A mesés Dera Szurdok, fantasztikus kiránduló hely

Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1,5 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok, melyet akár kisgyermekekkel is érdemes végig járnunk. (Pórázon kutyával lehet jönni – de babakocsival ne vágjunk bele!)

A pilisszentkereszti Dera Szurdok, a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye.

Aki még nem járt ebben a fantasztikus szurdokban  azoknak feltétlenül ajánlom. A túra egy patakon átívelő hídon keresztül vezet  át a szurdokba – ahol  fahidakon, lépcsőkön jutunk el a végéig, fantasztikus panorámában, mohás kövek között bukdácsolva.

A parkolóból indulva ( a parkolóba érdemes korán érkezni), egy fahídon átkelve kezdjük meg könnyű sétálós, de vadregényes túránkat a nemzetközi kék jelzésen.  Utunk az erdőbe visz, majd a jelzésen tovább haladva többször keresztezzük,  fahidakon keresztül a Dera patakot. A szurdok végéhez közeledve a széles patakmederben egy gázlóhoz érünk, melyen átkelve a víznyelő barlangokhoz és egy pihenőhelyhez érkezünk.  Továbbiakban van lehetőségünk tovább menni a kék háromszög jelzésen, melyen feljuthatunk a szikla gerincre, de akár mehetünk Pilisszentkeresztig  a sárga kettős kereszten Szentkútig amely egy kegyhely, padokkal, üdítő friss forrás vízzel. Itt a padokon megpihenve gyönyörködhetünk a mesés pilisi tájban.

A Dera elnevezést a helyi szerb lakosok adták a szurdoknak, jelentése hasadék.

Érdemes száraz időszakban ellátogatni ahol a sziklákon átugrálva kelhetünk át  a Dera patakon. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni, a jól jelzett kék jelzésen. Babakocsival nem járható, azonban 5-6 éves kortól nyugodtan vihetjük a gyerekeket, nagyon fogják élvezni a kis vízeséseket, fahidakat, sziklákat.

Az élmény megfizethetetlen.

A Túra hossza: 1,5 km

A Dera Szurdok megközelítése:

Pomázról Pilisszentkereszt felé kell elindulnunk, de mielőtt oda érnénk – kb. két kilométerre Pilisszentkereszttől – balra kel fordulnunk egy keskeny bitumenes úton. Ez az  Dera-szurdok alsó végéhez vezet a parkolóhoz. Az út nincs kitáblázva, könnyen elvéthetjük a bejáratot.

Amennyiben megéheztünk akkor ajánljuk a házias finomságokat készítő Kislugas vendéglőt. Ide érdemes már az előző nap telefonon bejelentkezni.

További hasonló kirándulás ajánlataink: 
ITT
Ha tetszett a cikk oszd meg!