Fantasztikus pincerendszer és időalagút Eger városa alatt

A 4 kilométer hosszú pincerendszer, Eger alatt, a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig nyúlt el.

Annak idején szükség is volt a hatalmas pincére, hiszen ebben tárolták a környék dézsmáját (tizedét). Ez az egri püspökségnek évente 11-12 millió liter bort jelentett. Ennek a hatalmas  bor  mennyiségnek a nagy részét  tárolták ebben a pincében.

Az 1947-es államosítást követően a pincét nem használták, és  a vízelvezetéséről sem  gondoskodtak, ezért falai több helyen megrogytak, így a pince életveszélyessé vált.  Az 1980-as évek elején vasbeton szerkezetekkel megerősítették, a különösen veszélyes szakaszokat lezárták feltöltötték.

A pince legszebb része az Oszlopcsarnok, ahol 7 x 7 pinceág sakktábla szerűen hálózza be a teret.

A pincében a  hőmérséklet 12°C, nyáron meleg ruha ajánlott.

Az ország 7 építészeti csodájának egyike, a 4 km hosszú pincerendszer 

2018 decemberében birtokba adta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az Egri Fő egyházmegyének az érseki pincerendszert. A visszaadott létesítmény az Egri Érseki Palota a Turisztikai Látogatóközponttal szerves egységben hitéleti, turisztikai és kulturális célokat szolgál a jövőben.

Időalagút Egerben / Új Város A Város Alatt

A földalatti történelmi élményparkban számos izgalmas, interaktív kalandban lehet részed:

  • LÉZERHARC
  • IDŐUTAZÁS (Egy különösen szórakoztató történelmi stand up comedy. Ahol egy időgép segítségével repülünk a múltba, majd különböző korszakok között utazva szemtanúi lehetünk Eger egészen meghökkentő történelmi eseményeinek, titkainak, amiről még az Egriek se  hallottak.)
  • MESÉS CSOKIKERESŐ JÁTÉK A KALANDPINCÉBEN
  • CSOKIKERESÉS + IDŐUTAZÁS
  • ÚJ VÁROS A VÁROS ALATT (Megtapasztalhatjuk, hogy micsoda különleges titkokat rejt Eger elfeledett, gigantikus pincerendszere. Az új kiállítási helyszínen, az egykori “Gyertyás Borok Házában” új látványelemekkel, és történetekkel fejlesztették tovább az eredeti koncepciót.)
Fotó: Fuisz Mario / idoalagut.hu

Megközelítés:

Az IDŐALAGÚT a központi Buszpályaudvar közelében, a Városfal utca 1. szám alatt található.

GÉPKOCSIVAL, AUTÓBUSSZAL  a Bródy Sándor utcai parkolóban (DOMUS parkoló) lehet megállni.

GYALOG a Széchenyi főutca felől a Bródi Sándor utcán (A Cisztercita templom mellett), vagy a McDonald’s-al szemben, a Foglár utcán keresztül közelíthető meg.

MINDENNAP NYITVA!

Bővebb információ, jegyárak, időpontfoglalás: idoalagut.hu

További érdekes családi programokról ITT írtunk!

Ha tetszett a cikk oszd meg!