Holt tengeri vízben fürödhetünk Budapesttől mindössze kétórányira

Az Érsekújvártól alig több mint 20 kilométerre fekvő Bellegszencse, avagy szlovák nevén Podhajska település vize a Holt tengerével megegyező összetételű és egyedülálló Közép-Európában. Szlovákia településeit járva, az útikönyvet böngészve rengeteg termálvizes forrásra, és körülöttük kialakított fürdő komplexumra bukkanhatunk. Közülük sok tekintetben kiemelkedik Podhajska fürdője. Ha van egy kis időnk és egy igazán különleges fürdőre vágyunk, irány Bellegszencse!

83°C-os termálvíz

Az Esztergomból körülbelül egy óra alatt elérhető Podhajska valójában ugyanolyan lenne, mint bármely más község Szlovákiában: hangulatos kis utcák, remek túraútvonalak, a kocsmában finom sör és sztrapacska. De Bellegszencsén a vidéki hangulaton és a gyalogtúrán kívül más is várja az látogatókat: a másodpercenként 50 literes vízhozamú Podhajskai termálforrás 83°C-os vize 4–7 atmoszféra nyomással tör a felszínre, összetétele pedig szinte teljesen megegyezik a Holt tengerével. Ilyen paraméterei egyetlen más termálforrásnak sincsenek Európában.

Összetétele közel azonos a Holt tenger vizével

A különleges bellegszencsei víz leginkább a felső légúti megbetegedésekre, hátgerinc bántalmakra, ér és mozgásszervi betegségekre jótékony hatású. Ezen kívül a vízben nyomokba előforduló ásványi anyagok, mint pl. a lítium, a jód, a kalcium és a szulfátok fontos szerepet játszanak az ízületi gyulladások, a köszvény, a pajzsmirigy betegségek és a bőrbetegségek kezelésében. A termálfürdő nyáron és télen  egyaránt várja a látogatókat, akik között gyakran találunk a hazai vendégek mellett cseh, lengyel, magyar, osztrák, német turistákat is. A nyári szezonban 10 kültéri medence áll a fürdőzők rendelkezésére, melyekben 26-38 ° C-os a víz hőmérséklete.

Wellness és sport

A kiegészítő szolgáltatások, mint a különféle masszázsok, hidromasszázs kádak, szauna, fitnesz, szolárium, szépségszalon, fodrászat egy külön részben kaptak helyet a komplexum területén. Emellett különféle sportolási lehetőségek: röplabdapálya, strandröplabda-pálya, gyermekjátszótér és vízi csúszdák is gondoskodnak a fürdőzők jó hangulatáról.

Kirándulhatunk Lévára

  • A nyári szezonban, júniustól augusztusig minden hétvégén különböző zenei és a népzenei előadások, valamint érdekes programok szórakoztatják a településre látogatókat.
  • A fürdőzés utáni kirándulás is remek kikapcsolódási lehetőség Bellegszencsén, érdemes meglátogatni a máriacsaládi pálos kolostor közeli romjait; a tegzesborfői sziklába vájt lakhelyeket; a mesterséges vízesést Újvárnál; a méntelepet Kistapolcsányon és a lévai várat.

Forrás: www.termalfurdo.hu, www.tkpodhajska.sk

Ha tetszett a cikk oszd meg!