Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és idegenforgalmi célzattal is használt barlang.

Tavasbarlang a város alatt

A tavasbarlangot bezáró kőzet a miocén kor végének szarmata korszakában, 12 millió éve képződött. Kőzettömegét az egykori Szarmata-tengerben lerakódott mésziszapos üledékekből összecementálódott mészkő rétegek alkotják. A fiatal szarmata mészkő a 210 millió éve képződött nagy vastagságú és jelentős kiterjedésű felső-triász dolomitra települ.

A Tapolcai-tavasbarlang csak egy része a város alatti, immár 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszernek. 

Tapolcai tavasbarlang
Fotó: Egri Csaba

A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik.  A Déli Bakony irányából  hideg (10 °C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. A Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből ilyen, 30 °C-nál melegebb termálvíz tör fel. A hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat oldanak ki a mészkőben.

Tapolcai tavasbarlang csónakok
Fotó: Egri Csaba

Romantikus csónakázás a város alatt

Az összekeveredett 20 °C-ra hűlt langyos vizek a tavasbarlangból tovább áramlanak a felszín alatt, majd a Malom-tó forrásaiban látnak napvilágot. A tó vizének visszaduzzasztása tette lehetővé a barlangi csónakázást.

Tapolcai tavasbarlang kiállítás
Fotó: Egri Csaba

A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), egy apró halfaj, amelyet a helybeli lakosok csetrinek hívnak.

A Tapolcai-tavasbarlangot már 1942-ben -jóval a hazai barlangok általános védettségének kimondása előtt- védelem alá helyezték. 1982 óta fokozottan védett, ami kiterjedése, valamint geológiai, morfológiai és hidrológiai értékei indokolnak.https://www.youtube.com/embed/6MSnnmgivzs?feature=oembed

A felújított tavasbarlang minden eddiginél szebb fényekkel várja a látogatókat!

2015 januárjában új létesítménnyel gyarapodott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park sokszínű turisztikai kínálata.  már korábban is látogatható és csónakázható tavasbarlang felett egy látogatóközpont nyitotta meg kapuit, mely a barlanggal együtt egy turisztikai komplexumot képez.

TERMEK, ATTRAKCIÓK:

Cseppkő-terem, Búvár-terem, Denevér-terem, Geopark-terem, Ősrégész-terem, Őskarszt-terem, 3D vetítő-terem, Csónakázás, Játszótér, Mászófal

Bővebb információ:

bfnpi.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

facebook.com/tavasbarlang.latogatokozpont

Parkolási információk: ITT

További kirándulás ötleteink a környéken: ITT

Ha tetszett a cikk oszd meg!