Az április a bőség kezdete erdőn-mezőn – A „Börzsöny kapuja” gyűjtögetős túrák ajánlásával
E bolondosnak nevezett hónap során az ehető, fűszerező és gyógyító növények jelentős része megkezdi a vegetációs időszakát – fakad a rügy, zöldül a mező és nyíló virágok szín és illatorgiáját élvezheti, aki természetjárásra adja magát. Mindehhez társul a milliárdnyi rovar zsongásával kísért madárdal. Már csupán ezen környezeti tényezők hatására gyógyul a test, és a lélek.
Az a kevés tiszta élelmiszer, ami a fogyasztók elé kerül, az csak nagyon kevesek számára megfizethető.
A termesztett és tenyésztett élelmiszerek, az élelem alapanyagok minősége és egészséges beltartalma napjainkra a demográfiai állapotok és az elvárosiasodás következtében jelentősen leromlott. Hazánkban a háztáji állattartás és a veteményeskertek művelése 90 %-al csökkent–a városias életmódúak ellátásához nagy mennyiséget és nagy tömeget kell termelni szűk területen. Ez a termesztés, termelés nem megy növényvédőszerek, műtrágyák, tömegnövelő hormon és szteroid adalékok nélkül. Az a kevés tiszta élelmiszer, ami a fogyasztók elé kerül, az csak nagyon kevesek számára megfizethető.
A „Börzsöny kapuja” gyűjtögetős túrák azoknak kínálnak megoldást, akik tiszta forrásból szeretnének élelmiszert, alapanyagot szerezni,
azaz vegyszermentes környezetből, erdőn-mezőn gyűjtögetve. A kirándulások során megismerhetjük az aktuális időszakban gyűjthető ehető, fűszerező, gyógyító növényeket, gombákat, gyümölcsöket beszélgetve azok felhasználásáról, tartósításáról, gyógyhatásairól – és ezt egészséges környezetben, egészséges mozgás közben.
TARTS VELÜNK ÁPRILISBAN – GYŰJTSÜK EGYÜTT A HÓNAP AJÁNDÉKAIT
- még tart az első tavaszi tisztítókúra és vitaminbomba növényének, a medvehagymának szezonja, melynek legzamatosabb része most a bimbó és a virág;
- virágzásig tart a zamatos turbolya gyűjtése, aminek kimagasló gyógyhatásai mellett kiemelkedő sajátossága, hogy a francia konyha nagybecsű fűszere
- kizöldülnek a vad kakukkfű és szurokfű, a citromfű, a menta csomók;
- felnő és bimbósodni kezd a szagos müge, (avagy az erdőmester) amiből kiváló szörp készíthető, pálinkaágyként is nagyszerű és sütemények, krémek ízesítője (erdőmester torta és fagylalt- emlékszel) ;
- sok jól fermentálható salátanövény, hogy csak párat említsünk: zsenge gyermekláncfű levél, podagrafű, fehérvirágú tyúkhúr, a lóhere, vöröshere, bíborhere;
- főzelékek, mártások növényei a mezei sóska, lósóska, a töltikéhez való martilapu, és persze a nagy csalán;
- a pitypang virág salátába is, szörpnek is jó … de rántva is csemege; –
- jól díszít ételt a kökényvirág, teája gyógyító;
- az élet motorunkat és vérkeringésünket tartja karban a GALAGONYA VIRÁGOS HAJTÁSVÉG;
- meglepő lehet, hogy a közismert ördögszekér (mezei iringó) zsenge korában egy kellemes, zellerszerű ízű ehető növény;
- és áprilisban megjelenik majd a nagygombák első börzsönyi képviselője a májusi pereszke is, amit hamar követ a mezei szegfűgomba és a csiperkefajok is…
A „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” szombatonként zajlanak, csütörtöktől lehet jelentkezni a „Gyula bátya háza tája” Facebook oldalon üzenetírással. Privát túrák is rendelhetők.
A kirándulások gyerek, nyugdíjas és kutyabarát események és tömegközlekedéssel is elérhetők.
Kirschner Gyula