Gyönyörű skanzenek, ahol mintha megállt volna az idő

A skanzenek hűen őrzik az adott hely hagyományát, és remek programot nyújtanak az egész család számára.

Skanzenek a világ számos táján találhatók. A legelső ilyen néprajzi gyűjtemény az 1800-as évek végén Stockholmban nyílt meg.

A skanzenek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az ember kicsit jobban megismerkedjen azzal a hellyel, ahol él, hiszen a szabadtéri múzeumok hűen őrzik az adott térség hagyományait, betekintést engednek a települések múltjába, a tradicionális szakmákba, a népi építészetbe, és az egykori mindennapokat is elképzelhetővé teszik.

Skanzenek Magyarországon

Nem véletlen tehát, hogy a 20. század második felében Magyarországon is egyre népszerűbbek lettek a szabadtéri néprajzi múzeumok, míg végül számuk 12-re nőtt. A hangulatos kis falumúzeumok egytől egyig igazán csodás környezetben várják a látogatókat.

1. Szentendre

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország legnagyobb szabadtéri gyűjteményében a Kárpát-medence számos térségének hagyománya, épülete megtekinthető. A falusi és mezővárosi életnek egyaránt emléket állít.

2. Hollókő

Hollókő talán minden idelátogató szívét elrabolja. A falu gyönyörű fekvése, a műemlékegyüttes, fatornyos temploma, palóc építészetet és berendezést felidéző Falumúzeuma csakugyan bakancslistás tétel.

3. Ópusztaszer

Ópusztaszer néprajzi múzeuma a Nemzeti Történeti Emlékpark, mely gyönyörű gyűjteménye a magyar történelemnek: panoptikuma és híres Feszty-körképe mellett a Nomád Parkban a sztyeppék világa elevenedik meg, de az egykori Szer monostora is megismerhető.

4. Őrség – Szalafő

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes Szalafő pityerszeri részén őrzi az őrségi múltat, az egykori mindennapokat és a népi építészetet: az idelátogatók megnézhetnek kerített házat, emeletes kástut és kontyos házat is, méghozzá azok eredeti helyén.

5. Szenna

A Zselic gyöngyszeme Szenna, melynek különlegessége, hogy a falu kellős közepén van skanzene, így a muzeális jelleg mellett a település élő, szerves része maradt. A kulturális kincs Europa Nostra-díjat is kapott.

6. Cigánd

Bodrogközi Múzeumporta Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti csücskében, Cigándon található. Itt megismerhetők a Bodrogköz kulturális, néprajzi emlékei és történelme. Bemutatja a Tisza-szabályozás hatásait, de egy táncpajtát, egy őrtornyot és számos melléképületet megnézhettek itt.

7. Vasi Múzeumfalu

szombathelyi Vasi Múzeumfaluban 39 építmény tekinthető meg 27 vasi községből, a szegény paraszti portáktól egészen a jómódú nemesi házakig, de nemzetiségi emlékek is állnak itt.

8. Göcseji Falumúzeum

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum őrzi a göcseji faluképet, a hagyományos építészetet, de egy igazi kovácsműhely, pálinkafőző kunyhó, a Hencz-vízimalom és számos gazdasági épület is megtekinthető itt.

9. Palotavárosi Skanzen

A székesfehérvári Palotavárosi Skanzen különleges hely: a nagyváros lakótelepe mellett kis szigetként őrzi a múltat. Egy igazi kalaposműhely is bejárható itt, de a kiállítás a régi életmódot és a palotavárosi mesterségeket is bemutatja.

10. Nagyvázsony

Nagyvázsonyon nemcsak a Kinizsi-várat érdemes megnézni: a Nagyvázsonyi Néprajzi Múzeumban a Balaton-felvidéki népi építészet jegyeit is megismerhetitek, de egy rézművesműhely és az utolsó tulajdonosáról elnevezett Schumacher-ház néprajzi kiállítása is várja a látogatókat.

11. Tihany

A Balaton mellett is található skanzen: a Tihanyi Tájházak parasztgazda- és halászcéhházat is bemutatnak. A Balatonnál jellemző kőépületek, terméskő falak és az egyetlen megmaradt dunántúli halászház igazi kincsei a környéknek.

12. Nyíregyháza

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hagyományokat, a népi építészet emlékeit őrzi.

Figyelem! A Sóstói Múzeumfalu felújítás miatt ideiglenesen nem látogatható. Nyitás: 2019. szeptember 01.