12 gyönyörű skanzen, ahol mintha megállt volna az idő

Játszva tanulásra, képzeletbeli időutazásra, vagy csak simán egy szuper családi programra is szívből ajánljuk a 12 magyarországi skanzen bármelyikét – óriási élmény lesz, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! 

Ha nem szeretnéd, hogy a gyerkőcök csak internetes videókból ismerjék meg a hagyományainkat, vagy azt, milyen volt egy régi parasztház, mik voltak a szokások, mit csinált egy kovács meg egy takács, és úgy látod, ők is nyitottak egy kis élethű időutazásra, akkor vegyétek az irányt a 12 magyarországi skanzen egyike felé!

Ezeket a szabadtéri néprajzi múzeumokat járva, a jobbnál jobb programokon való részvétel közepette úgy érzitek majd, mintha megállt volna az idő – mégsem fog senkinek hiányozni a tablet vagy az okostelefon (legfeljebb csak akkor, amikor szelfizni szeretne egy birkanyáj előtt, vagy a csodaszép Hollókőn).

Skanzenek Magyarországon

1. Szentendre

A legnagyobb és a leghíresebb alighanem a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol a Kárpát-medence számos térségének hagyományát, épületét megnézhetitek, és szuper programokon vehettek részt.

2. Hollókő

Mesebeli falucska, amely a ti szíveteket is el fogja rabolni! Gyönyörű fekvése, a műemlékegyüttes, a fatornyos templom, a palóc építészetet és berendezést felidéző Falumúzeum mind-mind felejthetetlen látványosság. Bakancslistára vele!

3. Ópusztaszer

Ha Ópusztaszer, akkor Feszty-körkép, de ha itt jártok, érdemes több időt szánni a Nemzeti Történeti Emlékpark megismerésére, felfedezésére. A Nomád Parkban például a sztyeppék világa elevenedik meg, de az egykori Szer monostorára is érdemes egy kis időt szánni.

4. Őrség – Szalafő

Az Őrség egésze egy csoda, de ha ide kirándultok, van egy hely, amit feltétlen írjatok fel a listátokra. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttest Szalafő pityerszeri részén találjátok meg, és nemcsak azt ismerhetitek meg, hogyan éltek régen az emberek, hanem a népi építészetet is. Nézzétek meg a kerített házat, tudjátok meg, mi az az emeletes kástu és kontyos ház. A megfejtést most direkt nem áruljuk el!

5. Szenna

A Zselic gyöngyszeme Szenna, melynek különlegessége, hogy a falu kellős közepén van skanzene. Így nemcsak egy szabadtéri néprajzi múzeum, hanem máig a település élő, szerves része is, érdemes itt is elidőzni.

6. Cigánd

Bodrogközi Múzeumporta Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti csücskében, Cigándon található. Itt mindenki talál majd kedvére valót: a táncoslábúaknak a táncpajta lesz a kedvence, a bátor kis katonáknak az őrtorony, a folyók és a hajózás szerelmesei pedig a Tisza szabályozása kapcsán tudhatnak meg érdekességeket.

7. Vasi Múzeumfalu

szombathelyi Vasi Múzeumfaluban 39 építmény építményt láthattok, a szegény paraszti portáktól egészen a jómódú nemesi házakig, de nemzetiségi emlékek is állnak itt. Szent György napi és Szent Márton napi vásárt is szoktak itt rendezni, olyankor kóstolókkal, népzenével, néptánccal és más programokkal is várják a családokat.

8. Göcseji Falumúzeum

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum őrzi a göcseji faluképet, a hagyományos építészetet, de van igazi kovácsműhely, pálinkafőző kunyhó, vízimalom és számos gazdasági épület is, ezen kívül kiállításokat és szuper rendezvényeket is szerveznek itt.

9. Palotavárosi Skanzen

A székesfehérvári Palotavárosi Skanzen különleges hely: a nagyváros lakótelepe mellett kis szigetként őrzi a múltat. Egy igazi kalaposműhely is bejárható itt, de a kiállítás a régi életmódot és a palotavárosi mesterségeket is bemutatja.

10. Nagyvázsony

Nagyvázsonyon nemcsak a Kinizsi-várat érdemes megnézni. Ha ott jártok, a Nagyvázsonyi Néprajzi Múzeumban a Balaton-felvidéki népi építészet jegyeit is megismerhetitek, de egy rézművesműhelybe is bepillanthattok. Illetve az utolsó tulajdonosáról elnevezett Schumacher-ház néprajzi kiállítása is várja a látogatókat.

11. Tihany

Tudtad, hogy a Balatonnál is van skanzen? A Tihanyi Tájházak parasztgazda- és halászcéhházat is bemutatnak. A Balatonnál jellemző kőépületek, terméskő falak és az egyetlen megmaradt dunántúli halászház igazi kincsei a környéknek.

12. Nyíregyháza

A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális skanzene, ahol a gyerekekkel 150 évvel ezelőtti falusi miliőbe csöppenhettek, bepillanthattok az Árpád-kor mindennapjaiba, és érdekes foglalkozásokon, rendezvényeken vehettek részt.

A nap végén pedig szinte biztos, hogy elhangzik majd a nagy kérdés, bármelyikben is jártatok: „Mikor jövünk legközelebb?”.

Ha tetszett a cikk oszd meg!