A Hortobágy és a Tisza-tó kihagyhatatlan látnivalói

Van egy hely Magyarországon, ahol egy helyen van tó, folyó, puszta, történelem, madárrezervátum, kalandos tanösvény, különleges állatok és máshol nem található különleges élmények.

A Hortobágy és a Tisza-tó együtt olyan kikapcsolódást kínál, ahol az egész család talál magának szórakozást, izgalmat. A rengeteg lehetőségből most néhány érdekességet ajánlunk.

1. Tisza-tó

A Kiskörei víztározó hazánk második legnagyobb tava, és legnagyobb mesterséges tava. Az Alföldön, a Tisza felduzzasztásával hozták létre. Az 1973-ban felépült duzzasztógátnak köszönhetően 1990-es évekre fejeződött be a tó teljes feltöltése. Mára területe 127 km², a tó mellett szigetek, holtágak és csatornák is találhatók. Átlag 1,3 m mély, de legmélyebb pontján 17 méterre van a tófenék.

tisza_to (3)

A romantikus vidék remek horgász, csónakázó, fürdőző, pihenőhellyé vált, számos vízi sportra van lehetőség, és több szabad strand is működik a partján.

Külön érdekessége a Tisza-tavi Madárrezervátum, ahol mintegy kétszáz madárfajt figyeltek meg eddig.

A tónak már kialakult a saját ökológiája, és a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként 1999 óta az UNESCO Világörökség része.

tisza_to (1)
tisza_to (2)

2. Hortobágy

A nemzeti park, benne a puszta világhírű, különösen kedvelt program a betyár-, a lovas és pásztorélet bemutatása. A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája.

Leghíresebb itt tartott állatok a szürke marha, rackajuh, mangalica sertés és a nóniusz ló, de 342 madárfajt regisztráltak már itt. Megtalálható a hamvas rétihéja, az ugartyúk, a réti fülesbagoly és a szalakóta, több védett madár is megtelepedett, többek között a veszélyeztetett túzok is. A darvak legnagyobb része itt pihen meg vonuláskor.

Magyarország és Európa legnagyobb ellenőrzött ökológiai területén található a magyar természetvédelem génbanki állatállományának több mint fele.

kilenclyuku_hid

3. Tisza-tavi Ökocentrum

Az állatkert és szabadidős élményközpontban megismerheted a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszférát.

A négy szintes látogatóközpontban állandó kiállítás, 3D vetítő is található, de legnagyobb szenzációja a hatalmas, több, mint egymillió liter össztérfogatú, édesvízi akváriuma. Ebben 40 hazai halfaj, 15 kétéltű- és hüllőfaj él.

De van itt kilátótorony, és kishajóval kirándulni is mehetsz a tóra. No és persze étteremében halászlét és túrós csuszát is kínálnak.

Bővebb információk ITT

okocentrum (2)
okocentrum

4. Csónaktúra a Tisza-tavon

A tiszafüredi kikötőből induló révhajóval juthatsz el Szabics kikötőjébe. A kb. fél órás hajózás után a parton végigjárhatod az 1500 méter hosszú tanösvényt.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút a Tisza-tó egyedüli, az ártéri erdőt, a Tisza-tó élővilágát és az elfeledett ősi mesterségeit bemutató tanösvénye.

A belső tóban, a Göbe halászladikjaiból lehet megcsodálni a tündérrózsákat. A különleges természeti szépség sok fotóst vonz és a gyerekes családok kedvelt úti célja.

A Tiszavirág tanösvényen a kérészek életét, fejlődésüket ismerheted meg. Emellett a Tisza-tó élővilágát is bemutatják. A madármegfigyelő tornyokba is érdemes felmenni. A pihenőkben pedig a régi, szinte már elfeledett népi mesterségekről mesélnek: a teknővájásról, a kosár- és gyékényfonásról, a tiszai halászmesterségről és a kubikusok életéről.

Bővebb információ ITT

csonaktura
tisza_tavi_vizi_setany_es_tanosveny

Ha szeretnél sportolni is, akkor például Poroszlón, Tiszafüreden remekül lehet kerékpározni vagy csónakázni, kajakozni, fürdeni a Tiszafüredi Thermal Strand-és Gyógyfürdőben érdemes.

5. Kisvasút a Hortobágyi Halastóhoz

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszere.

Az élővilága gazdag és sokszínű, ezért a kisvasút remek lehetőséget nyújt egy kis ismerkedésre a tájjal és az itt élő különleges madárvilággal. A végállomáson egy kilátót is építettek, hogy az élmény még fantasztikusabb legyen.

Bővebb információ ITT

hortobagyi-halastavi kisvasut

6. Pusztaprogram

Számtalan látnivalót, bemutatót, előadást, programot kínálnak. Lehet fogattal bejárni a pusztát, ahol megmutatják a természeti és kultúrtörténeti érdekességeket, a pásztorélet hagyományait, a legeltető állattartást. Megnézhetsz akár egy rackanyájat, vagy a szürke marha gulyát, láthatsz ménest, bivalyokat és mangalicát is. A csikósprogramok fő látványossága a ló és lovasa bemutatók. A pásztorok életébe is bepillanthatsz, hogy élnek, milyen ruházatot viselnek, milyen a munkájuk. Megtudhatod, milyen a karám, a hodály, és hogy működik a gémeskút. És persze a ménes istállóit is megmutatják.

A Mátai Ménes mintegy 270 lovával az egyik legfontosabb hazai lótenyésztő központ.

Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és a magyar sportló tenyésztése.

Bővebb információ ITT

matai_menes

7. Madárkórház

Magyarországon egyedülálló intézmény a hortobágyi Madárkórház. Az egész országból kerülnek ide sérült, beteg madarak, akiknek az orvosi kezelését, rehabilitációját végzik el itt. Évente 2-300 állat kerül ide, és 34-40 százalékuk visszakerül a szabad természetbe. A látványkórházba szabad a bejárás, sőt kiállításokat is rendeznek és az üvegfalakon keresztül látható a kórházban folyó munka is. A parkban van játszótér, tó és pihenőpark is.

Bővebb információ ITT

hortobagyi_madarpark
madarpark_hortobagy

8. Tisza-tavi madárrezervátum

A Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték. Felvették a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába is, és része az UNESCO által adományozott Világörökség része-címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak. A 75 perces Madárrezervátum csónaktúrával a Nemzeti Parkban a Tüskevár hangulatát idéző lagúnák világába kalandozhatsz.

 Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu