Páris-patak szurdokvölgye, a palóc Grand Canyon

A Páris-patak megközelítése

A Páris-patak szurdokvölgye vagy ahogy sokan hívják “a Palóc Grand Canyon” természetvédelmi területet Nógrádszakál községtől északra találjuk ott, ahol az Ipoly, a közút és a vasút a legközelebb szorulnak egymáshoz. Egy andráskereszt jelzi a hozzá vezető utat.

Paris patak völgy
Forrás: orszagalbum.hu

Mesés Palóc földi Grand Canyon

A Páris-patak  igazából nem is patak, mert nincs állandó vízfolyás a medrében. A canyont hosszú évmilliók során a folyó koptatta le a hegység délkeleti nyúlványáról.  Sok millió évvel ezelőtt egy bővizű folyó kanyargott a mederben. A  meder két oldalán  a megkövesedett hordalék sziklafalként tornyosul fejünk fölé. Fantasztikus túra, vadregényes helyeken, ahol több tonnás kőzettömbök, kidőlt fatörzsek állják utunkat. Szinte   egész évben száraz lábbal túrázhatunk, de esősebb időszakban felbukkanhat  a víz a szurdok alján. Csapadékos időben akár több helyen a sziklákról a víz, vízesésként hullik alá.

Forrás: wikipédia/nógrádszakál/Takk

A Páris-patak völgyében  fedezték fel az első fatörzsbarlangot.

A vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba, növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be. Az addig tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg, és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyükön idővel üregek maradtak.  Az üregek lényegében a vulkáni üledékes kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai.

A túra hossza: 4,3 km, kb. 1,5 -2 óra

Minden évszakban látogatható, de leglátványosabb a tavaszi időszakban. Felkeresése az omlásveszély miatt nagy körültekintést, óvatosságot igényel.

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu

További különleges kirándulás ajánlataink: ITT