Titkos kertek: 3 alig ismert arborétum Budapesten és környékén

Csodahelyek, ahol a madár se jár. Na jó, a madár biztosan, de az emberek közül tényleg nem sokan látogatják ezt a 3 arborétumot. Pedig érdemes ellátogatni ezekre a helyekre, mert minden évszakban elvarázsolnak, megnyugtatnak, feltöltenek.

A túrázás, kirándulás nem igazán a te világod, de vágysz arra, hogy a természetben kikapcsolódj, töltődj egy pár órát? Akkor hagyd a közeli parkot, inkább vedd az irányt az alábbi három, méltatlanul kevéssé ismert budapesti, illetve főváros környéki arborétum – a Budai és a Budakeszi Arborétum, valamint a Soroksári Botanikus Kert – felé. Hidd el, nem fogod megbánni!

Budai Arborétum – kis zöld oázis a városban

Te tudtad, micsoda csodavilág vár Budán? A Gellért-hegy déli lábánál, a Villányi út – Szüret utca – Somlói út között található a Szent István Egyetemhez tartozó Budai Arborétum, amit a Ménesi út két, korban és jellegben elváló részre oszt: az Alsó és a Felső Kertre. Nemcsak tanulni lehet itt, hanem sétálgatni, világmegváltó gondolatokat dédelgetni, vagy egy padon ülve megpihenni, nézelődni, olvasni.

Bálint gazda szerint az ország egyik legszebb növénygyűjteménye – sok-sok olyan növény megtalálható itt, ami máshol nem –, mely nagyobb figyelmet érdemelne.

Érdekesség: az ország talán legmelegebb területe, ahol csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt csodálhatsz meg. A növényimádók Mekkája!

Nyitva tartás: Minden nap 8-tól 16 óráig.

Jegyárak: nyitvatartási időben ingyenesen látogatható.

További infó: budaiarboretum.szie.hu

Budakeszi Arborétum – az egész család imádni fogja

Ha Budapest környékén szeretnétek kirándulni a családdal, és Budakeszit néztétek ki, akkor egy ötlet: már most írd be a naptárba, hogy jövő tavasszal keressétek fel a Budakeszi Arborétumot! A 30 hektáron több mint ezerfajta növényt láthattok. Nem mellékes, hogy babakocsival is járható az út, és a kutyust sem kell otthon hagynotok!

Érdekesség: Az arborétum meghatározó fajai a nem őshonos tűlevelűek, illetve a kísérő  – Budai hegyekben is őshonos alap fafajok, mint a hárs, kőris és tölgyek. De találkozhatsz itt olyan cserjékkel is, mint például a madárbirs-, a borbolya-, a galagonya-, a som- , az orgona-, a fagyal-, a gyöngyvessző- és a tűztövis-félék.

Nyitva tartás: Március 1. és október 31. közt péntektől vasárnapig 9-től 17 óráig vannak nyitva. A téli időszakban is kinyitnak egy-egy hétvégére, érdemes figyelni a honlapjukat és a Facebook-oldalukat (facebook.com/budakesziarboretum).

Jegyárak: A teljesárú jegy 1100 Ft-ba, a kedvezményes jegy 800 Ft-ba, a családi jegy 2500 Ft-ba kerül. De ha megtetszik, és gyakran kijönnél ide, éves bérletet is válthatsz, és akár egy szakvezetésre is befizethetsz.

További infó: budakesziarboretum.hu

Soroksári Botanikus Kert – a természet érintése

A belvárosban élsz, és szinte elképzelhetetlennek tartod, hogy igazi nyugalmat és feltöltődést találj a közelben? Pedig a város szívétől alig 20 km-re, Soroksár Péteri majorban éppen ez vár rád – a Soroksári Botanikus kertet minden évszakban érdemes felkeresni! Ezt még relatíve kevesen tudják, szóval turistákkal elvétve fogsz csak találkozni, ha ellátogatsz ide. De ha beéred a 60 hektáros területen élő madarak, rovarok „társaságával”, akkor garantáltan szuper lesz az itt töltött délután, vagy akár az egész nap.

Érdekesség: évente 2014 óra a napsütéses órák száma. Nem tudjuk, ki számolta meg, de mi nem tudunk nem rajongani ezért az apró adatért!

Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4 közt látogatható, szombaton pedig 9-től 4-ig.

Jegyárak: A teljes árú belépő 800 Ft, a kedvezményes jegy 500 Ft, fotós jegy pedig 400 Ft-ért váltható. De vehetsz 10 alkalmas bérletet (7000Ft, a kedvezményes csak 4000 Ft), és szakvezetésre is befizethetsz, ami 3000 Ft.

További infók: sorbotkert.hu

Szöveg: Balogh Mia

Ha még több arborétumról olvasnál, kattints ide!