A Balaton legszomorúbb szerelmi története

Ez a Balaton legszomorúbb helye, ahol mindenkinek kicsordul a könnye.

Ha létezik örök szerelem, akkor az Abrudbányai-Rédinger Ödöné és Magdusé az. A fiatalok története az 1910-es években kezdődött, amikor az Erdélyben élő ifjú gyógyszerész beleszeretett egy bájos lányba. Ödön és Magdus szerelmüket egy eljegyzéssel is megpecsételték, ám a sors közbeszólt: a gyönyörű menyasszony az esküvő előtt három héttel váratlanul meghalt. A vőlegényt annyira megrendítette a kedvese halála, hogy évekig tartó gyászában elhatározta, emléket állít Magdusnak, amit később már házas, családos emberként meg is tett.

Ödön sokáig járta Magyarországot, hogy megtalálja az emlékhely legméltóbb vidékét. Ekkor bukkant rá a fonyódi Sipos-dombra, ahol egy mediterrán stílusú, lapos tetős épületben vörös homokkőből faragtatta ki a nászágyukat, amelyben ő és kedvese kőszobrai egymás kezét fogva fekszenek. A gyógyszerész ide szerette volna hozatni Magdusának Kolozsvárott lévő, földi maradványait is, ám ez meghiúsult, miután Erdélyt újra Romániához csatolták.

1949-ben az épületet államosították, ami után többek között lakóházként is működött. Az időközben felújított, örök szerelem házának is nevezett Kripta villa a szerelmesek zarándokhelyévé vált. A hagyomány szerint ugyanis, azokra a szerelmesekre, akik Ödön és Magdus nászágya fölött megfogják egymás kezét, örök szerelem vár.

A kripta villában állítottak emléket a fiatalon elhunyt első magyar szépség királynőnek is, a fonyódi Molnár Csillának.

2017. május 14-én nyílt meg a fonyódi Kripta villában a Molnár Csilla Andrea emlékkiállítás. Molnár Csilla az 1985. évi első magyar szépségverseny győztese, 1986. július 10-én tragikus körülmények közt hunyt el.

Molnár Csilláról több írásos és képi anyag elérhető itt:
http://www.molnarcsilla.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!