. Prónay-kilátó

Az Alsópetény közelében épült 26 méter magas kilátóba 128 lépcső visz fel, iskolás gyerkőcökkel meg is számolhatjátok. De megéri felmászni, mert a teraszról megcsodálhatjátok a Gödöllői-dombvidéket, a Börzsönyt, na meg a Pilis, a Naszály és a Visegrádi-hegység csúcsait is.

7. Kós Károly Kilátó

Azt mondanunk sem kell, hogy Zebegényben is érdemes tenni egy sétát, megkóstolni néhány finomságot, készíteni néhány szuper fotót. Ha ezzel megvagytok, kerekedjetek fel: vár titeket a főterétől mindössze néhány perces sétára lévő Kós Károly Kilátó, ahonnan gyönyörű a kilátás az év minden napján!

8. Boldog Özséb-kilátó

A Pilis-tető 756 méteres magassága ne ijesszen el benneteket egy jó kis túrától: keressétek fel a 17 méter magas Boldog Özséb-kilátót, ahonnan ellátni egész a Budai-hegységig. A közelben sziklák, barlangok, kolostorromok is várják, hogy felfedezzétek őket, de csak óvatosan!

+1 Hubertus-kunyhó

Az 585 méter magasan lévő építményről nem derült ki, hogy kié, és az sem, miért épült meg a Prédikálószéktől 10-15 percnyi gyalogos távolságra. De tény, hogy ott van, és az is, hogy a teraszáról lélegzetelállító a kilátás a Dunakanyarra, a csendet pedig csak a madarak éneke és a szél zúgása árnyalja.

Ha tetszett a cikk oszd meg!