Ártéri tanösvény Vácon

Az Ártéri tanösvény Vácon, egy varázslatos, változatos, titokzatos kis vadon, ahol liánok, ezüstös lombú füzek között, vizes, mocsaras élőhelyek mellett, sőt fölött sétálhatsz, vízimadarakkal, színpompás virágokkal és ezer apró csodával találkozhatsz. 

Megközelítése: Vác déli végén (a váci Liget mellett), a Budapest–Szob kerékpárút  szomszédságában található.  A kerékpárúton haladva a Duna felőli oldalon egy kis tábla jelzi a tanösvény kezdetét.

A botanikai-zoológiai tanösvény a Duna folyót egykor végig kísérő ártéri erdők egyik maradványát mutatja be.

Ártéri tanösvény Vácon

Az erdő legszebb részeit gyakran borítja víz, ezért egy 510 méter hosszú, lábakon álló deszkaösvényt építettek ki a Göncöl Alapítvány önkéntesei.

Magas vízállás esetén (a budapesti mércén 620 cm felett) a tanösvény száraz lábbal nem járható. Utunk során előfordulhat  hogy a deszkaösvényre kidőlt fákkal találkozhatunk. Az ártér sekély vizében felfedezhetünk békákat,  csigákat, rákokat, szitakötőket, halakat, és nyáron a szúnyogok itt sem kímélnek senkit!

A madármegfigyelést két leshely, a növények és állatok megismerését táblák segítik.

Szakvezetés a Göncöl-házban kérhető, legalább két héttel az esedékes látogatás előtt. Nagyobb csoportok esetén a látogatást max. 20 fős csoportokban érdemes megtenni.

A séta  időtartama: 30-60 perc

A séta hossza: 510 m

Az alábbi videóban virtuálisan is körbejárható, de azért személyesen, testközelből az igazi élmény!

Bővebb információ: goncol.hu

További kirándulás ötletek a környéken: ITT
Ha tetszett a cikk oszd meg!