Dobogókő, egy mágikus hely

Olyan kirándulóhelyet kerestek, ami nemcsak szép, hanem igazán különleges, esetleg „mágikus” is? Akkor vegyétek Dobogókő felé az irányt, nem fogjátok megbánni!

Szöveg: Balogh Mia

Megfordult már a fejedben, hogy aktív gyerkőceid energiáját a Visegrádi-hegységben, mondjuk Dobogókő környékén próbálnátok levezetni? Akkor erre mi is csak bátorítani tudunk, hiszen minden évszakban ideális hely egy kis mozgásra, szuper kirándulóhely, sőt, igazi mágikus hely is!

Dobogokő Ferenczy-szikla
Dobogókő – Ferenczy-szikla

Egyesek szerint, ha a fületeket a sziklára teszitek, hallani lehet a Föld szívverését. Vajon innen eredhet a Dobogókő név? Ezt nem tudjuk. De hogy igaz-e, azt ti is kipróbálhatjátok, ha ellátogattok oda.

A dalai lámát is elvarázsolta

A dalai láma Magyarországra érkezésének első színhelye Dobogókő volt. Akkor a következőt nyilatkozta: „a tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli.” Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de például a Földgolyón is számon tartja.
Valóban itt dobog a Föld szíve? Te mit gondolsz?

Aktív programok Dobogókőn

A természet és a panoráma csodás, emellett persze a legenda és az ezoterikus vélekedés is egyre több családot és kíváncsi túrázót csalogat Dobogókőre. Ha imádod a természetet és érdekel az ezotéria, mindenképp javasoljuk, hogy látogass el ide!

Dobogókői kiláto

Hogy mit lehet csinálni a Visegrádi-hegység 700 méter magas csúcsán?

Vannak, akik leállítják a kocsit a nagy parkolóban, elsétálnak a kilátóhoz, majd vissza a kocsihoz, és hazamennek. Ennél azonban sokkal többet ad ez a szuper hely!

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az aktív programok fellegvára – például klassz túrák kiindulópontja lehet. Áthalad itt az Országos Kéktúra útvonala és a Magyar Camino zarándokút, de rövidebb túrákra is indulhattok a környéken. A Zsivány-körutat ovisokkal, kisiskolásokkal is bírni fogjátok, a Rezső-körutat pedig akár babakocsival is bevállalhatjátok. A Thirring-körutat viszont a kicsit meredekebb, néhol picit csúszós részek miatt inkább 10 éven felüli gyerkőcökkel tegyétek meg – ők viszont imádni fogják!

Bringázás, síelés, városnézés a közelben

Lehet bringázni is, sőt, a bevállalósabbak autó vagy tömegközlekedés helyett fel is tekerhetnek, de akár síelni is: itt található a mai Magyarország első sípályája, a Dobogókő Sícentrum, ahol oktatásra és sífelszerelés-bérlésre is van lehetőség.

Dobogókő - sípálya

Aki nem éri be ennyivel, annak a környező falvakban, kisvárosokban is számos kirándulási, városnézési programlehetőséget találhat: közel van Esztergom, Pomáz, Szentendre, Pilisszentkereszt és Pilisszántó is.

Ha tetszett a cikk oszd meg!