5+1 szuper lombkoronaösvény, amit nektek is látni kell!

A lombkoronaszinten és afölött az élmények is új szintre kerülnek. Ezt ti is átélhetitek: titeket is várnak a legszuperebb lombkoronaösvények! Az alábbiakat szerintünk mindenképp érdemes felírni magatoknak, és mielőbb felkeresni a gyerekekkel, mert fantasztikus élményeket tartogatnak az egész családnak.

Szöveg: Balogh Mia

Egy lombkoronaösvény, amely vízben, földön és levegőben tartogat kalandot. Egy másik, amely szurdokon ível át, és egy harmadik, ahol denevérodúba vagy gólyafészekbe is bemászhatnak a legkisebbek. De lombkoronás kalandok várnak rátok egy igazi öreg erdőben, és van olyan lomkorona sétány is, ahol csőcsúszdán gyorsíthatják meg a lejutást, illetve egy ilyen szuper kalandos helyet ajánlunk az országhatáron túlról is. Kalandra fel, irány a legszuperebb lombkoronaösvények!

1. Tanösvény a Mecsekben

2017. augusztus végén adták át a Mecsek és egyben a Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó tanösvényét a Sás-völgyben. Ennek egyik érdekessége, hogy hat méter magasan a Mecsekből származó tölgyfarönkök tartják, a másik pedig, hogy a terep adottságai miatt végül a talajszintre érkezik a sétaút. Míg végigmentek rajta, információs táblákon olvashattok a lombkorona csodálatos élővilágáról. Ha nem fáradtatok el, a közelben négy felfestett túraútvonal és egy erdei tornapálya is található, madármegfigyelő toronnyal, szállást pedig akár a tanösvényhez kapcsolódó zöld szálláshelyen is foglalhattok.

Egy odú- és fészektanodát is kialakítottak itt, ahol a gyerekek cinke- és denevérodúba mászhatnak be, és kipróbálhatják azt is, milyen érzés egy gólyafészekben ücsörögni.

lombkoronaösvény - mecsek
Fotó: Guba Csaba, Mecsekerdő

!!!FRISS!!!

A Lombkorona tanösvény felújítás miatt NEM látogatható!
A Sás-völgyi Lombkorona tanösvényen felújítási munkálatokat végeznek, ezért jelenleg le van zárva a látogatók előtt. A munka várhatóan 2022. júliusában fejeződik be. A pontos dátumról az alábbi honlapon adnak majd tájékoztatást: https://mecsekerdo.hu/felujitas-alatt-a-lombkorona…/

Bővebb információ: mecsekerdo.hu/okoturizmus/tanosvenyek

2. Kaszón öregerdőben, pallókon sétálhattok

A Kaszón készült lombkoronaösvény hosszában, magasságát és szerkezeti megoldását tekintve is egyedinek számít. A 2017. májusában átadott, 10 méter magasan haladó tanösvény felső lombkorona-szintjén lévő fák átlagéletkora több mint 110 év, átlagmagasságuk 28 méter, így tulajdonképpen egy igazi ‘öregerdőben’ ismerkedhettek meg testközelből a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdő növény- és állatvilágával.

lombkoronaösvény - kaszó
Fotó: Kaszó Zrt. (facebook.com/kaszozrt)

3. Makón csúszdázással érhet véget a lombkoronaösvényes kaland

A makói lombkoronasétány tanösvénye is egy másik világba kalauzol el titeket. Minél feljebb értek a lombkorona felső szintjei felé, annál inkább megváltozik körülöttetek a világ: más élőlények, más madarak jelennek meg. De még ugyanaz a faóriás is más arcát mutatja nekünk odafent! A közel 200 méter hosszú építmény 18 eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll, különböző pihenőkkel és a Maros élővilágát bemutató információs táblákkal ellátva.

A lombkorona sétányon kipróbálhattok egy függőhidat, megpihenhettek a Hagymaterasz árnyas részein, gyönyörű panorámaképeket készíthettek a kilátótoronyból, de a gyerekek kedvenc része alighanem a sétány végén található csőcsúszda lesz, ami a lejutás leggyorsabb és legkalandosabb módja.

4. Lengyel-Annafürdő: sétány a szurdok felett

A Tolnai-hegyhát déli részén fekvő Lengyel-Annafürdő Rétisasfészek nevű kilátója mellé egy 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkorona ösvényt is kapott. Legmagasabb pontja kilenc méter, így aztán senkinek sem kell tartani a szédítő magasságtól, de valójában nem is erre, hanem a domborzati viszonyok kreatív kihasználására érdemes itt figyelnetek: például egy szurdok áthidalásával mutatják be egészen más szemszögből a természetet.

Tudtátok? Lengyel-Annafürdő közel százhektáros parkja közepén erdei iskola is működik, közelében vadasparkot, erdei játszóteret és interaktív természetismereti kiállítást is találtok.

5. Gyomaendrőd: élmények földön, vízen, levegőben

Az Erzsébet ligeti, több mint 1 km hosszú tanösvényen a ligetek és erdők élővilágát mutatják be. Mindezt úgy, hogy közben figyelnek arra, hogy a földön, a vízen és levegőben is barangolhassatok egy kicsit. Kezdjétek a túrát a Hantoskerti-holtágon az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídján, ahol egy fahidat építettek a gyalogosok és kerékpárosok számára. A tanösvény aztán a vízen folytatódik, ahol a Hantoskerti holtágon csónakázva lehet megismerni annak élővilágát.

lombkoronaösvény - gyomaendrőd
Fotó: Rosta Tibor/ MTI

A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, de a lombkorona sétányért és a kilátóért felnőtteknek 600, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 400 forintot kell fizetni. A csónakbérlés is fizetős, nyitvatartási időn belül óránként 2000 Ft/csónak, amibe maximum négy fő ülhet.

+1: Szuper turistaút épült Szlovákiában

24 méter magasan, a fakoronák között barangolhattok a Bélai-Tátra mentén, egészen pontosan a Bachledova-völgyben épült látványos és szórakoztató, 600 méter hosszú turistaúton. Legérdekesebb pontja a kilátótorony, ahonnan nemcsak lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre, hanem a legtetején egy hálót is kifeszítettek, ahonnan lenézhettek a lenyűgöző mélységbe. Ha ez nem lenne elég adrenalindús, a közelben bobpályát, játszóteret és más kalandokra csábító helyszíneket is találtok.

lombkoronaösvény - szlovákia - magas-tátra
Fotó: kirandulastippek.hu

Legkönnyebben a Zár-Bachledova-völgy felvonóval, vagy gyalog közelíthetitek meg a kilátót. Egy felnőtt jegy ára 11 euró, a gyerekek, idősek és családok azonban kedvezményekre jogosultak. A családi jegyért 28 eurót kell fizetni.

Ha tetszett a cikk oszd meg!