Ismerjük meg az ország legizgalmasabb várainak a történetét!

Itt az ősz, kirándulásra fel! Ismerjük meg az ország legizgalmasabb várainak a történetét!

Tudtad, hogy van olyan vár, amit egyetlen ember épített fel? Vagy, hogy melyik vár az, amit soha nem sikerült a törököknek bevenniük?  És azt, hogy melyik áll Magyarország hét természeti csodájának egyikén? Idén ősszel fedezzük fel az ország legérdekesebb várait és ismerjük meg a múltjukat!

A székesfehérvári Bory-vár

Bory-várat csak a hitvesi szerelem és a művészi álmok váraként emlegetik. Az épületen Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök saját tervei alapján negyven nyáron keresztül dolgozott. Az építkezést a szobraival keresett összegekkel tudta finanszírozni.

 Fotó: Shutterstock

A munkába az első világháború után kezdett bele, amit egészen haláláig tökéletesített saját két kezével, ritkán vett csak igénybe segítséget. A várhoz hét torony és harminc helyiség tartozik, amelyekben szobrok, képek, régiségek és műtárgyak találhatók. A százoszlopos udvarban pedig a magyar történelem híres alakjai sorakoznak fel.

Szigligeti vár

A Balaton északi partján immár 750 éve áll mezők és hegyek között a szigligeti vár ami kivételes módon sosem került török kézre, katonáinak 150 éven keresztül sikerült megőrizniük. Később a Habsburgok pusztították el, felrobbantották a falait. A vár most ezeknek a letűnt koroknak állít emléket berendezett termeivel és kiállításaival. Helyet kapnak itt harcászati, solymász- és táncbemutatók is. Sőt, a szerencsések még valódi ágyúdörgést is hallhatnak.

 Fotó: Shutterstock
Füzér Vára

füzéri vár lélegzetállító környezetben, a Zemplén-hegységben lelt otthonra még a tatárjárás előtt, a 13. század elején. A vulkáni várhegy Magyarország hét természeti csodájának egyike. Az épület falai egykor a Szent Koronát is őrizték. Az elmúlt években komoly felújításon esett át, így lett az egyik legizgalmasabb vármúzeum korhűen berendezett termeivel. Ha Füzér Várát tűzöd ki úti célodul, hegymászásra is készülj, de hidd el, a látvány megér egy kisebb túrát.

Forrás: www.fuzervara.hu
Gyulai vár

A 600 éves gyulai vár a Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára. Török kézre 63 napos ostrom után került 1566-ban. Később gazdasági célokra használták, pálinka- és sörfőző is helyet kapott benne.

 Fotó: Shutterstock

A vár feltárását 1950-ben kezdték meg, azóta pedig nem csak a vármúzeumnak ad otthont: különböző rendezvények során megelevenedik az egykori várbéli élet, begyújtják a kemencét, kenyeret sütnek, korongoznak. Ha érdekel a kastélyok világa is, látogasd meg a mellette található, az országban egyedülálló, interaktív Almásy-kastélyt is!

Egri vár

Az egri vár rengeteg látnivalót rejt, amit akár idegenvezető segítségével is felfedezhetsz. Ellátogathatsz a Gótikus Püspöki Palotába, ahol Dobó István az egriek stratégiáit tervezte meg, a Kazamatákban a végvárakról tudhatsz meg többet, az egykori kápolnában, a Hősök termében találhatod Dobó István síremlékét, a Panoptikumban az Egri csillagok története elevenedik meg, a pincében a Börtönkiállítást nézheted meg, a Kálvária-dombról pedig a városra és a Bükkre nyílik kilátás.

 Fotó: Shutterstock

Forrás: www.divany.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!