Az április a bőség kezdete erdőn-mezőn – A „Börzsöny kapuja” gyűjtögetős túrák ajánlásával

E bolondosnak nevezett hónap során az ehető, fűszerező és gyógyító növények jelentős része megkezdi a vegetációs időszakát – fakad a rügy, zöldül a mező és nyíló virágok szín és illatorgiáját élvezheti, aki természetjárásra adja magát. Mindehhez társul a milliárdnyi rovar zsongásával kísért madárdal. Már csupán ezen környezeti tényezők hatására gyógyul a test, és a lélek.

Az a kevés tiszta élelmiszer, ami a fogyasztók elé kerül, az csak nagyon kevesek számára megfizethető.

A termesztett és tenyésztett élelmiszerek, az élelem alapanyagok minősége és egészséges beltartalma napjainkra a demográfiai állapotok és az elvárosiasodás következtében jelentősen leromlott. Hazánkban a háztáji állattartás és a veteményeskertek művelése 90 %-al csökkent–a városias életmódúak ellátásához nagy mennyiséget és nagy tömeget kell termelni szűk területen. Ez a termesztés, termelés nem megy növényvédőszerek, műtrágyák, tömegnövelő hormon és szteroid adalékok nélkül. Az a kevés tiszta élelmiszer, ami a fogyasztók elé kerül, az csak nagyon kevesek számára megfizethető.

A „Börzsöny kapuja” gyűjtögetős túrák azoknak kínálnak megoldást, akik tiszta forrásból szeretnének élelmiszert, alapanyagot szerezni,

azaz vegyszermentes környezetből, erdőn-mezőn gyűjtögetve. A kirándulások során megismerhetjük az aktuális időszakban gyűjthető ehető, fűszerező, gyógyító növényeket, gombákat, gyümölcsöket beszélgetve azok felhasználásáról, tartósításáról, gyógyhatásairól – és ezt egészséges környezetben, egészséges mozgás közben.

TARTS VELÜNK ÁPRILISBAN – GYŰJTSÜK EGYÜTT A HÓNAP AJÁNDÉKAIT

  • még tart az első tavaszi tisztítókúra és vitaminbomba növényének, a medvehagymának szezonja, melynek legzamatosabb része most a bimbó és a virág;
  • virágzásig tart a zamatos turbolya gyűjtése, aminek kimagasló gyógyhatásai mellett kiemelkedő sajátossága, hogy a francia konyha nagybecsű fűszere
  • kizöldülnek a vad kakukkfű és szurokfű, a citromfű, a menta csomók;
  • felnő és bimbósodni kezd a szagos müge, (avagy az erdőmester)  amiből kiváló szörp készíthető, pálinkaágyként is nagyszerű és sütemények, krémek ízesítője (erdőmester torta és fagylalt- emlékszel) ;
  • sok jól fermentálható salátanövény, hogy csak párat említsünk: zsenge gyermekláncfű levél, podagrafű, fehérvirágú tyúkhúr, a lóhere, vöröshere, bíborhere;
  • főzelékek, mártások növényei a mezei sóska, lósóska, a töltikéhez való martilapu, és persze a nagy csalán;
  • a pitypang virág salátába is, szörpnek is jó … de rántva is csemege; –
  • jól díszít ételt a kökényvirág, teája gyógyító;
  • az élet motorunkat és vérkeringésünket tartja karban a GALAGONYA VIRÁGOS HAJTÁSVÉG;
  • meglepő lehet, hogy a közismert ördögszekér (mezei iringó) zsenge korában egy kellemes, zellerszerű ízű ehető növény;
  • és áprilisban megjelenik majd a nagygombák első börzsönyi képviselője a májusi pereszke is, amit hamar követ a mezei szegfűgomba és a csiperkefajok is…

A „BÖRZSÖNY KAPUJA GYŰJTÖGETŐS TÚRÁK” szombatonként zajlanak, csütörtöktől lehet jelentkezni aGyula bátya háza tájaFacebook oldalon üzenetírással. Privát túrák is rendelhetők.

A kirándulások gyerek, nyugdíjas és kutyabarát események és tömegközlekedéssel is elérhetők.

Kirschner Gyula

Ha tetszett a cikk oszd meg!