Egy nap a medvék birodalmában – Élménybeszámoló a Veresegyházi Medveotthonból

Ahogy beléptünk a Veresegyházi Medveotthon területére, azonnal magával ragadott minket a természet közelsége és a nyugalmat árasztó családias atmoszféra. A közel 11 hektáros területen, több tucatnyi barnamedve és rajtuk kívül még számtalan más állatfaj (farkas, oroszlán, szürkemarha, hiúz) él. Már az első pillanattól fogva érezhető volt, hogy izgalmas és felejthetetlen élmények várnak itt ránk.

A Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, ahol az állatoknak biztosítottak a természetes életkörülmények, és ahol a látogatók teljes biztonságban, zavarás nélkül figyelhetik meg őket. A menhely (hiszen korábban rossz körülmények között tartott állatok kerülnek ide) kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az állatoknak minél természetesebb életkörülményeket teremtsenek. A dús növénytakaró, a barlangok és a kárásszal telepített tavak mind azt szolgálják, hogy a medvék és farkasok otthonosan érezzék magukat.

Az élményfokozásban pedig nemcsak a megfigyelés, hanem az interakció is kulcsszerepet kap.

A medvék nagy része szelíd és barátságos, az állatkert bejáratánál található Ajándékbarlangban megvásárolható, ínycsiklandozó zöldség-gyümölcs kosárral meg is etethetjük a macikat. A gyerekek számára ez különösen izgalmas volt.

A medvék és farkasok mellett a Medveotthon látogatásának élményét tovább fokozzák azok a különleges lehetőségek, melyeket a park kínál. A Maci-lift, a Múzeumvasút, és a Predátor Program mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók számára emlékezetes maradjon ez a nap.

A Maci-lift tulajdonképpen egy kilátó, melyből kicsit magasabbról szemlélve, más szemszögből tárul elénk a park teljes területe. Egy távcsövet is kaptunk, hogy még alaposabban szemügyre vehessük az állatokat. 🙂

A Múzeumvasút egy egyedülálló erdei bányavonat, mely muzeális jellegű bányamozdonyokkal közlekedik a medvekifutó és a kilátó mögött. A szerelvény az erdőben halad egy kb. 1500 m-es körpályán, és menet közben átmegy egy sötét és meglepésekben gazdag 🙂 bányavágaton is. Ha itt jártok, semmiképp se hagyjátok ki a programból!

A Predátor Program keretében egy rendkívül hasznos előadást hallhattunk a nagy ragadozókról, farkasokról, és amitől aztán teljesen elállt a gyerekek és a mi lélegzetünk is, amikor Szilágyi István kézből etette a farkasokat. És bizonyított ezzel azt az állítását, hogy: ,, Amennyiben a farkassal kölyökkortól kezdődően kialakítanak egy megfelelő kapcsolatot, akkor egy életre szóló bizalmi viszony alakulhat ki közöttük.”

Az állatkert folyamatosan fejlődik és már olyan fajokat is láthatunk, mint az oroszlán és az ormányos medve. De nyuszik, dámszarvasok és muflonok is élnek itt.

Aki megéhezett a nagy sétában,

és játszóterezésben (merthogy az is van!) nem kell sokáig keresgélnie, hiszen a bejárathoz közel egy családias hangulatú étteremben hagyományos magyar ízekkel várják az éhes vendégeket.

A Veresegyházi Medveotthon tehát télen-nyáron, esőben és napsütésben egyaránt izgalmas kirándulást kínál. Interaktív előadások, kézműves foglalkozások, és a medvékkel való fotózkodás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden korosztály számára felejthetetlen élmény legyen a látogatás.

Ez a hely tehát nem csupán egy állatkert, hanem egy különleges élmény, melyet mindenkinek érdemes legalább egyszer átélnie.

Fotók: Mérő László

Ha tetszett a cikk oszd meg!