Rejtett kincs: itt bújik meg az ország egyik legszebb arborétuma

Ez az ország egyik leggyönyörűbb arborétuma, de le mernénk fogadni, hogy te sem hallottál róla – vagy legalábbis nem sokat. Szóval hadd mutassuk be a püspökszentlászlói arborétumot!

Képzeld el, hogy előtted áll egy gyönyörű, napsütést ígérő hétvége, amikorra még semmi programod nincs. Mihez kezdesz? Ha szereted a természetet, van kedved autóba ülni, és a Mecsekig meg sem állni, akkor hadd ajánljuk figyelmedbe a püspökszentlászlói arborétumot, ami hazánk egyik legszebbje – ugyanakkor méltatlanul kevéssé ismert „csodahely”.

Püspökszentlászló, a mesebeli kis falu

Ha közben rápillantasz a térképre, láthatod, hogy a Zengő és a Hármas-hegy között húzódó, sűrű erdőktől övezett, festői szépségű völgy elején fekszik az Árpád-korban alapított település.

Hosszúheténytől északra egy kies völgyön áthaladva, és a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelítheted meg az erdőben megbújó egyutcás apró falut – mindössze negyvenen laknak itt –, az arborétumot és az itt álló egyházi épületeket: a haranglábat, a templomot és a nyári püspöki kastélyt.

Amint beérsz Püspökszentlászlóba, azonnal hatalmába kerít az érzés, hogy itt kiszakadsz a 21. századból, és végre lelassulhatsz, megnyugodhatsz, feltöltődhetsz. Nem győzöd csodálni a szépen rendben tartott, hagyományos külsőt és építészeti értékeket őrző parasztházikókat, és elégedetten állapítod meg, hogy bőven van parkolóhely, és ha maradnál, szálláshely is akad.

A püspökszentlászlói arborétum története

Az arborétum mai formáját Hetyey Sámuel püspök létesítette. Ugyanakkor már a kastély 1797-es felépítése után parkosították az épület környezetét. Felder atya Historia Domusa (plébániatörténete) arról számol be, hogy Esterházy püspök idején már szökőkút állt a kastély előtt, a réten pedig egy halastó terült el. Hetyey püspök a 19. század végén újabb hat katasztrális hold megvásárlásával kibővítette, majd alácsöveztette a területet, hogy minden pontját egyenletesen öntözni lehessen, és ennek érdekében egy ciszterna is létesült. Különleges növények és fák telepítésével arborétumot alakíttatott ki az akkori püspöki főkertész, Hrban Ferenc vezetésével.

A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, és ő telepítette a számos fenyőfajtát is a kertbe. Később Zichy püspök hozta létre a vadasparkot, ahol őzeket, majd 1913-tól dámvadakat tartott. Ekkortájt készülhetett el a tekepálya és a szabadtéri úszómedence is.

Egy séta az arborétumban – nemcsak növényimádóknak

Az arborétum, ami ma a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből.

De nemcsak akkor ajánljuk, hogy egyszer mindenképp gyere el és tegyél itt egy sétát, ha imádod a növényeket, hanem akkor is, ha szeretsz új, csodaszép helyeken sétálni, vagy esetleg egy romantikus kirándulást tervezel a pároddal. Mert hogy az arborétum parkos erdejét apró híd, kavicsos utak, és hangulatos lámpák teszik romantikussá. A Zsolnay-szökőkút mellett pedig a közös szelfi szinte kötelező!

Hasznos infók a püspökszentlászlói arborétum látogatása előtt

Télen sajnos nem látogatható az arborétum, minden évben március 15. és október 31. közt van nyitva, 10-18 óráig. Ilyenkor 500 Ft/ fő áron válthatsz belépőt, de ha 14 évesnél fiatalabb gyerekekkel mennél, nekik ingyenes.  

A püspökszentlászlói kastély viszont télen is nyitva van – előzetes bejelentkezés után, csoportok számára, vezető kíséretében egész évben meg lehet nézni. Tehát ha novembertől március közepéig jársz arra, érdemes felhívni őket, munkanapokon 9-17 óráig a 30/296 0467 telefonszámon, vagy küldeni egy e-mailt a latogatas@puspokszentlaszloikastely.hu e-mail címre, hogy esetleg tudnál-e egy csoporthoz csatlakozni. A csoportok minimum létszáma 10 fő.

A kastélyt 1000 forintos belépőjeggyel tudod megnézni – ez tartalmazza a kastélyban az idegenvezetés díját, és a puspokszentlaszloikastely.hu szerint egy szabad sétát is az arborétum területén. A látogatás hossza kb. 90 perc.

Érdemes már most beírni a naptáradba egy tavaszi látogatást Püspökszentlászlóra, és megnézni a kastélyt, na meg rácsodálkozni az ébredező természet szépségére az ország egyik legszebb arborétumában!

Szöveg: Balogh Mia

Ha még több arborétumról olvasnál, kattints ide!