Gyadai tanösvény – ahová feltétlenül el kell látogatnunk

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál található, a Lósi patak mentén. Aki még nem járt a Katalinpusztai Kirándulóközpontban, annak feltétlenül ajánljuk ezt a felejthetetlen túrát. 

gyadai rét - naszály - térkép

Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia)

Megközelítés:

Vácról  a 2-es útról érkezők, a Katalinpuszta végét jelző tábla után jobbra fordulva érhetjük el a tanösvény fizetős parkolóját. Innen a gyermekek számára épített minivasúttal  vagy akár gyalog (500 m) eljuthatunk a kirándulóközpontig.

A tanösvény bejáratánál Hangya Dani fogadja a turistákat.

A tanösvény 5 km hosszú.

gyadai tanösvény

Mi található a kirándulóközpontban?

ovis tanösvény, látogatóközpont, a fa belseje kiállítás, hétvégén kerti vasút, erdei játszótér és egy tó

Lósi patak, Óriások pihenője

Érdemes a túrázásunkat a piros jelzésen elkezdeni, ezen a útvonalon találkozunk a madártani tanösvénnyel, melynek táblái sok érdekességre hívják fel a kirándulók figyelmét. Az erdőből kilépve egy hatalmas rétre érkezünk, ahol érdemes betérni a Lósi patak feletti pallósorra, azon végig menve, az óriások pihenőjében találjuk magunkat. Itt ténylegesen meg lehet pihenni, és van lehetőség szalonnasütésre is, a kijelölt tűzrakó helyeken.

Pihenés után a tanösvény újabb attrakciója következik, kinek sikerül végig menni a fába döngölt rönkökön.

Gyadai rét

A mesés Gyadai rétre érkezve,  majd a piros jelzést elhagyva, a kékre váltva betérünk az erdőbe. Tovább sétálva egy mély árok felett megpillantjuk az impozáns függőhidat, mely a túránk csúcspontja.

gyadai-tanosveny

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

A tanösvénynek 13 állomása van, minden állomáson megtudhatunk hasznos dolgokat az élővilágról. Néhány helyen a faoszlopok tetején QR kódot helyeztek el, így javasolt még kirándulás előtt feltölteni az applikációt. Aki elfárad annak lehetősége van a kijelölt helyeken megpihenni.

A tanösvény télen-nyáron bejárható, a túra hossza kb. 2 -2,5 óra.

Ha  túra után megéheztünk, Katalinpuszta utáni első faluban Szendehelyen (az első lámpánál jobbra)  a Szepi fogadóban étkezhetünk, de ha szeretnénk még pár napot ezen a csodálatos  helyen eltölteni, a környéket  bebarangolni, a  fogadóban van lehetőségünk szállás foglalásra is.

További kirándulás tippek a Dunakanyarban: ITT