Divatos gyerekcipők – mit hordjanak a kicsik?

Gyermekeinket akkor tudjuk a legjobban védeni, ha az egészségüket is védjük. Ehhez pedig elengedhetetlen a minőségi és tökéletesen a lábukra illeszkedő cipő. Milyen cipőket érdemes tehát választatnunk? Milyen tényezők alapján válasszunk, illetve miért olyan kiemelkedően fontos csemeténk számára a megfelelő cipő?

Ne csak a divatosságot nézzük. Gyermekünk egészsége múlhat a cipőn!

Elhamarkodottnak tűnik a kijelentés, pedig egyáltalán nem az. A kicsik szervezete már születéstől fogva egészen fiatal, huszonéves korig sokkal gyorsabban fejlődik, mint a többi életszakaszban. A gerinc és az izomzat folyamatosan alakul. Létfontosságú mozgásszervi folyamatok zajlanak le ilyenkor. Ha ezt a folyamatot negatív irányba befolyásoljuk, például egy rossz cipővel, akkor akár tartósan is kárt tehetünk a kicsik lábában. Miért? Gyermekünk lábának boltozata, izomzata folyamatosan fejlődik, miközben a gerinc még viszonylag gyenge. Ha egy minőségtelen, semmiféle lábat védő technológiával nem rendelkező cipőt adunk rá, akkor rontjuk a lábboltozat megfelelő fejlődését. Ezen kívül olyan sérüléseket okozhat egy ilyen cipő az ízületekben is, ami hatással lesz a járásra és a gerinc terhelésére. Ha hosszútávon ilyen lábbeliben jár a csemeténk, akkor nagy eséllyel előfordulhat, hogy később tartáshiba, hát- és derékfájás vagy lúdtalp lesz a „jutalma”. Ne játsszunk tehát a gyerekünk egészségével. Ezért, ha tehetjük, mindig minőségi cipőket válasszunk, amelyek többek közt megfelelő saroktartással rendelkeznek. Ma már mindenféle modelltípusból kaphatóak kifejezetten lábra szabott, minőségi technológiával ellátott gyermekcipők. Például télre, vagy őszre olyan kislány csizma, amely EVA technológiával készült. Ez a technológia egy olyan speciális talptípust jelöl, amely sokkal kényelmesebb a lábnak, és tartós is, továbbá hőtartó tulajdonságokkal bír. Vagyis ortopéd szempontból jóval egészségesebb választás bármilyen más szimpla lábbelinél.

Sportcipők, szandálok, csizmák és bakancsok a gyakori viselethez

A legjobb, amit tehetünk a kicsik lábával, ha olyan márkáktól vásárolunk a mindennapi viselethez cipőt, akik aktívan fejlesztik a különféle lábkényelmi technológiájukat. A ritkán hordott cipők esetében engedhetünk ebből, és vehetünk akár olcsóbbat is, vagy olyat, ahol kizárólag a divatosság a cél. Viszont gyakori viseléshez, például iskolába járáshoz, oviba, valamint kiránduláshoz mindig inkább fizessünk többet egy cipőért. Ezért a legjobb, amit ajánlani lehet, az az, ha a márkás sportcipők és bakancsok modelljeiből választunk. Ez nem csak a lányok, de a fiúk cipői esetében is igaz. A https://www.ecipo.hu/gyermek/kisfiu/csizmak-es-egyebek/bakancsok-es-hotaposok.html linkre kattintva bőven akad kínálat a különféle fiúknak való minőségi lábbelik között. A legtöbb szülő nem a pénzt sajnálja ilyenkor, hanem azt, amikor olyan hamar kinövik a cipőt a kicsik, hogy szinte hetente vehetnének nekik. Erre a legjobb módszer a tapasztalt szülőktől származik: érdemes néhány esetben egy-két számmal nagyobb cipőt venni, amikor csemeténk még ovis.