Idilli, csendes és tiszta szabad strandok a Dunán

Minél nagyobb a hőség, annál jobban vágyik az ember egy kis felfrissülésre. Akinek a Balaton és a tenger part nem elérhető, a heringkonzervre hasonlító strandmedencékre pedig nem vágynak, azoknak sem kell nélkülözniük a pancsolás élményét, hiszen a Duna mentén egy tucat szabad strand működik legálisan.

A folyóknak pedig megvan az az előnyük a tavakkal szemben, hogy a vizük mindig hűvösebb, így, amikor a Balaton vagy a Velencei-tó kezd elviselhetetlenül meleg lenni, a Duna megadhatja azt a felüdülést, amire vágysz. Ráadásul az élővizek partjának van egy sajátos, andalító varázsa is.

A Duna mentén ugyanúgy találhatunk homokos, kavicsos vagy füves strandokat. Jöjjön pár kevésbé ismert strand.

1. A szentendrei Postás strand az egyik legújabb legális strand a Dunakanyarban. 2016-ban nyílt. A víz minősége errefelé igazoltan jó. A vízben bóják határolják a fürdőzési területet. A strand területén büfé, öltöző, zuhanyzó üzemel.

A szentendrei Postás strand az egyik legújabb legális strand a Dunakanyarban. 2016-ban nyílt. A víz minősége errefelé igazoltan jó. A vízben bóják határolják a fürdőzési területet. A strand területén büfé, öltöző, zuhanyzó üzemel.
Fotó: strand.hu

2. A horányi strandon is öltözők és büfék várják a fürdőzőket. A közelben találhatóak éttermek is. A part vegyesen homokos és kavicsos, a víz pedig lassan mélyül.

Fotó: Indafoto / Marion

3. A gödi szabad strandon kiépített játszótér fogadja a gyerekes szülőket. A büfészolgáltatások teljesek, és kenuzási lehetőség is van az árnyékos, füves parton.

Fotó: Indafoto / Zsazsa anyo

4. A nagymarosi szabad strandot 2014-ben adták át, mint legális fürdőzőhelyet. A homokos part és a gyönyörű panoráma ideális a pihenéshez. A közelben két étterem is található.

Fotó: strand.hu

5. Dunabogdány volt az első hivatalos szabad strand a Dunakanyarban 2009-ben. Kiemelkedően tiszta és rendezett, és a kilátás is gyönyörű. Az aktív kikapcsolódás kedvelői számára sportpályák is találhatóak a strandon, valamint büfé- és öltözőszolgáltatásokkal is szolgál.

Fotó: strand.hu

6. A környék legszebb fürdőzőhelye egyértelműen a Kisoroszi mellett található Szigetcsúcs. Ez nem szabad strand, inkább táborozóhely. A környék természetvédelmi területnek minősül, így autóval nem megközelíthető, illetve a sátorállítás pénzbe kerül, de megéri. A táborban büfé, vizesblokk található, a fürdőzés pedig ingyenes.

Fotó: strand.hu

7. Halászi szépen kiépített szabad strandja fokozatosan mélyül. A partja kavicsos. Butikok, büfék találhatóak a helyszínen. A gyerekeket játszótérrel, az idősebbeket kajak-kenu lehetőséggel várják.

Fotó: strand.hu

8. 2017-ben nyílt meg Dunakeszi szabad strandja. A kavicsos part gyorsan mélyül. Öltöző, zuhany, játszótér található a strandon.

Fotó: strand.hu